Nirvans tankar

Skymf mot demokratin

Sedan 1989 råder vapenembargo mot diktaturens Kina. I veckan framkom att detta, med försvarsmaktens goda minne, har kringgåtts vid försäljningen av en potentiellt militär programvara genom ett bulvanupplägg, där KTH agerar mellanhand mellan myndigheten FOI och Kina.

Upplägget är upprörande i sig. Men försvarsministerns agerande i SVTs Aktuellt härom kvällen är ett direkt hån mot demokratin; på 13 OLIKA frågor gav hon i 11 fall exakt samma (icke-)svar; ”Det jag har gjort är att jag har träffat generaldirektören och han har försäkrat mig om att det inte finns någon grund för de här anklagelserna”. Enligt retoriker kallas det papegojmetoden.

I detta supervalår vädras ibland förvåning att fler inte vill engagera sig i politiken – ”det gäller ju våra liv”. Vem tror att ett sådant agerande skapar förtroende för politiker? Och vilken smart tänkande människa har lust att, i politikerrollen, minimera sig själv (och sitt karma) till en papegoja för att taktiskt klara sig helskinnad ur en uppkommen situation som är moraliskt förkastlig.

    Till toppen