Möbler

Norrgavels designmöbler formges och tillverkas utan kompromisser i enkla, rena former med en anda av tidlöshet och fullständig närvaro. Alltid med stor omsorg om detaljer, funktion och formskönhet. Vi kombinerar klassiskt möbelsnickeri med modern teknik och väljer hållbara och miljövänliga naturmaterial. Material som verkligen gillar att bli använda och som därför kommer att åldras vackert och naturligt. 

Vi föredrar nordiska träslag – såsom ek, björk, bok och ask. Som stoppningsmaterial använder vi allt från tagel och kroll, till naturgummi och sjöfågelfjäder. Våra möbeltextilier är framför allt av linne eller ull. Och skinnet är främst vegetabiliskt garvat – fritt från skadliga kemikalier. Material som är hämtade från naturen, och kan återvända dit som jord och mull när den tiden kommer. Dessutom mår vi verkligen bra av att omge oss av rena naturmaterial – harmoniskt och livsbejakande för både kropp och själ.Möbelvård 

Ytbehandlingen sker specifikt till varje kund på Norrgavels egen produktionsanläggning i Lammhult. Vi använder ofta öppna ytbehandlingar som olja, såpa och kretsloppsanpassad äggoljetempera som inte täpper till träets porer. Sådana ytor kräver ett visst underhåll, men följer du Norrgavels skötselråd kommer din möbel få ett långt liv och åldras mycket vackert. Flertalet möbler i vårt sortiment kan även fås i utvalda lackkulörer. Vi använder uteslutande miljövänlig och vattenbaserad lack. Vissa av våra möbler levereras utan ytbehandling. Om du vill ytbehandla eller underhålla din trämöbel finns såpflingor, olja, vitolja samt linoljesåpa att köpa i våra butiker. Det går även att beställa äggoljetempera.

Många av möblerna går att få tillbaka till nyskick igen genom exempelvis slipning och oljning. Möblerna är konstruerade för att lätt kunna kläs om, målas och repareras. Av hållbarhetsskäl började vi tidigt tillverka de flesta av våra soffor och fåtöljer med avtagbar klädsel. Om man tröttnar på klädseln, eller om den slits ut, så kan man enkelt byta. På så vis förlängs möbelns livslängd betydligt. Att regelbundet sköta och underhålla sina möbler blir en slags manifestation i närvaro: det hjälper oss att uppskatta och ta tillvara på det vi har och att leva i nuet.

Läs mer om hur du tar hand om & vårdar dina möbler