Höstens nya och nygamla möbelkulörer

Inför hösten 2020 infann sig en stark längtan efter att komplettera med några varma och organiska toner – och nu är de äntligen här! Tre helt nya möbelkulörer och två nygamla favoriter.

Norrgavels grundare och formgivare, Nirvan Richter, förklarar tanken bakom höstens nya färgval.

– Vissa färger känns rätt oansenliga i sig själva, kanske inget man spontant skulle välja om man ser dem var för sig, men inte desto mindre är de jätteviktiga för att helheten i inredningen ska kännas levande. Jag brukar kalla dem “icke-kulörer”, en slags motsats till färgklick eller accentfärger. Icke-kulörer finns rikt representerade i naturen och man måste se till helheten och sammanhanget för att förstå deras storhet.

Hösten 2020 finns det hela tolv möbelkulörer att välja bland i vardera äggoljetempera och lack. Bland dessa hittar du tre nya temperakulörer och två nya lackkulörer. Samtliga kulörer är noggrant utvalda för att vara vackra och enkla att kombinera. En kul detalj och lite historisk kuriosa är att siffran efter vardera kulörs namn, är året då färgen introducerades som möbelfärg hos Norrgavel.

Äggoljetempera – Ny kulör & välkommen tillbaka!

Alltsedan starten av Norrgavel har vi målat möbler med äggoljetempera eftersom det är den mest ekologiska färg vi hittat. Färgen är helt kretsloppsanpassad. Inga miljöfarliga ämnen ingår.

Äggoljetemperan innehåller: ekologiska ägg*, linolja, vatten och jord- och mineralpigment, konserveringsmedel (godkända för livsmedel) samt sickativ (torkmedel). *Äggen som används är överskottsägg från matvarubutiker.

Länstol med lös dyna målad i nygamla kulören Beige 94.

Pinnstol målad med äggoljetempera Grågrön 93.

Massiv skåp och Pinnstolar i kulören Grågrön 93.

Kulören Tegel 20 målad på Länstol med lös dyna.

Grågrön 93

En behagligt varm klassiker som fanns med redan från start. År 1993 introducerades Grågrön 93 som genast blev en populär temperakulör på bland annat Träsoffa och Länstol. Nu hälsar vi denna härligt mjuka och organiska kulör välkommen tillbaka i vårt sortiment!

Beige 94

Äntligen är Beige 94 tillbaka bland våra möbelkulörer! År 1994 introducerades den i vårt sortiment och är SÅ efterlängtad och välkommen tillbaka. Beige 94 togs initialt fram för att passa extra bra med oblekt linne. Denna milda kulör kan uppfattas som väldigt lik Ljusgrå 98 vid en första anblick, men beroende på hur ljuset faller så upplevs dessa två kulörer helt olika. Varje temperakulör har individuella egenskaper beroende av vilka jordpigment som ingår, kombinationen i Beige 94 har gett den mycket fina egenskaper.

Tegel 20

En mjukvarm kulör som har en stark karaktär, men ändå smälter in i rummets övriga färgpalett med en ödmjuk självklarhet. Den förstärker terrakottafärgen i t ex blomkrukor och tegelväggar, en anledning till att vi i alla år använt den flitigt som väggkulör. Som möbelkulör är den helt ny och introducerades hösten 2020.

Nyfiken på att lära dig mer om äggoljetempera? Se även inspirationsartiklarna Äggoljetempera - doften av Norrgavel & Att måla med äggoljetempera.

Nya kulörer – Vattenbaserad lack

Sedan några år finns det vattenbaserad lackfärg som klarar strängare miljökriterier, vilket gör att vi på Norrgavel även kan erbjuda lackade möbler. En lackad yta ger ett mer modernistiskt uttryck jämfört med äggoljetemperan, vilket kan passa bättre på vissa möbler. Den lackade ytan är halvmatt – Norrgavels lack har glansvärde 20.

Varmgrön 20

En fantastisk varmgrön kulör som för tankarna till frodig växtlighet och harmonisk natur. En färg som är enkel att förälska sig i och som tillför makalöst mycket till rummet utan att ta över. Helt ny kulör som introducerades hösten 2020.

Greige 20

Vid första anblick en modest färg som hamnar mitt emellan grå och beige. Men denna mellanmörka icke-kulör har nästan magiska egenskaper och tillför både värme och en lysande karaktär till rummet. Enkel att kombinera med valfria färger bland Norrgavels kulörer. Helt ny kulör som introducerades hösten 2020.

Nyhet! Kulören Varmgrön 20.

Pinnstol och Stol lackade med kulören Greige 20.

Stol målad i kulören Greige 20 och Varmgrön 20.

Länstol i tempera och tidningsrullbord i Greige 20.

    Hej, vi använder cookies för att denna sajt skall fungera bättre för dig.

    Mer info