• Trä

  minimassiv från norrgavel - detalj toppskiva i ek

  Möbler av massivt trä

  Hos Norrgavel älskar vi att använda massivt trä till våra möbler – detta livfulla och slittåliga naturmaterial. Våra möbler tillverkas främst av ek och björk, men även bok används i vissa fall när det lämpar sig bäst. Genomgående rena och sunda naturmaterial som bidrar till en harmonisk och väldoftande inomhusmiljö – med inneboende respekt för det naturliga kretsloppet. Vi använder framför allt öppna ytbehandlingar; såpa, olja, pigmenterad olja och äggoljetempera. Det gör att träet fortsätter att leva. Sådana ytor kräver ett visst underhåll, men följer du våra skötselråd kommer din möbel få ett långt liv och åldras mycket vackert.

  Vi väljer massivt trä eftersom det handlar om bruksmöbler som ska tåla att slitas på över generationer.


  Allmänna råd för trä

  Trä är ett fantastiskt hållbart material – och vårdar du det regelbundet, håller det sig vackert på lång sikt.

  » Placera inte möbler av massivt trä i starkt solljus, mot värmeelement eller i utrymmen där det förekommer kraftiga värme- och fuktväxlingar.
  » Använd underlägg till heta kastruller, krukor och dylikt som ställs på träytor.
  » Torka direkt upp vätska som spills.
  » Kontrollera då och då att monteringsbeslag och skruvar är väl åtdragna.

  Tänk på att iläggsskivor (till matbord) som inte används kontinuerligt kommer att få en avvikande kulör mot bordsskivan på grund av slitage och att trä åldras/mörknar över tid.

  Tips! Tryck- och slagmärken kan repareras genom att pensla hett vatten på märket så att träet reser sig. Vid djupare märken kan en fuktig trasa läggas på märket. Använd varmt strykjärn och stryk lätt över trasan. Slipa med fint slippapper dagen efter. Notera att detta gäller öppna ytbehandlingar, dvs ej lackade möbler.

  Notera! Järn kan ge svarta märken på ekskivor. Garvsyran i ek reagerar med järnet och det är mycket svårt att få bort fläckar av detta slag. En gjutjärnsgryta ska därför inte ställas direkt på ett ekbord.

  Tips! Använd avsedd fläckborttagning för trä (finns även att köpa i våra butiker) vid behov. Det hjälper till att ta bort missfärgningar och fläckar på trämöbler – på obehandlade, såpade eller oljade ytor. Ytbehandla därefter träet med önskad ytbehandling.

  I en längtan efter äkthet och ärlighet vill vi att materialen verkligen är det de ser ut att vara.


  TRÄ – ETT LEVANDE MATERIAL

  Massivt trä är ett livfullt och slittåligt naturmaterial som dessutom binder koldioxid (CO₂). Ingen möbel är den andra lik, just för att varje enskilt träd lämnar sitt alldeles personliga avtryck på varenda möbel. Virke från ett och samma träslag kan få helt olika betingelser beroende på var och på vilket sätt trädet har växt. Och även efter att trädet har fällts och sågats till virke, så fortsätter naturmaterialet att påverkas av den omgivande miljön. Därför väljer vi att kalla trä för ett levande material. I och med att trä reagerar på fukt och temperatur så lever det nämligen i takt med årstiderna.

  Eftersom trä är ett levande material så kommer det att röra på sig, dvs krympa eller svälla, beroende på luftfuktigheten. Efter en lång vinter med torr luft, är träet som minst. På hösten är träet som bredast. Rörelserna i träet upphör aldrig helt, men avtar något med tiden. Att trä rör på sig märks tydligt på exempelvis lådor som glider bäst på vintern eller dörrspringor som är smalare under sommaren/hösten.

  Notera! På Norrgavels matbord (Bord med utdrag, Brett matbord & Runt matbord) blir det extra tydligt att trä rör på sig genom att anläggningsytorna mellan bordsskiva och iläggsskiva kan bli konvexa under vinterhalvåret. Dvs bordsskivan och iläggsskivan möts på mitten, medan en springa bildas i ytterkant. Under sommartid återgår skivorna till sin ursprungliga form.

  Läs Norrgavels träguide.

  Björk

  Ek

  Bok


  Skötselråd & underhåll av våra ytbehandlingar