• Möbeltextil

  mobelserier-kiltapp

  Ta en titt i Norrgavels breda sortiment av möbeltextilier och klädslar. Vare sig du fastnar för vegetabiliskt garvat nötskinn från Tärnsjö garveri, exklusivt linne från Frankrike eller en tålig och värmande ullklädsel från Norge, så kan du vara helt trygg med att varenda produkt är noggrant utvald med högsta kvalitet och hållbarhet i fokus. Vi försöker alltid hitta de bästa och mest miljövänliga alternativen när vi letar textil till våra möbler. Rena material som doftar naturligt och känns behagliga mot huden – garanterat fria från skadliga kemikalier. Naturmaterial som verkligen tål att användas och som bara blir finare och skönare med åren. Det är viktigt att våra textilier har en lång livslängd. Därför tillåter vi ibland inblandning av konstfiber för att öka tygets slitstyrka och därmed dess hållbarhet.

  Självklart följer vi EU:s kemikalielagstiftning REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and restriction of Chemicals).

  Tygprover

  De flesta av våra möbeltextilier går att beställa som tygprov. Då kan du enkelt jämföra och matcha kulör med övrig färgsättning i rummet, uppleva struktur och känsla – och fundera i lugn och ro. Beslutet blir så mycket mer välgrundat och genomtänkt då. Hållbart & vackert!

  Martindale

  Martindale är ett mått på hur tåligt ett tyg är avseende nötning. Ju högre värde, desto slittåligare textil. Rekommendationen för möbler i hemmiljö med normal bruksintensitet är 20 000 varv.

  Ljushärdighet

  Ljushärdigheten beskriver hur bra ett tyg behåller sin färg när det utsätts för ljus. Skalan går från ett till åtta, där åtta är bästa värdet (6-8 är framförallt för utomhusmiljö). Alla tyger bleks av solljus, speciellt oblekta (ofärgade) tyger. Skydda möbeln från direkt solljus med t ex ett vitt lakan eller neddragna persienner om du är bortrest en längre tid.

  Det kan förekomma nyansskillnader beroende av olika färgbad och vävning. Tänk på detta vid komplettering av möbler i samma textil. Tänk även på att bilder inte alltid med exakthet återger produkternas verkliga utseende. Bildskärmsinställningar och färgåtergivning påverkar detta.

  Allmänna råd för möbeltextil

  Det är inte bara slitstyrkan som avgör hur länge ett möbeltyg håller. Med rätt skötsel kan även ett tyg med lägre slitstyrka hålla i många år. Men hur möbeln används påverkar självklart livslängden. All naturfiber är unik i sin uppbyggnad och reagerar olika på tvätt och bruk. Vi använder aldrig flamskyddsmedel, fläckavstötande medel eller formaldehyd (antiskrynkel-behandling).

  » Skydda möbeln från direkt solljus eller starka ljuskällor.
  » Vid behov av uppfräschning rekommenderas vädring – textilier mår bra av utomhusfukten.
  » Dammsug möbeltextilen vid behov, men ta alltid ur plymåerna först för att undvika att fjädrar kryper ut genom dunvaret.
  » Ta bort fläckar med en gång. Gnid inte, sug bara upp med en vit trasa. Fläckborttagningsmedel bör bara användas efter att de först provats på en mindre synlig del av tyget. Galltvål rekommenderas i första hand.
  » Möbler med lösa plymåer innebär en viss rörelse – ibland får man rätta till textilfodral som vrider sig.
  » Avtagbara och tvättbara tyger tvättas enligt tvättråd. Se tvättanvisning för just det möbeltyg som du har valt – vissa klädslar av lin kan tvättas i 30 grader, men fack-/kemtvätt rekommenderas generellt sett till våra textilklädslar för att undvika risk för krympning och brytveck på lin, vilket lätt uppstår när hushållsmaskiner används, pga små tvätt-trummor.
  » Undvik torktumling.


  KONSTFIBER/SYNTETFIBER