• Oljade ytor

  närbild på bordskiva i oljad ek från norrgavel

  Vardagsunderhåll

  Vi behandlar möbeln med olja före leverans. Den dagliga skötseln kan du ombesörja med ljummet vatten. Såpaspray för trä rekommenderas som milt rengöringsmedel vid behov. Använd Såpaspray max en gång i veckan – annars kan ytan bli övermättad/klibbig. En oljad möbel behöver regelbundet underhållas med olja för att behålla sin motståndskraft mot fläckar och för att undvika torrsprickor i träet. Hur ofta du måste olja din möbel beror på hur mycket slitage den utsätts för.

  Pigmenterad olja

  Vitolja

  För en lite kallare och vitare ton kan du välja vitolja på de flesta av våra möbler. Ytan känns lite glattare i jämförelse med såpan.

  Brunolja

  Brunoljan tar fram lystern och ådringen i träet, samtidigt som pigmentet i brunoljan ger en mörk och härligt djup ton. Ytbehandling med brunolja skänker din möbel ett sobert och klassiskt uttryck. Ett perfekt val när man letar efter ett miljövänligt alternativ till mörka, tropiska träslag. Eftersom en oljad träyta redan är mättad på fett uppstår inte fettfläckar så lätt.

  ATT TÄNKA PÅ SPECIELLT FÖR PIGMENTERAD OLJA

  Vitolja och brunolja innehåller pigment, som gör ytan ljusare respektive mörkare ju mer olja man lägger på. Möbeln blir lika lättskött som med naturell olja, men kräver lite mer arbete för att återställas till nyskick. Du bör vara mer noggrann med att underhållsolja en vitoljad/brunoljad möbel för att undvika att pigmentet nöts bort och ger en flammig yta. Som underhållsolja kan du med fördel använda naturell olja utan pigment.

  NÄR DU ANVÄNDER PIGMENTERAD OLJA

  Tänk på att skaka/röra om oljan väl så att pigmentet fördelar sig jämnt. Stryk på pigmenterad olja med en pensel eller trasa.

  Träprov

  Ytbehandlingarna nedan går att beställa som träprov. Då kan du enkelt jämföra och matcha ytbehandling med övrig färgsättning i rummet, uppleva struktur och känsla – och fundera i lugn och ro. Beslutet blir så mycket mer välgrundat och genomtänkt då. Hållbart & vackert!

  Vitoljad björk

  Vitoljad bok

  Vitoljad ek

  Brunoljad ek


  Naturell olja

  Oljan tar fram lystern och ådringen i träet samt ger en mörkare ton. Eftersom en oljad yta redan är mättad på fett blir det inte lika lätt fettfläckar på en sådan yta. Därför passar olja som ytbehandling bra till perfektionister och småbarnsfamiljer.

  Träprov

  Ytbehandlingarna nedan går att beställa som träprov. Då kan du enkelt jämföra och matcha ytbehandling med övrig färgsättning i rummet, uppleva struktur och känsla – och fundera i lugn och ro. Beslutet blir så mycket mer välgrundat och genomtänkt då. Hållbart & vackert!

  Oljad björk

  Oljad bok

  Oljad ek


  GÖR SÅ HÄR FÖR ATT OLJA DINA MÖBLER

  Rengör med trärengöring eller ljummet vatten och lite milt rengöringsmedel (gärna såpblandning för trä). Använd en disksvamp som inte repar eller en mjuk nagelborste. Var noga med att torka bort all smuts. Låt torka. Slipa ytan med fint slippapper, först med grovlek 240 sedan grovlek 400 – alltid i träets längdriktning. Damma av med torr och luddfri trasa. Häll olja på en trasa eller disksvamp och stryk ut tunt. Tänk på att omgivningens och möbelns temperatur bör vara över 15 grader. Låt oljan dra i 5–10 min (om oljan sugs upp snabbt av träet applicerar du mer olja). Polera ner oljan i träet tills träet verkar vara mättat. Torka bort överflödig olja ordentligt med en torr och luddfri trasa. Låt oljan torka. De nyoljade ytorna är klara att användas efter ca 24 timmar.

  Möbeln är torr efter ett par dagar, men härdningsprocessen pågår under några veckor. Undvik därför att lägga textilier på nyligen oljade ytor samt att utsätta ytan för vätska de första dagarna. Torka av på vanligt vis om du spiller.

  Obehandlade möbler behöver oljas två gånger. På vår produktsida för träolja, under fliken ”skötsel” finns beskrivning som förklarar steg för steg hur oljan skall appliceras.

  Obs! Tänk på att trasor med olja kan självantända. Spola därför vatten på trasorna och stoppa dem i en tätt försluten plastpåse eller om möjligt elda upp trasorna.

  multi-o-bord-bank-stol-norrgavel

  TA HAND OM DITT OLJADE MATBORD