Kelimmattor

kategori_20191209_NORRGAVEL_Soffa85_0036

Ordet kelim (turkiska: kilim eller persiskan: gilim) betyder "grovvävd filt". Kelim är alltså både namnet på mattorna och vävtekniken de är gjorda i. Dessa mattor är en typ av orientalisk slätvävnad, som närmast kan liknas vid den svenska röllakanstekniken. Karaktäristiskt för kelimmattor är det geometriska och trappliknande mönstret och att de är slätvävda utan lugg, samt är vändbara. Mattorna finns i många olika färgställningar, även lite mer jordnära nyanser som blir en mjuk och stillsam detalj i inredningen.

De kelimmattor som du hittar hos oss är alltid vävda för hand av ull – varje matta är dessutom helt unik. Mattorna är relativt tunna och kan med fördel läggas omlott för att täcka en större golvyta, och de lämpar sig även fint som väggdekoration. Tidlöst vackra kelims adderar färg, struktur och värme till rummet och passar in både i moderna, traditionella och mer avslappnade inredningar.

Våra noggrant utvalda kelimmattor fungerar lika bra i soffhörnan i vardagsrummet som under matsalsmöblemanget, i köket, i sovrummet, i hallen och i badrummet. Kelimmattor som är slätvävda utan lugg lämpar sig extra bra för matplatser eftersom stolar står stadigare och enkelt kan dras in och ut.

Mattor av naturfiber gör hemmet varmt och ombonat. De är behagliga att gå på samtidigt som de är ojämförligt vackra och slitstarka. Tack vare ullens unika egenskaper så är ullmattor väldigt motståndskraftiga mot smuts och fläckar. Ullen är naturligt fet, vilket gör att smuts och vätska lägger sig ovanpå ullen så att man enkelt kan torka bort eventuella fläckar.

Semiantika och nya kelimmattor

Våra semiantika kelimmattor är noga utvalda på plats i Turkiet, där varje region har sina mönster och färgval. Våra nya kelimmattor finns i flera olika storlekar och mönster – och varje matta är unik. Hos oss hittar du inte en kelim som är exakt lik en annan. Kelimvävda mattor härstammar främst från Afghanistan, Iran, Kaukasus samt Turkiet.

En kelimmatta är en långsiktig investering, som tack vare sin höga kvalitet har en imponerande lång livslängd.