Skötselråd

På Norrgavel använder vi naturmaterial. Med naturmaterial menas att materialen kommer från naturen, växter eller djur. Eftersom vi valt att arbeta med naturmaterial kommer våra möbler att åldras vackert och naturligt. Materialen vi använder oss av gillar dessutom att bli använda. Många av möblerna går att få tillbaka till nyskick igen genom ex. slipning och oljning.

Våra olika ytbehandlingar och skötsel av dessa

Vi använder främst öppna ytbehandlingar (såpa, olja, vitolja, tempera) som gör att träet fortsätter att leva. Sådana ytor kräver ett visst underhåll men följer du våra skötselråd kommer din möbel att åldras vackert.

Obehandlat trä

Ofta behövs ingen ytbehandling (t ex hyllplan och påshyllan). Dammtorkning räcker som skötsel. Om träet blivit smutsigt kan det slipas med ett fint slippapper, ett tips är också att lättare smuts går bort med ett radergummi. Tryck och slagmärken kan man reparera genom att pensla på hett vatten, träet reser sig. Slipa med ett fint slippapper dagen efter.

Såpbehandlade ytor

Vi behandlar med såpa före leverans. Små bord som inte används för måltider behöver bara såpas vid behov, oftast räcker dammtorkning med torr trasa. Matbord bör skötas med såpa, gärna en gång i veckan första tiden. Detta låter mer arbets-krävande än det är, använd såpan istället för diskmedel på disktrasan vid avtorkning. Ha gärna en burk färdigblandad såpa under diskbänken. Efter en tid är ytan lättskött (jämför gamla skurgolv).

Detta är den behandling vi får mest frågor kring och vi har därför provat att spilla rödvin, kaffe, te o s v på såpade bordsytor och det har visat sig vara lätt att få bort. Fettfläckar är svårast och kan kräva att du använder slippapper. Såpflingor kan du köpa i våra butiker.

Så här gör du såpblandningen: 0,5 dl såpflingor och 11 dl hett vatten blandas och blir en simmig lösning när den fått stå ett par timmar. Använd trasa eller svamp för att torka av ytan med blandningen. Skura med borste om bordet blivit mycket smutsigt. Dag två kan du slipa ytan med slippapper grovlek 400 dagen för att få en riktigt len yta. Slipa alltid i träets längdriktning.

Oljade ytor

Din möbel är oljad när den levereras så du kan använda den direkt utan åtgärd. Torka av på vanligt vis om du spiller, vätska kan ge fläckar om den får ligga länge på oljade bord.

När ytan ser torr ut kan den oljas om ganska enkelt, vanligtvis räcker det en gång per år. Oljan finns också att köpa i våra butiker.

Gör så här: Slipa med fint slippapper, först med grovlek 240 sedan grovlek 400, alltid i träets längdriktning. Damma av med torr trasa. Häll olja på en trasa och stryk ut tunt, låt oljan tränga in ca en halvtimme. Torka av överflödig olja, gnid ordentligt med torr trasa. För mycket olja ger en blank yta som inte torkar. Låt ytan torka ca 12 timmar.
OBS! TÄNK PÅ ATT TRASOR MED OLJA KAN SJÄLVANTÄNDA. Spola därför vatten på trasorna och stoppa dem i en tätt försluten plastpåse eller om möjligt elda upp trasorna.

Vitoljade ytor

Din möbel är vitoljad när den levereras så du kan använda den direkt utan åtgärd. Eftersom en oljad yta redan är mättad på fett är det svårt att få fettfläckar på en sådan yta.

Vitolja innehåller pigment, som gör ytan ljusare ju mer vitolja man lägger på. Möbeln blir lika lättskött som med naturell olja, men kräver lite mer arbete för att återställas till nyskick.

Torka av på vanligt vis om du spiller, vätska kan ge fläckar om den får ligga för länge. Den dagliga skötseln kan du göra med milt diskmedel utspätt med ljummet vatten på en trasa. En bordskiva mår bra av att oljas om en gång per år, som bättringsolja kan du med fördel använda Norrgavels naturella olja utan pigment.

När ytan ser torr ut kan den oljas om ganska enkelt, vanligtvis räcker det en gång per år. Oljan finns att köpa i våra butiker.

Gör så här: Skura möbeln ordentligt med tex diskmedel och ljummet vatten. Använd en scotsh-brite som inte repar eller en nagelborste, var noga att torka bort all smuts. Låt torka. Slipa i träets fiberriktning, torka bort slipdamm. Använd slippapper korn ca 180. Stryk på olja med tex en pensel. Låt oljan dra in i träet ca 10 min. Torka bort överflödig olja ordentligt, för att få ett jämnt lager. Upprepa avtorkningen tills ytan känns torr. Låt torka över natten.
OBS! TÄNK PÅ ATT TRASOR MED OLJA KAN SJÄLVANTÄNDA. Spola därför vatten på trasorna och stoppa dem i en tätt försluten plastpåse eller om möjligt elda upp trasorna.

Temperamålade ytor

Tänk på att färgen är känslig i början och bör behandlas aktsamt om man vill undvika att den blir avskavd. Efter några månader är färgen mycket slitstark.

Beroende av vilka pigment som ingår får färgen olika egenskaper, de som innehåller ultramarin (blå och grafit) tål ej kontakt med syror (t ex citron och syrliga äpplen). Målade ytor kan torkas av med olivtvål och vatten, tvålen finns i våra butiker.

Ilagningsfärg följer med vi leverans av större möbler. “Duttburkar” (aktuella möbelkulörer) finns även att köpa för en symbolisk summa i våra butiker alternativt beställas från vår fabrik. Färgen förvaras för bäst hållbarhet i kylskåp.

Lackade ytor

Vi använder en vattenbaserad och Svanenmärkt  lack som är mycket slitstark. Möbeln torkas av med lätt fuktad trasa. “Duttburk” med ilagningslack (aktuella lackkulörer) finns att köpa i våra butiker.

Tips!
Tryck- och slagmärken kan repareras genom att pensla hett vatten på märket. Träet reser sig. Vid djupare märken kan en fuktig trasa läggas på märket. Använd strykjärn och stryk lätt över trasan. Slipa med fint slippapper dagen efter. Observera att detta gäller öppna ytbehandligar, dvs ej lackade möbler.

Vi har aldrig varit något för slit-och-släng!

Vi eftersträvar så få olika material som möjligt och om vi använder fler i samma möbel så ser vi till att de är väl separerade från varandra. Det underlättar såväl daglig skötsel som eventuella reparationer och framtida destruktion.

Reparera

Skulle din Norrgavel-möbel skadas eller gå sönder på ett sådant sätt att du inte själv kan reparera den erbjuder vi reparation till självkostnadspris. Kontakta din butik för mer information!

Sälj

Kanske är det så att din soffa inte passar i din nya bostad eller att bordet faktiskt är för litet. Låt någon annan njuta av dina möbler! Vi erbjuder alla som vill sälja sina Norrgavel-möbler en gratis marknadsplats. Lägg upp din annons på www.norrgavelvintage.se

Återvinn

När möbelns, eller delar av möbelns, livstid är slut lämnas den i containern för trä på återvinningscentralen. Detta gäller både obehandlat och ytbehandlat trä. Skruvar samt beslag behöver inte avlägsnas.

Utsorterat trä bearbetas för att kunna användas som bränsle. På avfallsanläggningarna lagras och flisas träet, som sedan kan användas i biobränslepannor. Rent, omålat trä kan eldas i princip i alla biobränslepannor, medan användningen av målat trä är mer begränsad.

Till toppen