Hållbara och uppskattade presenter

cooee-vas-ball-norrgavel

Produkterna som visas i denna artikel hittar du i aktuellt sortiment i våra fysiska butiker. 2018-05-17

Skolavslutningar, konfirmationer, studentfester och födelsedagskalas. Maj och juni är högtidernas och festligheternas tid. Och naturen har passande nog klätt sig i sin finaste festskrud – skir och livsbejakande grönska matchas med mängder av färgsprakande och väldoftande blommor. Ackompanjerat av ljuvligt fågelkvitter förstås. Nu vill vi fira!

I närmsta Norrgavel-butik hittar du presenter som verkligen blir uppskattade, oavsett tillfälle. Tidlösa inredningsdetaljer som förgyller och kommer till glädje år efter år. Scrolla neråt och låt dig inspireras av några väl utvalda presenttips.

"Kockarnas favoritkeramiker" Calle Forsberg

Calle Forsberg drejar all sin keramik för hand i verkstaden i Kummelnäs utanför Stockholm. Som tonåring praktiserade och arbetade Calle som assistent hos sin faster Hertha Hillfon. Sedan mitten av 90-talet har Calles keramik sålts via Norrgavel.

Med Lotus ville Calle skapa en serie i så enkla former som möjligt där en svagt böjd linje går genom alla delar. Ställer man tallriken, pastaskålen och dessertskålen i varandra kan man med lite fantasi se en blomma, därav namnet Lotus.

Den röda leran med vit glasyr är chamotterad, vilket innebär att den är uppblandad med bränd krossad lera och kan ge små hål i glasyren. Den röda leran skiner igenom glasyren och bidrar till ett rustikt uttryck. Lotus tål maskindisk och mikrovågsugn.

Vackra klassiker från Klong

Vas Äng

Vas Äng från Klong är tillverkad i glas med tillhörande mässingsinsats. Den utskurna ställningen fungerar som ett inbyggt blomsterstöd. Både gallret och glaset är tillverkat för hand. Formgiven av Eva Schildt. Vas Äng finns i mässing, oxiderad blågrön och mattborstad försilvrad mässing.
Liten: höjd 9 cm, ø 13 cm
Stor: höjd 10 cm, ø 21 cm
Rektangulär: höjd 9,5 cm, bredd 8,5 cm, längd 32 cm

Vas Äng rektangulär

Ljusstake Gloria

Mässingsljusstaken Gloria från Klong är en tjusig ljushållare med ett skulpturalt uttryck. De smäckra mässingsringarna ramar in och bildar som en gloria runt ljuset. Ljusstaken Gloria är tillverkad i massiv mässing eller försilvrad mässing och finns i två storlekar. Formgiven av Broberg & Ridderstråle.
Mått: liten 31x6x34 cm, stor 41×7,5×44 cm.

Förvaring Gömma

Förvaring Gömma från Klong är tänkt som en finare liten förvaringsplats för exempelvis nycklar i hallen, men passar lika fint i alla hemmets rum för att förvara småsaker. Gömma tillverkas i aluminium med detaljer i mässing. Formgiven av Mattias Stenberg.
Mått: liten 12×12 cm, mellan 15×16,5 cm.

Munblåst från Skrufs Glasbruk i Småland

Skrufs Glasbruk grundades 1897 och både ägs och drivs av familjen Elm. Alla produkter i deras sortiment är tillverkade för hand i glashyttan i Skruv i Småland.

Ljuslykta/vas Tokyo är formgiven av Carina Seth Andersson och kan användas både som ljuslykta och som vas. Munblåst i klarglas. Höjd: liten 13 cm, stor 15 cm.

Vas/Ljuslykta Ro är formgiven av Carina Seth Andersson. Munblåst i klarglas av skickliga glasblåsare vid Skrufs Glasbruk i Småland. Mått: höjd 11 cm.

Vasen Ball från Cooee – en småländsk favorit!

Vas Ball från småländska företaget Cooee Design har ett enkelt och samtidigt sofistikerat formspråk. Den runda formen och olika måtten gör att vasen passar lika bra som solitär eller i grupp.

Den är tillverkad för hand i porslin, och målad i två lager. Finns i flera färger och tre olika storlekar.
Liten: ø 8 cm Mellan: ø 10 cm Stor: ø 20 cm

Stilrena bestick Indra från Gense

Bestickserien Indra från Gense är formgiven av en av våra allra mest kända och uppskattade svenska formgivare, Ingegerd Råman.

Ingegerd har under tre decennier formgivit bestick, glas och keramik och har erhållit en mängd utmärkelser under sin karriär. År 1995 tilldelades hon dessutom professorstitel av Sveriges regering.

Med bestickserien Indra har Ingegerd Rådman strävat efter att formge ett bestick som på bästa sätt kombinerar estetik med enkelhet och funktion. Indra är ett lite större bestick med rena linjer och kurvig elegans. Genom sin form och balans är besticket mycket skönt att hålla i handen. Tål maskindisk. Material: 18/8 stål.

Jonas Lindholm – keramik i enkel och avskalad design

Keramiker Jonas Lindholm utbildade sig på Konstfack under åren 90-95. Sedan dess har han haft sin ateljé i Gustavsbergs gamla porslinsfabrik där han tillverkar sin vackra keramik i enkel och avskalad design.

Jonas Lindholm berättar själv om hur hantverket går till:

"Jag arbetar främst med bruksgods i stengodslera. Ofta svarvar jag först en modell i gips som jag sedan gör gjutformar på. I dessa gjuter jag sedan med flytande lera. Formarna kan användas återigen då de torkat. Jag drejar också en del, framför allt en serie vita muggar och kannor som glaserats på en röd stengodslera. Bränntemperaturerna ligger vanligtvis mellan 1200 och 1240 grader. Leran bränns ofta två gånger. Först en lite lägre så kallad skröj vid cirka 1000 grader för att godset ska bli lättare att glasera. Därefter en glasyrbränning mellan 1200 – 1240 grader beroende på vilken lera och glasyr som används".

Ännu mer present-inspiration hittar du såklart i din närmaste Norrgavel-butik!