• Jubileum, julefrid, lycka och framtidsvisioner

    nirvan richter porträtt

    Ett samtal med Norrgavels grundare

    November 2023

    Under hela 2023 har firandet av Norrgavels 30-årsjubileum pågått. Tre decennier med genuina värderingar och moderna möbelklassiker. En verksamhet som föddes ur ett behov och en stark längtan – ett företag som ända sedan start har gått mot strömmen. Tillbakablickar, framtidsvisioner, medveten konsumtion, julstämning och lycka är några av ämnena som berörs i samtalet med grundaren och formgivaren Nirvan Richter. Häng med!

    I en luftig och omsorgsfullt renoverad lokal i kvarteret Nyhamnen, i nära anslutning till Malmö centralstation, har Norrgavel sitt huvudkontor sedan lite mer än ett år tillbaka. I den vackra tegelbyggnaden i två plan syns flera bevarade detaljer som minner om dess historia som magasinsbyggnad. Här ryms både kontor och verkstaden där alla möbelprototyper arbetas fram och finkalibreras till färdiga möbelmodeller innan de är redo för att introduceras i Norrgavels sortiment. En process som ibland kan ta uppemot tio år innan alla bitar har fallit på plats.

    I ett stort rum med utsikt över en intetsägande kontorsbyggnad från 90-talet, och med en glimt av det vältrafikerade spårområdet nära Malmö centralstation, har Nirvan Richter sitt kontor. Han matchar inte schablonbilden av en företagsledare, även om han till det yttre är en reslig och proper man i sena 60-årsåldern. Men så snart han börjar prata står det klart att han har sitt fokus på att växa som människa snarare än på ökad tillväxt. Fast det ena behöver förstås inte utesluta det andra och för Nirvan har personlig utveckling och entreprenörskap alltid gått hand i hand. Genom sitt företagande har han omfamnat möjligheterna att växa på det personliga planet och vice versa. En livsfilosofi som ytterst går ut på att skala av oväsentligheter och ständigt vara närvarande, här och nu. Något som i allra högsta grad även är tydligt i hans formgivning och den övergripande inställning som Nirvan har till möbler – de ska fungera som en bakgrund till livet.  

    Låt oss höra vad Norrgavels grundare och formgivare, Nirvan Richter, har att säga om allt från att fira 30-årsjubileum, till att skapa julstämning – och inte minst hur man kan bli en lyckligare människa.

    Under 2023 har Norrgavel firat 30-årsjubileum. Vad har varit bäst under dessa tre decennier?

    – Samtliga år med Norrgavel har varit ett flöde av små triumfer. Glädjen i att kunna knyta så många kompetenta människor till den här verksamheten. Varje produkt som läggs till i sortimentet känns som en graviditet och en förlossning när den släpps. Så länge som varje arbetsdag rymmer den här känslan av att vi tar små steg framåt, så känns det jätteroligt och meningsfullt att fortsätta.

    Många säger att det per automatik leder till att man måste begränsa sitt liv när man sysslar med entreprenörskap. Men för min del har entreprenörskapet inte stått i motsättning till personlig utveckling och andligt sökande, utan har istället varit en stor hjälp. Näringsverksamheten har fungerat som en hävarm för att komma vidare i min existentiella längtan.

    ljusstakar smide och meditationskudde

    Vilka personliga egenskaper har du haft mest nytta av under dina 30 år med Norrgavel?

    – Min envishet har varit till stor nytta. Att inte ge upp bara för att någon säger att det är omöjligt. Konsekvens är en annan viktig sak. Det har varit så oerhört befriande att alltid kunna falla tillbaka på Norrgavels tydliga värdegrund.

    Min analytiska förmåga är en annan egenskap som kommit till nytta. Jag är inte någon "Mensa-person", men min analytiska förmåga har jag alltid haft stor glädje av. Med tanke på vår relativt begränsade försäljning är det ovanligt att ändå kunna ha ett så brett utbud. Det särskiljer oss från andra aktörer på marknaden. Förklaringen är att vi tänker om och om igen och gör rätt val från början. Det gäller storlekar, modulsammanställningar och så vidare – detaljer som är viktiga för sortimentsuppbyggnaden i det här företaget. Där har jag stor hjälp av min analytiska förmåga.

    Tack vare min känsla för närvaro och längtan efter enkelhet har jag förmågan att skala bort oväsentligheter. Det jag ägnar mycket av mitt liv åt i meditationen finns ju i formgivningen också – att skala bort oväsentligheter.

    Norrgavel är en blandning av det mina föräldrar stod för. Från pappa; enkelheten, asketism, tydligheten, längtan efter det naturliga kretsloppet. Från mamma; längtan efter utsökthet, borgerlig bekvämlighet, lyx i form av det bästa och känslan av att vara värd det. Båda två var modiga människor och rebeller på sin tid. Pappa som lämnade det utstakade livet som arbetare på sågverket i Dalarna för att utbilda sig till byggnadsingenjör i Stockholm. Min mor som gjorde en motsatt resa med sin superborgerliga uppväxt. Istället för att läsa till läkare, trotsade hon sina föräldrars vilja och flyttade till Stockholm för att praktisera som hushållerska, och blev därefter hushållslärare.

    Norrgavel förespråkar medveten konsumtion – hur går det ihop med julhandel?

    – Saker är oftast inte enbart bra eller dåliga. Vi på Norrgavel bidrar i viss utsträckning till konsumtionshetsen, då produkterna visas på ett så attraktivt sätt. Men vi är konsekventa med miljöaspekten och med att sakerna är genuina. Målet med det vi producerar är att det ska hålla under lång tid. För att uppnå en hållbar utveckling måste samhället successivt styra konsumtionen i en annan riktning. Medveten konsumtion är att välja noggrant – hellre få, men riktigt bra saker.

    ljusstakar smide och meditationskudde

    Vad betyder julen för dig och hur skapar du julstämning hemma?

    – Julen är en sådan tid på året då man kan ägna sig åt lite eftertanke eller komma hem i sig själv. Även för de mest sekulariserade människorna i Sverige är julen en tid då man har möjlighet att komma till sans. Om så bara för en kort stund. Men ibland upplever jag att man har alldeles för höga förväntningar på julen. Det är ju bara en dag.  

    Man vill inte enbart ha en ytlig dekorationsjul, utan det allra viktigaste är att hitta lugnet. Jag har inrättat mitt liv för att hitta tekniker som hjälper mig att uppnå det här lugnet. Julen känns för mig som en frizon. Då är det OK att släppa kontrollen.  

    Jag ordnar och avslutar allt som har med jobbet att göra innan julen, så att jag bara kan slappna av. Sedan ser jag vad som händer. Det är ett djupt vilsamt förhållningssätt – att få möjlighet att bara vara här och nu.

    När det handlar om juldekorationer undrar jag varför det ska vara så mycket? Det räcker att sätta upp några adventsstjärnor och en julgran kanske. Hemma hos oss har vi istället grankvistar i en hög vas. Det måste vara enkelt. Några hyacinter och julöl, det behövs verkligen inte mycket – inte av lathet eller för att det är obetydligt. Men vi behöver bli mer måttfulla utan att ägna oss åt förnekelse. För det är samtidigt viktigt att behålla det lustfyllda kring julen. Både lustfyllt och hållbart på samma gång.

    Släpp tankarna på en drömjul och var närvarande med det som är. Då hittar man guldkornen i allt. Det är essensen av mindfulness – tanken om att vara här och nu, hela tiden.

    Drömjulen är just en dröm. Drömmar är motsatsen till det som jag försöker förmedla i allt jag säger. Kommersialismen går ut på att föda och ge näring åt alla dessa drömmar, men det är ju destruktivt och uppmuntrar tanken om att livet ska vara lite annorlunda hela tiden.

    Lycka – vad innebär det för dig?

    – Det är en av de absolut viktigaste frågorna. Vi människor är ju lyckostyrda även om livet förstås består både av ”lycka” och ”olycka”, men det gäller att balansera det. Med detta sagt så är lycka ändå jätteviktigt, för vi är så lyckostyrda. Men vi är också lyckomisslyckade. Eller snarare lyckoförlorare, för vi har generellt sett inte koll. Det är i den kontexten som vi måste titta närmare på vårt materialistiska förhållningssätt, för det gör att vi går miste om något. Vi får aldrig nog, utan tror hela tiden att vi behöver ännu mer. Man skulle kunna säga att vi är misslyckade vad gäller att formulera vad lycka är. Det värsta med denna konsumism är att vi inte kommer i kontakt med verktyget till det som är verklig och varaktig lycka. Vi förstör vår planet i snabb takt, men det är nästan ännu allvarligare att vi dessutom blir snuvade på lyckan under vår korta tid på jorden.

    Lycka är ett icke substantiellt tillstånd i oss själva. Dessvärre är vi programmerade att försöka nå lyckan via yttre tillfredsställelser. Resor, nya saker, nya intryck – hela tiden matas vi med saker utifrån som ger oss en tillfällig lycka. Väldigt få i vår kultur är i kontakt med den potential som finns i allt mänskligt varande, i att nå lyckan i sig själv.

    ljusstakar smide och meditationskudde

    Det vi söker är egentligen inte det där utsökta årgångsvinet eller den perfekta partnern, utan det vi verkligen söker är en förnimmelse i vårt eget varande. Något man kan få flyktig kontakt med genom att samla de här ytliga impulserna. Men genom att förflytta fokus direkt till vad de impulserna väcker inom oss, kan vi inse att lyckan och potentialen finns i oss själva. Det känns som att många kommer i kontakt med den potentialen alldeles för sent i livet. Det är en av anledningarna till att jag ägnar så mycket tid åt meditation och åker på retreat. Det handlar om att skala bort, skala bort, skala bort... Hitta fram till lugna nivåer i varandet.  

    Mitt personliga råd för att bli lyckligare är att ta risker och meditera. Med risker menar jag inte att hoppa bungyjump eller köra snabbt på motorvägen. Utan snarare att öppna Norrgavelbutik på Birger Jarlsgatan, trots att man inte har råd. Det gäller förstås att ta risker utan att tappa omdömet. Att våga gå utanför sin bekvämlighetszon, det är förknippat med risk. Och att meditera är inget man sitter och gör, det är ytterst ett icke-görande. Det handlar om att öppna upp för en annan varande-nivå genom att vara extremt närvarande här och nu. Medveten närvaro, mindfulness, är en förutsättning för meditation, men att prata meditation utifrån ett intellektuellt perspektiv är ganska meningslöst. Meditation handlar om att skala bort allt som inte är meditation. Komma bortom alla identifieringar. Då kan små, små glapp i tankemaskineriet uppstå där man ramlar in i någon form av meditationstillstånd. Med övning, kan man sedan successivt bära med sig detta tillstånd i mer och mer av det man gör. T ex i sitt arbete, i julen…

    För mig är tomhet den bästa beskrivningen av djup närvaro. En tomhet som rymmer allt. Absolut allt.

    Vad är du mest stolt över?

    – I mycket har jag levt ett autentiskt liv. Jag har tagit mig själv på allvar på det sättet. Jag har utsatt mig för de utmaningar som kommit i min väg och jag har inte varit förskonad från verkligt tuffa utmaningar. Man måste vara naken och sårbar. Man behöver ta risker och utmana sina rädslor. Men man behöver också öva upp förmågan att göra det i rätt takt så att man inte gör våld på sig själv, annars kan man sluta på psyket. Det är viktigt att hela tiden se till att ha support runt omkring sig. Alltså att det finns någon i bakgrunden som kan fånga upp en om det skulle fallera totalt. Man ska ha respekt för det mänskliga psyket. Det är lätt att hamna i okontrollerbara situationer och därför är det viktigt med människor runtomkring som ser till att man är förankrad i jorden.

    Avslutningsvis, hur ser framtidsvisionerna ut för Norrgavel?

    – Vi fortsätter att jobba på att bli ännu bättre på det vi redan är duktiga på och att nå ut med det som är grunden i Norrgavel. Att bli ännu tydligare med det vi står för. Det hänger tajt ihop med lycka. Min vision är att vi ska bli ännu mer genomarbetade; i vår kommunikation gällande varför vi gör det vi gör, hur vi bemöter våra kunder, i arbetet med våra varor, att genomgående försöka att inte konstla till det.

    Alla kan hitta något i sig själva som tangerar det vi uttrycker i vår värdegrund.



    VISSTE DU ATT:

    » Nirvan Richter föddes som Erik Johansson 1954, men tillsammans med sina två syskon tog han som 20-åring namnet Richter efter sin danska mormor.

    » Efter att i mitten av 90-talet ha upptäckt meditationens kraft ville Nirvan Richter manifestera att han menade allvar med sina nyvunna livsinsikter. Efter vägledning från ett indiskt meditationscenter 1999 bytte han därför tilltalsnamn från Erik till Anand Nirvan (vilket betyder "befrielse genom lycksalighet").

    » Nirvan Richter är uppvuxen i villaförorten Örby utanför Stockholm. Han gick på Adolf Fredriks musikklasser och gick ut naturvetenskapligt program på gymnasiet med 4,7 i slutbetyg. Han hade näst sämst betyg i klassen. Av hans 16 klasskamrater blev 11 läkare.

    » Efter avslutade arkitektstudier, på KTH i Stockholm, valde Nirvan Richter att fördjupa sina kunskaper inom möbelsnickeri och studerade på Carl Malmstenskolan.

    » Företagsnamnet Norrgavel kom till i början av 90-talet. Familjen Richter hade flyttat in i ett gatuhus i Lund och startat en verksamhet som skulle bli företaget Norrgavel, i gårdshuset intill. Nirvan Richter funderade på vad hans företag skulle heta och fick under ett telefonsamtal rådet att välja ett namn med anknytning till platsen där företaget låg. "Vad skulle det vara, här finns ju bara en hög norrgavel!" utbrast han och så fick det bli – namnet var spikat.

    » Den största och mest revolutionerande insikten i Nirvan Richters liv fick han i mitten av 1990-talet, under sin utbildning i terapi och meditation, när en meditationsmästare sa till honom att han bara behövde fokusera på två saker i livet. Meditera och ta risker.