Om våra möbler

Norrgavels möbler är formgivna av Nirvan Richter. De är gjorda med stor omsorg om detaljer, funktion och formskönhet. Möblerna produceras i naturmaterial och är lätta att kombinera. Du skapar din egen möbel genom att välja mellan olika träslag, ytbehandlingar och textilier.


Tillverkning & material

De allra flesta av Norrgavels möbler tillverkas av utvalda snickerier i Småland och Skåne. I tillägg använder vi också kvalificerade snickerier i Baltikum. Tack vare det blir transporterna korta och miljöbelastningen mindre. Snickerierna står för stor yrkesskicklighet och erfarenhet; ofta flera generationer tillbaka.

På Norrgavel använder vi naturmaterial. Med naturmaterial menas att materialen kommer från naturen, växter eller djur. Eftersom vi valt att arbeta med naturmaterial kommer våra möbler att åldras vackert och naturligt. Materialen vi använder oss av gillar dessutom att bli använda. Många av möblerna går att få tillbaka till nyskick igen genom ex. slipning och oljning.

Läs mer

Textil & klädslar

Vi försöker alltid hitta de bästa och mest miljövänliga alternativen när vi letar textil till våra möbler. Därför väljer vi att jobba med naturmaterial. Det är viktigt att våra textilier har en lång livslängd. Därför tillåter vi ibland inblandning av konstfiber för att öka tygets slitstyrka och därmed dess hållbarhet. Vi använder inte flamskyddsmedel, fläckavstötande medel eller formaldehyd (antiskrynkelbehandling).

Läs mer

Ytbehandling

De flesta av våra möbler kan du beställa med olika ytbehandlingar. Vi använder framförallt öppna ytbehandlingar som gör att träet fortsätter att leva. Sådana ytor kräver ett visst underhåll men följer du våra skötselråd kommer din möbel att åldras vackert.

Såpa, olja & vitolja

För att behålla och förstärka träets karaktär väljer du en öppen ytbehandling som såpa, olja eller vitolja. Såpa och olja är ytbehandlingar som funnits hos Norrgavel sedan starten. Den ekologiska vitoljan introducerades för ett antal år sedan och har blivit mycket populär bland våra kunder.

Äggoljetempera, lack & bets

Vill du ha en möbel i färg väljer du att få den målad i en av våra matta äggoljetempera-kulörer, lackad i vattenbaserad Svanenmärkt lack eller mörk-betsad. Norrgavel har sedan starten 1993 målat möbler med äggoljetempera och färgen har på många sätt blivit ett signum för oss. Lacken introducerade vi för ett antal år sedan då det nu finns lackkulörer som klarar Svanens miljökriterier.

Läs mer

Skötselråd & underhåll

På Norrgavel använder vi naturmaterial. Med naturmaterial menas att materialen kommer från naturen, växter, djur eller mineraler. Både vackert och hållbart – i dubbel bemärkelse. Eftersom vi valt att arbeta med naturmaterial kommer våra möbler att åldras vackert och naturligt. Materialen vi använder oss av gillar dessutom att bli använda. År efter år.


Vi använder så få material som möjligt och om vi använder fler i samma möbel så strävar vi efter att separera dem från varandra. Det underlättar såväl daglig skötsel som eventuella reparationer och framtida destruktion. Att regelbundet sköta och underhålla våra möbler blir en slags manifestation i närvaro: det hjälper oss att leva i nuet. Så vårda din möbel med en stor dos kärlek – och den kommer åldras med skönhet och värdighet.

Läs mer

Monteringsanvisningar

De allra flesta möbler levereras förmonterade. Vissa möbler behöver dock monteras eller sättas samman på plats. Ett större skåp kan även behövas monteras ned om ni ska flytta.

Monteringsanvisningar finns på respektive möbelsida eller på vår samlingssida där även anvisningar för möbler som utgått ur vårt sortiment finns listade.

Läs mer