• Norrgavels träguide

    multi-o-bank-bord-stol-norrgavel

    NORRGAVELS TRÄGUIDE – MÖBLER AV MASSIVT TRÄ

    Hos Norrgavel älskar vi att använda massivt trä till våra möbler – detta livfulla, slittåliga och unikt vackra naturmaterial. Ingen möbel är den andra lik, just för att varje enskilt träd lämnar sitt alldeles egna avtryck på varenda möbel. Massivt trä är rena motsatsen till de industriellt framställda material som är standard bland merparten möbeltillverkare. Och även efter att trädet har fällts och sågats till virke, så fortsätter naturmaterialet att påverkas av den omgivande miljön. Därför väljer vi att kalla trä för ett levande material. I och med att trä reagerar på fukt och temperatur så lever det nämligen i takt med årstiderna. Egensinnigt och uttrycksfullt!


    Trä hos Norrgavel – livslång kärlek

    Ända sedan starten 1993, har vi valt att använda massivt trä till våra möbler – ett passionerat och hållbart val. Och vi vill gärna förmedla mer kunskap kring trä, med fokus på våra skandinaviska träslag. Dels för att göra det enklare och mer lustfyllt att inreda med kretsloppet i åtanke. Men även för att rikta uppmärksamheten mot träets alla fördelar, så att Norrgavels möbler ska ha bästa förutsättningar att bli en livslång kärlek i ditt hem. Men vad är egentligen skillnaden mellan massivt trä och fanér? Och hur ska man bäst förhålla sig till möbler som är gjorda av massivt trä? Det tittar vi lite närmare på i denna träguide, samt bjuder på massor av inspiration, fakta och goda råd.

    “Varje träd är helt unikt och därför kommer ytan på en möbel i massivt trä bli mer levande – den får aldrig ett lika tillrättalagt utseende som fanér.”


    Skillnaden mellan massivt trä och fanér 

    Processen vid tillverkning av möbler i massivt trä och tillverkningen av fanérmöbler ser helt olika ut. Även egenskaperna hos respektive material skiljer sig åt. Fanér består av spånskivor, lamellträ eller board som är ytbeklädd med ett tunt träskikt/fanérblad. Och när vi pratar om massivt trä så är det ett annat ord för limfog – det vill säga hoplimmade trästavar, så kallade lameller. Varje träd är helt unikt och därför kommer ytan på en möbel i massivt trä bli mer levande, den får aldrig ett lika tillrättalagt utseende som fanér. Nackdelen med fanér är att varje skikt sällan är mer än någon enstaka millimeter tjockt och därmed blir materialet avsevärt mycket känsligare mot märken och repor, som inte går att åtgärda. Till skillnad från en fanérmöbel så kan en möbel i massivt trä enkelt underhållas och i det närmaste återfå sitt nyskick genom slipning samt ytbehandling. År efter år. Norrgavels möbler i massivt trä är gjorda för att hålla i generationer.

    Visste du att:
    Fanér är skurna skivor från träd, i tjocklekar från 0,4 till 5 mm. Fanérbladen produceras genom sågning, skärning eller svarvning. Materialet består av ett tunt träskikt/fanérblad som används som ytbeklädnad på spånskivor, lamellträ eller board.

    “Till skillnad från en fanérmöbel så kan en möbel i massivt trä enkelt underhållas och i det närmaste återfå sitt nyskick genom slipning samt ytbehandling.”

    HÅRDA OCH MJUKA TRÄSLAG

    Hos Norrgavel hittar du främst möbler gjorda av de hårda skandinaviska träslagen ek, björk och bok. Man skiljer ofta mellan mjuka och hårda träslag, där gruppen med mjuka träslag främst kommer från barrträd, medan hårda träslag kommer från olika lövträd. Att de delas upp i grupperna hårda och mjuka träslag säger inte något om materialets fysiska styrka utan är snarare en botanisk beteckning. Men generellt sett så växer de hårda träslagen långsammare än de mjuka.

    Björk

    Gulvitt, hårt och finporigt. Kan vara omönstrat eller flammigt. Ursprung Skandinavien.

    Ek

    Gråaktigt, hårt och grovporigt. Ursprung Europa.

    Bok

    Ljust, något rödaktigt, finporigt och hårt. Ursprung Nordeuropa.


    Visste du att:
    Genom att titta närmare på trädstammen i genomskärning så får man en inblick i trädets liv, år från år. Årsringarna berättar exempelvis om trädet fått en skada eller om en sommar varit extra torr.

    “Virket som Norrgavel använder vid tillverkning av möbler i massivt trä är främst av kvaliteten A, vilket betyder att träet har få kvistar och inga sprickor.”


    Val av virke

    Ett träd sågas alltid upp på längden och därefter sågas träet upp i olika dimensioner. Beroende på vilken dimension, så får träet olika namn – virke, plank, trall eller list är några vanliga benämningar. Virket som Norrgavel använder vid tillverkningen av möbler i massivt trä är främst av kvaliteten A, vilket betyder att träet har få kvistar och inga sprickor. Det räknas som högsta kvalitet och passar perfekt till finare möbelsnickerier. Denna sort kommer vanligtvis från kärnveden (innersta delen av trädstammen), som är extra tätvuxen. Men under en bordsskiva eller inuti ett skåp kan kvistar gärna få framträda. Virke från ett och samma träslag kan få helt olika betingelser beroende på var och på vilket sätt trädet har växt. Dagsljus påverkar dessutom träet och det mörknar med tiden – det kallas även att träet mognar.

    Visste du att:
    Om du sågar av en bräda rakt över årsringarna så kallas det att du kapar den, medan det heter klyva när du sågar längs med årsringarna.

    VAD ÄR MASSIVT TRÄ – LIMFOG OCH STAVLIMMAT

    “Limfog är formstabilt och mycket starkt, därför passar det perfekt vid tillverkning av möbler.”

    När vi pratar om massivt trä så är det ett annat ord för limfog. Limfog eller limträ består av hoplimmade trästavar, så kallade lameller. Av den anledningen brukar man säga att limträ är stavlimmat. Innan man limmar limfogarna så måste lamellerna hyvlas. Det får gå högst 2–3 timmar mellan hyvling och limning för optimal hållfasthet. Limfog är formstabilt och mycket starkt, därför passar det perfekt vid tillverkning av möbler. Limträ lämpar sig även väl för olika ytbehandlingar – såsom olja eller såpa – alternativt målning med lackfärg eller temperafärg. På så vis blir materialet mer motståndskraftig mot fukt och smuts.

    Visste du att:
    Det är först när man lagt på ytbehandlingen på en limfog som man ser hur slutresultatet blir. Olika träd ger olika färgnyans, efter att exempelvis vitoljan har strukits på.

    “I bordsskivan på ett av våra matbord, så kan limfogskivan bestå av trästavar från tio olika träd.”


    traguide-multi-bord

    HELSTAVAR, MANUELLT ARBETE OCH UNIKT UTSEENDE

    Norrgavels möbler är gjorda av massivt trä som är ovanligt exklusivt – våra limfogar tillverkas nämligen av hela trästavar/lameller. Jämför exempelvis med vanligt parkettgolv, där korta lameller används, så ser du enklast skillnaden. Det är mycket svårare och dyrare att få fram helstavar, då det endast är en förhållandevis liten del av varje träd som är fin nog för att användas till det. I bordsskivan på ett av våra matbord, så kan limfogskivan bestå av trästavar från tio olika träd. Just till våra bordsskivor väljer vi breda lameller med livfull teckning och enstaka kvistar.

    Norrgavels möbler tillverkas med exklusiva helstavar, medan exempelvis parkettgolv oftast har korta lameller.

    Torkprocessen av trä, dvs tiden som man har plankan i torken, påverkar den slutgiltiga kulören på materialet. En träbit som är tjock och torkar långsamt får en viss kulör medan en tunnare planka som torkar snabbt får en helt annan kulör. Detta blir särskilt tydligt på Norrgavels Multi-bord där färgnyansen ofta ser lite annorlunda ut på benet jämfört med bordets sarg. I sargen utgår man nämligen från en 1-tumsplanka, medan man utgår från en 2-tumsplanka när man gör bordsbenen. Även formen på olika delar av möbeln kan påverka kulören. Exempelvis ryggpinnar och ben på Pinnstol är svarvade och får en annan struktur (ränder) och då blir det ibland en något ojämnare kulör vid ytbehandlingen (särskilt pigmenterad olja kan fastna i slipspåren) jämfört med på sitsen och ryggens överliggare.

    “Eken till våra bordsskivor får torka i 2,5 år innan vi använder den.”

    Visste du att:
    Eken till våra bordsskivor får torka i 2,5 år innan vi använder den, och konstruktionen i våra möbler tillåter sedan att träet rör sig.

    Det är en viktig arbetsuppgift inom träindustrin att vara den person som väljer lameller som färg- och mönstermatchar på ett harmoniskt sätt. Och när man sitter där och äter frukost vid matbordet från Norrgavel eller sträcker sig efter kaffeburken på sitt Hyllplan, så kan man låta tanken stanna upp ett kort ögonblick vid att varje lamell faktiskt är manuellt och omsorgsfullt plockad – och på så vis får varje möbel sitt alldeles unika utseende.

    “Varje lamell är manuellt och omsorgsfullt plockad – och på så vis får varje möbel sitt alldeles unika utseende.”

    Kul att veta:
    Det sägs att kvinnor generellt sett har bättre färgseende än män och kanske förklarar detta faktum att nästan alla som jobbar med att färgmatcha trästavar/lameller är just kvinnor.

    På furu-tavlan som Norrgavels grundare och formgivare, Nirvan Richter, har gjort kan man tydligt se hur olika en träbit av furu kan se ut – färgton, struktur, textur och mönster skiljer sig åt. Ta en titt på ena ändan av Norrgavels Hyllplan eller en bordsskiva för att se hur årsringarna ligger riktade åt olika håll.

    "En bordsskiva i bok kan förändras en hel centimeter över året. Träet lever."

    Ett hygroskopiskt material – rörelser i trä

    Massivt trä är ett så kallat hygroskopiskt material som kan anpassa sig till den omgivande fuktigheten. Norrgavel arbetar främst med öppna ytbehandlingar – såpa, olja, pigmenterad olja och äggoljetempera – som låter träet fortsätta leva och följa med i årstiderna. Trä tar upp vatten när luften är fuktig och avger vatten när luften är torr. Det är därför det rör sig. Rörelserna avtar med tiden, men de upphör aldrig helt. Men rörelserna varierar mellan olika träslag. Al rör sig förhållandevis lite, medan en bordsskiva i bok kan förändras en hel centimeter över året. Lådor glider allra bäst på vintern, dörrspringor är smalast på sommaren. Breda bräder skålar sig som regel något och små sprickor kan alltid uppstå. Träet lever.

    Visste du att:
    Kortsargarna på våra matbord är gradade så att bordsskivan kan svälla och krympa på bredden utan att spricka. Trä rör sig nämligen 20–35 gånger så mycket på bredden jämfört med på längden. Det rör sig med fuktighetens växlingar och åldras som ett personligt uttryck för ditt sätt att leva

    “På en Pinnstol målad med lackfärg kan rörelserna i träet bli extra tydlig, eftersom lack inte är en öppen ytbehandling.”

    På vintern är det låg luftfuktighet vilket gör att träet krymper. Under sommarmånaderna så är luftfuktigheten istället hög, vilket gör att träet sväller. Varje lamell hos en limfog rör sig olika beroende på hur årsringarna ligger eller vilken bit av trädet som den härstammar från. Lamellerna rör sig ytterst lite på längden men desto mer på bredden (mellan fogarna). På en Pinnstol målad med lackfärg kan rörelserna i träet bli extra tydlig, eftersom lack inte är en öppen ytbehandling. Och på ett Bord med utdrag kan dessa naturliga rörelser i träet visa sig i fogen där iläggsskivan ska placeras. När luften blir torrare så kan glipan nämligen bli något större i ytterkanterna av bordet, jämfört med i mitten. Det beror på att träet torkar eller sväller snabbare i ändarna av en massiv träskiva.

    Notera!
    Möbler som våttorkas ofta, t.ex. matbord, behöver underhållas oftare genom slipning och inoljning eftersom vätan ger träresning och torkar ut träet.

    Ta hand om din Norrgavelmöbel på bästa sätt – läs våra skötselråd.