Nirvans tankar

Berörd av kultur

Detalj Aleksandr Golovin

Detalj Aleksandr Golovin

Man kan bedöma kultur på olika sätt. I dagspressrecensioner sker det ofta på ett (förment) objektivt plan – ur något slags kvalitetsaspekt är det förstås viktigt. Själv kan jag konstatera att utställningar, konserter, teater berör mig mer sällan nu än tidigare. Skulle kunna vara tecken på bristande vitalitet, men ser det snarare som ett slags mättnad – jag vill bli berörd, annars kan det vara… lojt kulturkonsumerande har aldrig varit min grej. Och kanske viktigare än så, med risk att uppfattas pretto; varför söka utanför, då man finner det inuti.

Aleksandr Golovin

Aleksandr Golovin

2014-12-14 15.55.03Helgens utställning på Malmö Konstmuseum (i Malmöhus slott från 14-1500-talet) gav dock en kick – Baltiska speglingar, där ryska verk från Baltiska utställningen i Malmö 1914 visas ihop med den nordiska sekelskifteskonsten; allt ur museets rika samlingar. Från min arkitektur- och konsthistoria på KTH minns jag utställningens dignitet; enbart konstutställningen rymde 3500 verk i 56 salar, man hade 850 000 besökare – i Malmö! – ute på landet, i det som senare blev Pildammsparken. Som stockholmare är det lite kul att ta sig upp för den majestätiska huvudtrappan omringad av Carl Larsson från Nationalmuseets trapphall, men här som tecknade skisser.

Känner du till Aleksandr Golovin (1863-1930)? Jag gjorde det inte, men berördes av hans rumsligt detaljrika helfigursporträtt, avslappat närvarande. Eller Stepan Yaremich (1869-1939) med sin dämpade färgskala i stadsvyer från Paris. Ihop då med Carl Larsson, Zorn, Bauer, Grünewald och Hjertén… Alltsammans vansinnigt snyggt hängt; rytmiskt, färg- och form-/motivmässigt i galleriet uppe under taket. Och precis som i Calle Nyhréns konstsalar på länsmuseet i Jönköping (1992, där på rå betong), liksom i Henning Larsens (1996) inbyggda nybyggnad för Glyptotekets franska samlingar visades ryssarna mot starkt kulörta väggfärger.

2014-12-14 15.56.42Utställningen visas till 19 april 2015 – gå och se den!

    Till toppen