Norrgavel fick Residence Stora Formpris 2019

Residence Stora Formpris 2019 – årets miljöprofil – tilldelades Norrgavels grundare Nirvan Richter. Det hedrande priset delades ut i Stockholm den 29 november, 2019.

Motivering till priset: "Norrgavel är aktuellare än någonsin. Dess skapare Nirvan Richter är den miljömedvetna möbelproduktionens pionjär. Med etik i fotosyntesens kretslopp har han sedan 1990-talet lanserat kloka möbler och hållbarhetens sobra livsstil."

"Residence Stora Formpris är en hyllning till årets bästa design och inredning och det betyder mycket för oss att dela ut utmärkelsen. Det är betydelsefullt att lyfta framstående insatser i vår bransch i synnerhet idag där vi möter stora utmaningar kring hur vi ska förhålla oss till konsumtion och hållbarhet", säger Imke Janoschek, editionschef på Residence.

Sedan 2005 har Residence hyllat årets främsta kreatörer, arkitekter och designer genom Residence Stora Formpris. Priset delas ut i tio kategorier, däribland Årets designer, Årets producent, Årets arkitekt och Årets miljöprofil – de som gör allas våra liv lite vackrare och lättare att leva.


Intervju med Nirvan Richter publicerad på Residencemagazine.se i samband med prisutdelningen.

ÅRETS MILJÖPROFIL 2019 – NIRVAN RICHTER, NORRGAVEL

Vinnare i Residence Stora Formpris – Årets miljöprofil – tilldelas Nirvan Richter, grundare av möbelföretaget Norrgavel. – Priser är alltid roliga, och speciellt när det gäller miljöpriser. Livet står inte och faller med form, men det faller faktiskt med miljön. Så det är både roligt att få priset och att det faktiskt existerar. Att vara formgivare och göra bra saker är en sak, men att dessutom få till det hållbara, det är svårt. Ekologi, miljö och hållbarhet är vårt DNA, det har det alltid varit och kommer fortsätta vara, säger Nirvan Richter.

Norrgavel är en pionjär och en överlevare. I dag är möbelföretagets kompromisslösa miljöprofil helt i linje med sin tid och framtid, men när Norrgavel startade i tidigt 1990-tal var kretsloppstänkande mest något jobbigt och komplicerat för både möbelbransch och den större allmänheten.

– Vi fick till och med lov att tona ner ekologin som är Norrgavels DNA, eftersom vi riskerade att skrämma bort kunder, berättar Nirvan Richter, Norrgavels grundare. Det var svårt i början. Vi fick lov att kommunicera mer design och bra kvalitet och pratade inte så mycket om kretslopp, säger Nirvan Richter.

Det är bara 25 år sedan. För att bli tydligt startade Norrgavel egen butik nära Stureplan i Stockholm 1993.

– Jag är ingen möbelförsäljare, men insåg att våra möbler skulle försvinna i handeln med dess snabba trender, säger han.

Norrgavels hållbara idéer och estetik fick fäste i 1990-talets längtan efter det naturligt skandinaviska. Det var rejäla möbler i modern shakerstil. En stol med hög, omslutande rygg blev en signaturprodukt som ännu är i produktion. Med miljökrisens akutläge har tiden kommit i kapp Norrgavel.

– Det händer mycket med Greta Thunberg-effekten, nya spelregler och en ny mognad hos kunderna, säger Nirvan och fortsätter:

– Stora leverantörer kommer till oss och vill lära. Hela EU längtar efter natursubstitut.

Nirvans gedigna miljötänkande kom sipprande från pappan som hade växt upp på ett småbruk i Enviken norr om Falun och sedan pluggat till ingenjör i kooperationens tjänst. Mamman undervisade i konsumentkunskap.

– Byggnadsingenjör och hushållslärare, det lärde jag mig mycket av, berättar han.

Nirvan studerade till arkitekt på KTH, åkte till Japan och skrev en slutuppsats om uttrycken av naturen och tiden i vår byggda miljö. Det är som en programförklaring för Norrgavel. Han älskade hus, men ville arbeta närmare människornas liv och utbildade sig till möbelsnickare på Komvux och Malmstensskolan.

– Jag gick från en flashig examen med studielån över öronen, säger Nirvan.

Laddad med idéer om gott hantverk, japanska läror, de danska möbelmästarna och svenskt kulturarv startade Nirvan Norrgavel 1991. Drivkraften var att förverkliga missionen att det går att inrätta ett modernt liv i samklang med naturens kortare kretslopp och förnyelsebara material.

– Den stora bredden i kulturen har förlorat sig på fossila oljor och plaster. Norrgavel håller sig till de material som återkommande förnyas i den vanliga fotosyntesen. Vi vill väcka nyfikenhet, tänka annorlunda och hitta nya sorters lösningar. Det är klokt och blir riktigt snyggt. Den nya, bekväma, ombyggbara Skalsoffa 100 har alla chanser att bli en Norrgavelklassiker, säger Nirvan.

Text: Petter Eklund Foto: Lina Sköld

Länk till original-artikeln hittar du här.

    Hej, vi använder cookies för att denna sajt skall fungera bättre för dig.

    Mer info