Matbord & köksbord

kategori_Bord_med_utdrag-ek_vitoljad

Köksbordet är så mycket mer än en matplats. Här samlas man både för fest- och vardagsumgänge. En plats som verkligen syns och används flera gånger per dag. En möbel som gärna får fungera lika bra en ensam måndagsfrukost, som under en välbesökt söndagsmiddag. En möbel att trivas med riktigt länge. Matbordet är en investering som ska hålla i årtionden, både stil- och kvalitetsmässigt. Och gärna bli finare med åren. Oavsett om du letar efter ett litet matbord till det trånga köket eller ett stort utdragbart matsalsbord till festsalen, så hittar du det hos oss.

Runt eller rektangulärt matbord

Välj mellan ett matbord med behagligt avrundade former och med iläggsskivor, eller ett riktigt brett köksbord i massiv ek och smart utdragsfunktion. Eller kanske ett traditionellt runt bord som kan växa ordentligt när middagsgästerna är många.

Litet och nätt med plats för fyra personer utan iläggsskivor. Med samtliga iläggskivor ilagda ryms där istället 16 personer. Ett runt matbord är verkligen flexibelt och inbjuder till fest. Ha i åtanke att iläggsskivor inte slits och åldras i samma takt som resten av bordet, då de oftast inte används dagligen.

Bordets längd

Det finns flera bordsmodeller och längder att välja mellan. Fundera över hur många stolar som ska få plats runt bordet och hur stort rummet är där bordet ska stå. Tänk även på att bordsbenen kan begränsa antalet stolar som får plats runt bordet.

Bordets bredd

Om du letar efter ett fyrkantigt matbord bör bredden vara åtminstone 80 centimeter om man vill ha tillräckligt med plats för att kunna duka med bordstablett och porslin utan att det krockar med personen mittemot. Men om rummet inte tillåter det formatet, fungerar även ett smalt matbord med en bredd på 70 cm. Vill man att det ska vara möjligt att sitta två personer på varje kortsida av bordet bör bredden vara ungefär 100 cm. Tänk på att det bör vara minst 60 cm fri yta mellan bordet och väggen på var sida om bordet för att kunna dra ut stolarna smidigt och enkelt.

Matbordets höjd

För bästa sittkomfort bör höjden på matbordet vara mellan 72–75 centimeter. Med denna höjd kan man enkelt dra in och ut stolen utan att stöta i bordet och det finns rejält med utrymme för benen. Väljer man ett bord med höjden 72–75 centimeter blir sittställningen ergonomiskt riktigt. Om bordets höjd inte är den rätta kan det istället fresta axlar och nacke. Självklart spelar även måttet på stolen in här. Ha 30 centimeter som en riktlinje för lämpligt avstånd mellan matbordets höjd och stolarnas sitthöjd.

Material och ytbehandling

Samtliga bord från Norrgavel är tillverkade av massivt trä av bästa kvalitet. Välj mellan ek eller björk och olika ytbehandlingar – olja, vitolja, såpa eller vattenbaserad lack (för vissa modeller). Beroende på bordsmodell och storlek så kan bordsskivan även fås i linoleum. Skapa ett bord som passar i just ditt kök eller matrum. Oavsett tillval, så kommer du att få ett fantastiskt bord som bara blir vackrare med åren.

Mat- och köksbord från Norrgavel håller i generationer. Och hos oss på Norrgavel går kretsloppstänkandet och tidlöst vacker formgivning alltid hand i hand.