• Äggoljetempera


  Norrgavel har sedan starten 1993 målat möbler med äggoljetempera. En miljövänlig, väldoftande och vacker färg som blivit lite av ett signum för oss. Att måla med tempera är en tidskrävande process som kräver mycket handarbete samt lång tid för torkning/härdning.

  Resultatet blir helt makalöst fint – en helmatt yta som reflekterar ljuset på ett karaktäristiskt sätt, samma färg kan upplevas olika beroende på ljuset. Ytan patineras med tiden och får en härlig äggskalsglans.

  Innehåll & miljö

  Alltsedan starten av Norrgavel har vi målat möbler med äggoljetempera, eftersom det är den mest ekologiska färg vi har kunnat hitta. Färgen är helt kretsloppsanpassad och inga miljöfarliga ämnen ingår. Äggoljetemperan innehåller: ekologiska ägg*, linolja, vatten, jord- och mineralpigment, konserveringsmedel (godkända för livsmedel) samt sickativ (torkmedel).
  *Äggen som används är överskottsägg från matvarubutiker.

  Färgprov

  De olika temperakulörerna går att beställa som färgprov. Med fysiska färgprover kan du enkelt jämföra och matcha kulör med övrig färgsättning i rummet, uppleva doft, struktur och känsla – och se hur färgen gestaltar sig beroende på ljuset. Fundera i lugn och ro och ta ett välgrundat beslut. Hållbart & vackert!

  Aktuella temperakulörer

  Brun 24 (10-200)

  Tegel 21 (10-215)

  Dimgrön 24 (9-605)

  Grågrön 93 (5-452)

  Grafit 94 (9-869)

  Ljusgrå 98 (9-722)

  Vit 93 (9-601)

  Beige 94 (6-331)

  Skogsgrön 16 (5-690)

  Gröngrå 16 (5-670)

  Dimgrå 14 (K2)

  Åska 16 (4-190)

  Underhåll av temperamålade ytor

  Äggoljetempera torkar inte genom avdunstning, utan oxiderar tillsammans med underlaget. En långsam process, vilket gör ytbehandlingen av möblerna mycket tidskrävande. I början är färgen känslig för stötar, men den fortsätter att oxidera under lång tid och blir till sist nästintill outslitlig.

  Temperamålade ytor är väldigt känsliga under de första månaderna och en nymålad möbel bör därför behandlas extra aktsamt för att undvika att den får märken eller blir skavd. Med tiden härdas äggoljetemperan och blir mycket slitstark.

  En genomhärdad temperamålad yta kan varsamt torkas av med olivtvål och vatten. Streck och märken kan avlägsnas med hjälp av ett rent radergummi. Blöt eventuella fläckar och området närmast omkring med en svamp. Prova att badda bort fläcken. Om det inte räcker, låt rengöringsmedlet verka en stund. Tag därefter en mjuk eller medelhård borste och borsta med korta drag över fläcken. Borsta också lite på området utanför fläcken så att eventuell glansförändring inte blir så tydlig. Beroende på vilka pigment som ingår, får färgen olika egenskaper – de som innehåller ultramarin (blå och grafit) tål ej kontakt med syror (t ex citron och syrliga äpplen). Temperamålade möbler (framförallt ljusa kulörer) har en tendens att gulna när de står placerade på en skuggig plats av rummet. Flytta möbeln så att den får solljus på sig ett par dagar för att gulnaden ska avta.

  Notera! "Duttburkar" (i aktuella möbelkulörer) finns att köpa via vår kundtjänst. Vår rekommendation är att använda duttburken vid mindre märken/skav men helst inte på framträdande ställen, då det lätt blir mörkare fläckar när man duttmålar på en begränsad yta. Testa gärna på ett mindre synligt ställe för att se hur stor nyansskillnaden blir. Större ytor bör inte målas med duttburken.

  Obs! Temperafärg är en färskvara och ska förvaras i kylskåp för bästa hållbarhet. Öppnad förpackning kan lagras i några månader vid kylförvaring.