• Trä

  minimassiv från norrgavel - detalj toppskiva i ek

  Möbler av massivt trä

  Norrgavels möbler tillverkas främst av ek och björk, men även bok används i vissa fall när det lämpar sig bäst. Vi använder främst öppna ytbehandlingar (såpa, olja, pigmenterad olja och äggoljetempera). Det gör att träet fortsätter att leva. Sådana ytor kräver ett visst underhåll, men följer du våra skötselråd kommer din möbel få ett långt liv och åldras mycket vackert.


  Allmänna råd för trä

  Trä är ett fantastiskt hållbart material – och vårdar du det regelbundet håller det sig vacker på lång sikt.

  » Placera inte möbler av massivt trä i starkt solljus, mot värmeelement eller i utrymmen där det förekommer kraftiga värme- och fuktväxlingar.
  » Använd underlägg till heta kastruller och formar som ställs på träytor.
  » Torka direkt upp vätska som spills.
  » Kontrollera då och då att monteringsbeslag och skruvar är väl åtdragna.

  Tänk på att iläggsskivor (till matbord) som inte används kontinuerligt kommer att få en avvikande kulör mot bordsskivan pga slitage och att trä åldras/mörknar över tid.

  Tips! Tryck- och slagmärken kan repareras genom att pensla hett vatten på märket så att träet reser sig. Vid djupare märken kan en fuktig trasa läggas på märket. Använd varmt strykjärn och stryk lätt över trasan. Slipa med fint slippapper dagen efter. Notera att detta gäller öppna ytbehandlingar, dvs ej lackade möbler.

  Notera! Järn kan ge svarta märken på ekskivor. Garvsyran i ek reagerar med järnet och det är mycket svårt att få bort fläckar av detta slag. En gjutjärnsgryta ska därför inte ställas direkt på ett ekbord.

  Tips! Använd avsedd fläckborttagning för trä (finns även att köpa i våra butiker) vid behov. Det hjälper till att ta bort missfärgningar och fläckar på trämöbler – på obehandlade, såpade eller oljade ytor. Ytbehandla därefter träet med önskad ytbehandling.


  TRÄ – ETT LEVANDE MATERIAL

  Eftersom trä är ett levande material så kommer det att röra på sig, dvs krympa eller svälla, beroende på luftfuktigheten. Efter en lång vinter med torr luft, är träet som minst. På hösten är träet som bredast. Rörelserna i träet upphör aldrig helt, men avtar något med tiden. Att trä rör på sig märks tydligt på exempelvis lådor som glider bäst på vintern eller dörrspringor som är smalare under sommaren/hösten.

  Notera! På Norrgavels matbord (Bord med utdrag, Brett matbord & Runt matbord) blir det extra tydligt att trä rör på sig genom att anläggningsytorna mellan bordsskiva och iläggsskiva kan bli konvexa under vinterhalvåret. Dvs bordsskivan och iläggsskivan möts på mitten, medan en springa bildas i ytterkant. Under sommartid återgår skivorna till sin ursprungliga form.

  Läs Norrgavels träguide.

  Skötselråd & underhåll av våra ytbehandlingar

  hyllplan & konsol i obehandlad ek från norrgavel

  Obehandlat trä


  minimassiv - detalj toppskiva i såpad ek

  Såpade ytor


  närbild på bordskiva i oljad ek från norrgavel

  Oljade ytor