Textil & klädslar

Vi försöker alltid hitta de bästa och mest miljövänliga alternativen när vi letar textil till våra möbler. Därför väljer vi att jobba med naturmaterial. Det är viktigt att våra textilier har en lång livslängd. Därför tillåter vi ibland inblandning av konstfiber för att öka tygets slitstyrka och därmed dess hållbarhet.

Självklart följer vi EU:s kemikalielagstiftning REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and restriction of Chemicals).

Möbeltextil

Det är inte bara slitstyrkan som avgör hur länge ett möbeltyg håller. Med rätt skötsel kan även ett tyg med lägre slitstyrka hålla i många år. Men hur möbeln används påverkar självklart livslängden. All naturfiber är unik i sin uppbyggnad och reagerar olika på tvätt och bruk. Vi använder aldrig flamskyddsmedel, fläckavstötande medel eller formaldehyd (antiskrynkel-behandling).

Allmänna råd för möbeltextil:

» Skydda möbeln från direkt solljus eller starka ljuskällor.

» Vid behov av uppfräschning rekommenderas vädring.

» Dammsug möbeltextilen vid behov men försiktigt, gärna med textilmunstycke, för att undvika att fjädrar i plymåerna kryper ut genom bomullsdomestiken.

» Ta bort fläckar med en gång. Gnid inte, sug bara upp med en vit trasa. Fläckborttagningsmedel bör bara användas efter att de först provats på en mindre synlig del av tyget.

» Avtagbara och tvättbara tyger tvättas enligt tvättråd. Se tvättanvisning för just det möbeltyg som du har valt – vissa klädslar av lin kan tvättas i 30 grader, men fack-/kemtvätt rekommenderas generellt sett till våra textilklädslar för att undvika risk för krympning.

» Stryk på medelhög temperatur. Undvik torktumling.

Bomull

Bomull är en växtfiber. Den är lättarbetad, tålig, kan vävas till en mängd strukturer och lämpar sig väl för infärgning, då fibrerna har hög absorptionsförmåga. Samtidigt krävs det under odlingen mycket bevattning och bekämpningsmedel för att hålla insekter borta.
Vi använder bomullstyg som är framställt enligt Oeko-Tex, vilket innebär att bomullen i sig inte behöver vara ekologiskt odlad, men vid framställningen av garn och väv så används minimalt med kemikalier och man arbetar med slutna system.

Lin

Lin är precis som bomullen en växtfiber men miljöpåverkan under odling är mycket mindre, genom att lin i jämförelse med bomull besprutas i mycket lägre grad och behöver inte heller vattnas i samma omfattning. Lin har en hög draghållfasthet men låg töjbarhet, vilket innebär att den skrynklar lätt. Slätheten hos fibern gör även att den återger färger på ett mycket vackert sätt. Lin har generellt en hög absorberingsförmåga, vilket gör att den känns sval. Fiberns glatta yta gör det relativt enkelt att avlägsna damm och smutsfläckar.
Linnetyg har en tendens att töja sig, vilket gör att våra plymå-var i linne "växer" under användning. Då lin drar ihop sig vid tvätt rekommenderas därför regelbunden tvätt för att behålla formen på klädseln. Se tvättanvisning för just det möbeltyg som du har valt – vissa klädslar av lin kan tvättas i 30 grader, men fack-/kemtvätt rekommenderas generellt sett till våra textilklädslar. Vid vattentvätt rekommenderar vi blötläggning före tvätt för att undvika brytveck.

Ull

Ull består av fibrer från djurpäls, vanligtvis från får. Det är ett slitstarkt material med många naturliga fördelar. Ullen är naturligt smutsavvisande och står emot fläckar i högre utsträckning än andra fibrer. En klädsel i ull håller formen bra och ullfibern har en hög slitstyrka, men blandas ofta med annan fiber för att öka slitstyrkan ytterligare. Ullen är naturligt svårantändlig, vilket gör ull till ett miljövänligt alternativ till flamskyddsbehandlade textilier. Den är förnyelsebar och biologiskt nedbrytbar.

Konstfiber/syntetfiber

Det är viktigt att våra textilier har en lång livslängd. Därför tillåter vi ibland inblandning av konstfiber/syntetfiber för att öka tygets formstabilitet, slitstyrka och därmed dess livslängd.

Polyamid är ett samlingsnamn för en grupp mycket slitstarka och elastiska syntetfibrer, där den mest kända är nylon. Polyester är en mycket stark och elastisk syntetfiber med god nötningshärdighet. Viskos och modal är konstfibrer, s.k. regenatfibrer som framställs av träcellulosa. Regenatfibrer tillför textilen glans och ett fint fall. Fibern är mer elastisk än t ex bomull, vilket gör att den oftast skrynklar mindre.

Sjöfågelfjäder

Sjöfågelfjädrarna i våra kuddar och soffplymåer kommer från leverantörer med högt ställda krav, både vad gäller djurskydd och produktkvalitet. Fjädrarna är kontrollerade, tvättade och behandlade enligt stränga föreskrifter. Vi använder uteslutande sjöfågelfjäder från livsmedelsindustrin. Sjöfågelfjäder i möbelplymåer ger en enastående sittkomfort och naturmaterialet har samtidigt en mycket lång hållbarhet.

Allmänna råd för sjöfågelfjäder:

» Kudden/plymån behöver skakas och puffas upp med jämna mellanrum för att bibehålla volymen. På så vis håller den formen och man undviker att den blir hoptryckt.

» Fjädrar torkar i inomhusklimat och blir platta med tiden. För att motverka detta bör man låta kudden/plymån ligga utomhus (under tak) några timmar då och då för att tillföra fuktighet. Därigenom återfår fjädrarna sin spänst och lustighet.

Läder/skinn

Läder är ett levande material med naturliga färgskiftningar och variationer. Vi har valt att acceptera skinn där märken från insektsbett och dylikt syns – det bidrar till att ge lädret en äkthetskänsla. Av miljöskäl använder vi uteslutande läder som är garvat utan krom.

Allmänna råd för skinn:

» Placera inte möbeln för nära en värmekälla, lämna en luftspalt på 2–3 decimeter. Exponering i direkt solljus gör ljust läder mörkare och bleker mörkare kulörer samt gör skinnet torrt och därmed sprött.

» Använd bara en torr, mjuk trasa för vanlig rengöring. Använd inte dammsugare, eftersom det kan repa ytan. Vid behov, torka eller gnugga försiktigt hela ytan med en ren och mjuk trasa som vridits ur väl i rent vatten.

» Våra olika leverantörer rekommenderar olika underhållsbehandling av sina skinn. Se därför respektive skinnkvalitets skötselråd på vår hemsida. Läderkräm eller läderolja kan göra att färgen förändras något.

Obs! Använd inte kemiska ytbehandlingsmedel, rengöringsmedel eller tvållösningar. De kan förstöra eller missfärga lädrets yta, speciellt om ytan är skadad eller sliten.

Fårskinn

Vi färgar inte skinnen utan låter dem istället behålla sin naturliga färg. Färgen varierar därför med fårens utseende. Vi använder endast vegetabiliskt garvat fårskinn till våra möbelklädslar. Vegetabilisk garvning innebär bl.a. att skinnen är fria från gifter, t ex krom som annars är vanligt förekommande och avsevärt billigare. Våra fårskinn kommer från olika fåruppfödare runt om i Sverige.

Allmänna råd för fårskinn:

» Vädra och skaka regelbundet skinnet utomhus. Pälsen tar då upp syre, blir fluffig och ren. En fast möbelklädsel kan sprayas med vatten för att återfå sina lockar. Även försiktig borstning med kattborste renar.

» Envisa fläckar kan avlägsnas genom att spraya utsatt del av pälsen med vatten, massera in potatismjöl, låta torka och dammsug eller borsta bort.

Martindale

Martindale är ett mått på hur tåligt ett tyg är avseende nötning. Ju högre värde, desto slittåligare textil. Rekommendationen för möbler i hemmiljö med normal bruksintensitet är 20 000 varv.

Ljushärdighet

Ljushärdigheten beskriver hur bra ett tyg behåller sin färg när det utsätts för ljus. Skalan går från ett till åtta, där åtta är bästa värdet (6-8 är framförallt för utomhusmiljö). Alla tyger bleks av solljus, speciellt oblekta (ofärgade) tyger. Skydda möbeln från direkt solljus med t ex ett vitt lakan eller neddragna persienner om du är bortrest en längre tid.

Det kan förekomma nyansskillnader beroende av olika färgbad och vävning. Tänk på detta vid komplettering av möbler i samma textil. Tänk även på att bilder inte alltid med exakthet återger produkternas verkliga utseende. Bildskärmsinställningar och färgåtergivning påverkar detta.

Våra klädslar

Bomullin

Material

72% Oeko-tex-certifierad bomull, 28% lin

Martindale

30 000 varv

Ljushärdighet

4-6

Skötsel- & tvättråd

Ej vattentvätt, kemtvätt, ej klorblekning, strykning medelhög temperatur, ej torktumling. Dammsug regelbundet dina klädda möbler. Vi rekommenderar att klädslar lämnas till professionell tvättinrättning/kemtvätt.

Fårskinn

Vi undviker att färga våra skinn och låter dem behålla sin naturliga färg. Färgen varierar därför beroende på fårets utseende. Våra klädslar har alla nyanser av grått; från ljust till mörkt.

Material

100% vegetabliskt garvat fårskinn

Skötsel- & tvättråd

Vädra och skaka skinnet utomhus. Pälsen tar upp syre, blir fluffig och ren. En fast möbelklädsel kan sprayas med vatten för att återfå sina lockar. Även försiktig borstning med kattborste renar.
Envisa fläckar kan avlägsnas genom att spraya utsatt del av pälsen med vatten, massera in potatismjöl, låta torka och dammsug eller borsta bort.

Laxfjäll

Laxfjäll är ett extremt slitstarkt tyg från norska Gudbrandsdalen som är miljöcertifierat med EU Ecolabel. Kriterierna är framtagna ur ett livscykel-perspektiv från råvara till avfall. För att få en licens måste produkten uppfylla höga krav på miljö, hälsa, funktion och kvalitet. Kraven skärps kontinuerligt, på samma sätt som med Svanen.

Material

70% ull, 30% viskos

Martindale

100 000 varv

Ljushärdighet

5-7

Skötsel- & tvättråd

Ej vattentvätt, kemtvätt, ej klorblekning, strykning medelhög temperatur, ej torktumling. Dammsug regelbundet dina klädda möbler. Vi rekommenderar att klädslar lämnas till professionell tvättinrättning/kemtvätt.

Ledal

Ledal är ett extremt slitstarkt tyg från norska Gudbrandsdalen. Tyget är framtaget med stor hänsyn till natur, miljö och hållbarhet.

Material

70% ull, 30% viskos

Martindale

72 000 varv

Ljushärdighet

5-7

Skötsel- & tvättråd

Ej vattentvätt, kemtvätt, ej klorblekning, strykning medelhög temperatur, ej torktumling. Dammsug regelbundet dina klädda möbler. Vi rekommenderar att klädslar lämnas till professionell tvättinrättning/kemtvätt.

Linne Belgisk

Material

90% lin, 10% polyamid

Martindale

40 000 varv

Ljushärdighet

5

Skötsel- & tvättråd

Kan tvättas i 30 grader, ej klorblekning, strykning låg temperatur, ej torktumling. Dammsug regelbundet dina klädda möbler. Vi rekommenderar att klädslar lämnas till professionell tvättinrättning/kemtvätt. Linne har en tendens att töja sig, vilket gör att våra plymå-var i linne “växer”. Då lin drar ihop sig vid tvätt rekommenderas därför regelbunden tvätt.

Linne Fransk

Material

100% lin

Martindale

40 000 varv

Ljushärdighet

5

Skötsel- & tvättråd

Ej vattentvätt, kemtvätt, ej klorblekning, strykning låg temperatur, ej torktumling. Dammsug regelbundet dina klädda möbler. Vi rekommenderar att klädslar lämnas till professionell tvättinrättning/kemtvätt. Linne har en tendens att töja sig, vilket gör att våra plymå-var i linne “växer”. Då lin drar ihop sig vid tvätt rekommenderas därför regelbunden tvätt.

Linne Fransk tvättad

Material

100% lin

Martindale

22 000 varv

Ljushärdighet

4-6

Skötsel- & tvättråd

Ej vattentvätt, kemtvätt, ej klorblekning, strykning medelhög temperatur, ej torktumling. Dammsug regelbundet dina klädda möbler. Vi rekommenderar att klädslar lämnas till professionell tvättinrättning/kemtvätt. Linne har en tendens att töja sig, vilket gör att våra plymå-var i linne “växer”. Då lin drar ihop sig vid tvätt rekommenderas därför regelbunden tvätt.

Linne Nord

Material

100% lin

Martindale

21 000 varv

Ljushärdighet

3-4

Skötsel- & tvättråd

Ej vattentvätt, kemtvätt, ej klorblekning, strykning medelhög temperatur, ej torktumling. Dammsug regelbundet dina klädda möbler. Vi rekommenderar att klädslar lämnas till professionell tvättinrättning/kemtvätt. Linne har en tendens att töja sig, vilket gör att våra plymå-var i linne “växer”. Då lin drar ihop sig vid tvätt rekommenderas därför regelbunden tvätt.

Linne Vintage

Material

100% lin

Martindale

27 000 varv

Ljushärdighet

5-6

Skötsel- & tvättråd

Ej vattentvätt, kemtvätt, ej klorblekning, strykning medelhög temperatur, ej torktumling. Dammsug regelbundet dina klädda möbler. Vi rekommenderar att klädslar lämnas till professionell tvättinrättning/kemtvätt. Linne har en tendens att töja sig, vilket gör att våra plymå-var i linne “växer”. Då lin drar ihop sig vid tvätt rekommenderas därför regelbunden tvätt.

Melodi

Material

100% lin

Martindale

25 000 varv

Ljushärdighet

4-5

Skötsel- & tvättråd

Vattentvätt 60 grader, kemtvätt, ej klorblekning, strykning hög temperatur, ej torktumling. Dammsug regelbundet dina klädda möbler. Vi rekommenderar att klädslar lämnas till professionell tvättinrättning/kemtvätt. Tänk på att alla textilier krymper ett par procent vid vattentvätt. Ett färgat tyg tappar även färg. Vid vattentvätt – blötlägg för att undvika brytveck. Linne har en tendens att töja sig, vilket gör att våra plymå-var i linne “växer”. Då lin drar ihop sig vid tvätt rekommenderas därför regelbunden tvätt.

Nötskinn

Material

100% vegetabliskt garvat nötskinn från Tärnsjö Garveri
Vegetabiliskt garvat nötskinn från Tärnsjö Garveri. Vegetabilisk garvning innebär bla. att skinnen är fria från gifter, t ex krom som annars är vanligt förekommande.
Vi har medvetet valt skinn där märken från insektsbett mm syns. Vi tycker att det ger en ärlig äkthetskänsla.

Skötsel- & tvättråd

För att skinnet ska stå emot fläckar bättre kan det med fördel fettas in när det är nytt, använd lädervård. Fläckar blöts (gnid ej) med ren svamp. Använd vatten och mild tvållösning, alternativt läderrengöring. Låt torka och återfetta skinnet.
Skinn ska inte stå i solljus, då ljuset torkar ut skinnet och det finns risk att det spricker.

Nötskinn Dunes

Vi har medvetet valt skinn med mycket rustikt uttryck. Det finns, förutom märken från insektsbett, även rivmärken och pigmentfläckar som är väl synliga. Vi tycker att det ger en ärlig äkthetskänsla. Varje hud färgas enskilt vilket gör att färgernas nyans kan skilja från skinn till skinn. Skinnet är vanligt förekommande på danska designmöbler.

Material

Kromfritt garvat nötskinn från danska Sørensen
Kromfri garvning innebär bla. att skinnen är helt fria krom som annars är vanligt förekommande.

Skötsel- & tvättråd

Dunes är ett anilinskinn, ett genomfärgat skinn med öppna porer som inte ytbehandlats. Resultatet ger en skinnyta med naturlig struktur och färgskiftning. Skinnet är otroligt mjukt då det har borstats och oljats med specialolja för att uppnå den mjuka och lena känslan.
Med rätt omvårdnad kommer du att få ett skinn som bara blir vackrare med åren. Dammsug skinnet med mjuk borste. Använd aldrig vatten eller tvål, som förstör skinnets sammetslika yta. Undvik läderfett och kemiska produkter.
Skinn ska inte stå i solljus, då ljuset torkar ut skinnet och det finns risk att det spricker.

Renskinn

Material

100 % vegetabliskt garvat renskinn
Vi använder endast vegetabiliskt garvat renskinn till våra möbelklädslar. Vegetabilisk garvning innebär bla. att skinnen är fria från gifter, t ex krom som annars är vanligt förekommande.
För att det naturligt hårda renskinnet ska kunna användas som möbelklädsel mjukgörs det genom valkning.

Skötsel- & tvättråd

Renskinn åldras och blir mörkare med tiden samt får en vacker patina. Bli därför inte rädd när din nya möbel med renskinn upplevs som “grisrosa”. För att få en mörkare ton på det nya skinnet och samtidigt ge det en yta som bättre står emot fläckar rekommenderar vi att skinnet behandlas med ekololja. Oljan finns att köpa i våra butiker.
Fläckar blöts (gnid ej) med ren svamp. Använd vatten och mild tvållösning, alternativt läderrengöring. Låt torka och återfetta skinnet.
Skinn ska inte stå i solljus, då ljuset torkar ut skinnet och det finns risk att det spricker.

Ull Bas

Material

65% ull, 15% kashmir, 20% polyamid

Martindale

50 000 varv

Ljushärdighet

4

Skötsel- & tvättråd

Ej vattentvätt, kemtvätt, ej klorblekning, strykning låg temperatur, ej torktumling. Dammsug regelbundet dina klädda möbler. Vi rekommenderar att klädslar lämnas till professionell tvättinrättning/kemtvätt.