• Såpade ytor

  minimassiv - detalj toppskiva i såpad ek

  Såpa som ytbehandling framhäver träets naturliga ljushet. En såpad möbel blir oftast lite ljusare/vitare och får en gråare ton.

  Innehåll & miljö

  Färg och parfymfria tvålflingor. Framställs huvudsakligen av vegetabiliskt baserad råvara - naturens egna produkter.

  Vardagsunderhåll

  Vi behandlar möbeln med såpa före leverans. Möbler som inte används för måltider behöver bara såpas vid behov, oftast räcker dammtorkning med torr trasa. Träet i matbord behöver ett antal såpbehandlingar för att ytan ska bli tålig mot fläckar. I början får man alltid en fläck när man spiller på en såpad yta. Det är därför viktigt att fylla på med såpa som bygger en resistent yta över tiden. Matbord bör regelbundet underhållas med såpblandning, gärna en gång i veckan. Detta låter mer arbetskrävande än det är – använd såpan istället för diskmedel på disktrasan vid avtorkning. Efter en tid är ytan lättskött (jämför med gamla skurgolv).

  Såpade ytor är den behandling vi får mest frågor kring och vi har därför testat att spilla rödvin, kaffe, te och dylikt på såpade bordsytor. Det har visat sig vara lätt att få bort. Fettfläckar är svårast och kan kräva att du använder slippapper. Vissa svårare fläckar mattas även av med tiden.

  Vid behov av mer grundligt underhåll – gör så här

  Rengör möbeln med varmt vatten och en mjuk svamp, t ex disksvamp, som inte repar eller en mjuk nagelborste. Skura med borste om bordet blivit mycket smutsigt. Låt träet torka. Slipa av ytan med slippapper vid behov, exempelvis om möbeln har många fettfläckar. Stryk på såpblandning med svamp eller trasa i 2–3 omgångar med en halvtimmes mellanrum. Låt ytan torka ordentligt. Slipa av eventuell fiberresning med fint slippapper (grovlek 400) för att få en riktigt len yta. Slipa alltid i träets längdriktning. Damma av med torr trasa – klart!

  Tips! Ha gärna en burk färdigblandad såpa under diskbänken för enkelt och regelbundet underhåll. När du fått en fläck, torka av ytan. Torka sedan med såpblandning. Såpan är helt giftfri och lämnar inga spår – du kan exempelvis baka direkt på bordet och degen tar ingen smak.

  Såpblandning

  Lämpliga möbelvårdsprodukter, såsom såpflingor för trä, hittar du i våra butiker eller online. Ha gärna en burk färdigblandad såpa under diskbänken för enkelt och regelbundet underhåll. När du fått en fläck, torka av ytan. Torka sedan med såpblandning. Såpan är helt giftfri och lämnar inga spår – du kan exempelvis baka direkt på bordet och degen tar ingen smak. Färdig såpblandning förvaras i rumstemperatur.

  Notera! Flytande såpa du hittar i t ex matbutiker är INTE samma sak och går inte att använda för underhåll av trämöbler.

  Såpad björk

  Såpad bok

  Såpad ek

  Träprov

  Ytbehandlingarna ovan går att beställa som träprov. Då kan du enkelt jämföra och matcha ytbehandling med övrig färgsättning i rummet, uppleva struktur och känsla – och fundera i lugn och ro. Beslutet blir så mycket mer välgrundat och genomtänkt då. Hållbart & vackert!