För att behålla spänst och luftighet i plymåerna måste de puffas ordentligt minst en gång i veckan, beroende på hur mycket soffan används. Ställ upp ryggkuddarna och banka igenom varje kudde rejält från alla håll. Ta gärna i ordentligt! På så vis håller kuddarna formen och undviker att bli hoptryckta. Banka även igenom sittplymåerna på motsvarande sätt. Vid mer ordentlig puffning – öppna dragkedjan till klädseln, samt dunvaret och puffa inifrån. Kom ihåg att även puffa framtill och på sidorna. Rätta därefter till textilfodralet så att sömmarna hamnar på rätt plats.
Skötsel & underhåll
På Norrgavel använder vi naturmaterial. Med naturmaterial menas att materialen ingår i det naturliga kretsloppet och kommer från naturen, växter, djur eller mineraler. Både vackert och hållbart – i dubbel bemärkelse. Våra möbler är företrädesvis tillverkade av skandinaviska träslag.
Utöver trä använder vi även textilier, läder, fårskinn, betong och kalksten. Eftersom vi valt att arbeta med naturmaterial kommer våra möbler att åldras vackert och naturligt. Materialen vi använder oss av gillar dessutom att bli använda. År efter år. Många av möblerna går att få tillbaka till nyskick igen genom ex. slipning och oljning.
Att regelbundet sköta och underhålla våra möbler blir en slags manifestation i närvaro: det hjälper oss att leva i nuet. Så vårda din möbel med en stor dos kärlek – och den kommer åldras med skönhet och värdighet. Du hittar våra möbelvårdsprodukter här.

Trä
Norrgavels möbler tillverkas främst av ek och björk, men även bok används i vissa fall när det lämpar sig bäst. Vi använder främst öppna ytbehandlingar (såpa, olja, pigmenterad olja och äggoljetempera). Det gör att träet fortsätter att leva. Sådana ytor kräver ett visst underhåll, men följer du våra skötselråd kommer din möbel få ett långt liv och åldras mycket vackert.
Allmänna råd för trä:
Trä är ett fantastiskt hållbart material – och vårdar du det regelbundet håller det sig vacker på lång sikt.
» Placera inte möbler av massivt trä i starkt solljus, mot värmeelement eller i utrymmen där det förekommer kraftiga värme- och fuktväxlingar.
» Använd underlägg till heta kastruller och formar som ställs på träytor.
» Torka direkt upp vätska som spills.
» Kontrollera då och då att monteringsbeslag och skruvar är väl åtdragna.
Tänk på att iläggsskivor (till matbord) som inte används kontinuerligt kommer att få en avvikande kulör mot bordsskivan pga slitage och att trä åldras/mörknar över tid.
Tips! Tryck- och slagmärken kan repareras genom att pensla hett vatten på märket så att träet reser sig. Vid djupare märken kan en fuktig trasa läggas på märket. Använd varmt strykjärn och stryk lätt över trasan. Slipa med fint slippapper dagen efter. Notera att detta gäller öppna ytbehandlingar, dvs ej lackade möbler.
Notera! Järn kan ge svarta märken på ekskivor. Garvsyran i ek reagerar med järnet och det är mycket svårt att få bort fläckar av detta slag. En gjutjärnsgryta ska därför inte ställas direkt på ett ekbord.
Tips! Använd avsedd fläckborttagning för trä (finns att köpa i våra butiker eller här. ) vid behov. Det hjälper till att ta bort missfärgningar och fläckar på trämöbler – på obehandlade, såpade eller oljade ytor. Ytbehandla därefter träet med önskad ytbehandling.
Trä – ett levande material
Eftersom trä är ett levande material så kommer det att röra på sig, dvs krympa eller svälla, beroende på luftfuktigheten. Efter en lång vinter med torr luft, är träet som minst. På hösten är träet som bredast. Rörelserna i träet upphör aldrig helt, men avtar något med tiden. Att trä rör på sig märks tydligt på exempelvis lådor som glider bäst på vintern eller dörrspringor som är smalare under sommaren/hösten.
Notera! På Norrgavels matbord (Bord med utdrag, Brett matbord & Runt matbord) blir det extra tydligt att trä rör på sig genom att anläggningsytorna mellan bordsskiva och iläggsskiva kan bli konvexa under vinterhalvåret. Dvs bordsskivan och iläggsskivan möts på mitten, medan en springa bildas i ytterkant. Under sommartid återgår skivorna till sin ursprungliga form.
Skötselråd & underhåll av våra ytbehandlingar
Obehandlat trä
Såpade ytor
Oljade ytor
Temperamålade ytor
Lackade ytor

Papperssnöre
Papperssnöre är precis vad det utger sig för att vara – nämligen spunnet papper. Papper är ett tunt fibermaterial tillverkat av växtfiber. Det papperssnöre vi använder är tillverkat av oblekt papper. Papperssnöre är lätt, tåligt och kan vävas till en mängd strukturer. Med rätt skötsel kommer snörningen hålla i många år, men hur möbeln används påverkar självklart livslängden. All naturfiber är unik i sin uppbyggnad och reagerar olika på tvätt och bruk.
Allmäna råd för papperssnöre:
» Använd bara en torr, mjuk trasa för vanlig rengöring. Vid behov, torka försiktigt hela ytan med en ren och mjuk trasa som vridits ur väl i rent vatten.
» Ta bort fläckar med en gång. Gnid inte, sug bara upp med en vit trasa. Använd endast trasa med ljummet vatten för rengöring. Rengöringsmedel ska undvikas. Neutral och ofärgad såpa är dock okej att använda.
» Såpan/tvålen ska vara naturlig och fri från tillsatser. Såpflingor som lämpar sig väl, finns att köpa här samt i våra butiker.
Obs! Använd inte kemiska ytbehandlingsmedel, rengöringsmedel eller tvållösningar. De kan förstöra eller missfärga snöret, speciellt om ytan är skadad eller sliten.

Möbeltextil
Det är inte bara slitstyrkan som avgör hur länge ett möbeltyg håller. Med rätt skötsel kan även ett tyg med lägre slitstyrka hålla i många år. Men hur möbeln används påverkar självklart livslängden. All naturfiber är unik i sin uppbyggnad och reagerar olika på tvätt och bruk. Vi använder aldrig flamskyddsmedel, fläckavstötande medel eller formaldehyd (antiskrynkel-behandling).
Allmänna råd för möbeltextil:
» Skydda möbeln från direkt solljus eller starka ljuskällor.
» Vid behov av uppfräschning rekommenderas vädring – textilier mår bra av utomhusfukten.
» Dammsug möbeltextilen vid behov, men ta alltid ur plymåerna först för att undvika att fjädrar kryper ut genom dunvaret.
» Ta bort fläckar med en gång. Gnid inte, sug bara upp med en vit trasa. Fläckborttagningsmedel bör bara användas efter att de först provats på en mindre synlig del av tyget. Galltvål rekommenderas i första hand.
» Möbler med lösa plymåer innebär en viss rörelse – ibland får man rätta till textilfodral som vrider sig.
» Avtagbara och tvättbara tyger tvättas enligt tvättråd. Se tvättanvisning för just det möbeltyg som du har valt – vissa klädslar av lin kan tvättas i 30 grader, men fack-/kemtvätt rekommenderas generellt sett till våra textilklädslar för att undvika risk för krympning och brytveck på lin, vilket lätt uppstår när hushållsmaskiner används, pga små tvätt-trummor.
» Undvik torktumling.
Läs mer om skötsel för våra specifika tyger ur Norrgavel sortimentet här.
Lin
Ull
Bomull
Hampa
Läder/Skinn
Fårskinn
Konstfiber/syntetfiber
Stoppningsmaterial
Samtliga soffor och fåtöljer från Norrgavel är rakt igenom uppbyggda av rena och sunda naturmaterial. Materialen är väl separerade från varandra, för att underlätta framtida underhåll och på så sätt öka möbelns livslängd. Läs mer här.
Dun/Fjäder
Naturlatex
Ta hand om din Norrgavel-soffa på bästa sätt
Det är både vackert, miljövänligt och ojämförligt skönt med en soffa som är uppbyggd av rena naturmaterial. Men om man är van vid “standardsoffor” som har plymåer fyllda med kallskum (ursprung: råolja), så kan det krävas en lite större insats för att kuddar och plymåer ska bibehålla sin form och komfort när du väljer en Norrgavel-soffa av sunda naturmaterial. Men det finns en sann mening med det, både i det stora perspektivet och för din komfort & sunda inomhusmiljö.
Här följer några få, men enkla råd för att ta hand om din Norrgavelsoffa på bästa sätt.
Puffa!
Vädra!
Fjädrar torkar i inomhusklimat och blir platta med tiden. För att motverka detta bör man regelbundet låta vädra kuddar och plymåer utomhus, vid fuktig väderlek (vid uppehållsväder eller under tak) – på så vis återfår sjöfågelfjädrarna sin spänst och luftighet.
Placera!
Skifta kuddarnas placering då och då. Genom att byta plats, så blir det ett jämnare slitage på både klädsel och stoppning. Sittplymåerna är inte vändbara (förutom på Träsoffa) men det är däremot klädseln, så ta av fodralet och växla ovansida emellanåt. All textil i naturmaterial bleks av starkt ljus. Skydda därför möbeln från direkt solljus eller starka ljus- och värmekällor.
Rengör!
Dammsug möbeltextilen separat vid behov – men undvik att dammsuga själva plymån, eftersom fjädrar då riskerar att krypa ut genom bomullsdomestiken (fodralet). Ta bort fläckar med en gång. Gnid inte, sug bara upp med en vit trasa. Fläckborttagningsmedel (börja skonsamt) bör endast användas efter att det först provats på en mindre synlig del av tyget. Se tvättråd för respektive klädsel.
Natursten
Betong
Kalksten
Livslång kärlek
Norrgavels möbler är gjorda för att hålla i generationer. Därför använder vi så få olika material som möjligt och om vi använder fler i samma möbel så ser vi till att de är väl separerade från varandra. Det underlättar såväl daglig skötsel som eventuella reparationer och framtida destruktion.
Renovera!
Skulle din Norrgavel-möbel skadas eller gå sönder på ett sådant sätt att du inte själv kan renovera den erbjuder vi reparation till självkostnadspris. Kontakta Norrgavels kundtjänst för mer information!
Sälj!
Kanske är det så att din soffa inte passar i din nya bostad eller att bordet faktiskt är för litet. Låt någon annan njuta av dina möbler! Publicera din annons via Norrgavel vintage – och nå en dedikerad målgrupp. Vi erbjuder alla som vill sälja sina Norrgavel-möbler en gratis annons på Tradera. För instruktioner, läs mer här.
Återvinn!
När möbelns, eller delar av möbelns, livstid är slut lämnas den i containern för trä på återvinningscentralen. Detta gäller både obehandlat och ytbehandlat trä. Skruvar samt beslag behöver inte avlägsnas.
Utsorterat trä bearbetas för att kunna användas som bränsle. På avfallsanläggningarna lagras och flisas träet, som sedan kan användas i biobränslepannor. Rent, omålat trä kan eldas i princip i alla biobränslepannor, medan användningen av målat trä är mer begränsad.