Nirvans tankar

V1/Visby i Almedalsveckan

Venedig och Verona hade jag besökt i andra sammanhang, men aldrig Gotland. Det är ganska märkligt, trots att det alltid hägrat: jag har ju tidigare avslöjat att jag som regel inte längtar efter något, Gotland får väl då utgöra aningens undantag denna vår.

Som av en händelse hamnade vi mitt i den lätt hysteriska Almedalsveckan; kanske synd för upplevelsen av Visby men desto bättre att resten av ön föreföll turistbefriad. Vi hade t ex en sen eftermiddag på Fårö nästan för oss själva… om epitetet magiskt ska användas om en plats… äkta, ett naturens kloster… dov färgskala i alla nyanser, stenmurar, dito hus, smygande vegetation… en tomhet jag kopplar till Zen (mer än till Bergman som jag ofta finner intellektualiserande).

Langhammars raukar

Langhammars raukar

I Almedalen hamnade vi hos stadsministern; hans tal var retoriskt medvetet, men… Intressantare var Gotlandsperspektivet hos Föreningen Svensk Form; bl a Vamlingbolagets Kristina Torsson och Kristian Eriksson från GAD – överskuggat av bakgårdens sommarkyla trots fårskinn på träbänkarna; sällan varit med om liknande.

2013-07-02 13.56.272013-07-02 14.49.042013-07-02 14.02.58Estetiskt tog, föga förvånande, Gunilla Axéns paradis med gårdsbutik i Norrlanda priset – fin butik, prunkande trädgård och fantastiskt hem i Gotlandsgård, vi blev inbjudna till; skickligt om- och tillbyggd av min gamle lärare från A på teknis, som lämnade oss alla alltför tidigt kort efter färdigställandet.

2013-06-29 14.43.102013-06-29 15.08.33


Vi skannade ön från öst till väst och norr till söder. I Ljugarn slogs jag av öns avslappnade dresskod, helt olik Bjäre där jag normalt huserar; har sällan sett så många ”omoderna” herrshorts :-), något som jag också älskade med Lund. Och Sudret… ljuset, himlen, Hoburgen… oaser som Körsbärsgården och Vamlingbo prästgård. Gotland efterlämnade precis som jag inte förmått undgå att förvänta, en skön känsla som av något otvunget, vackert och väldigt bekant – jag är så glad och tacksam att jag fick uppleva det.

    Till toppen