• Läder

  easy fotpall från norrgavel med skinnklädsel

  Läder är ett levande material med naturliga färgskiftningar och variationer. Vi har medvetet valt att använda skinn och läder där märken från insektsbett och dylikt syns – det bidrar till att ge lädret en äkthetskänsla. Av miljöskäl använder vi uteslutande hudar som är garvade utan krom.

  Allmänna råd för skinn och läder

  » Placera inte möbeln för nära en värmekälla, lämna en luftspalt på 2–3 decimeter. Exponering i direkt solljus gör ljust läder mörkare och bleker mörkare kulörer samt gör skinnet torrt och därmed sprött.
  » Använd bara en torr, mjuk trasa för vanlig rengöring. Använd inte dammsugare, eftersom det kan repa ytan. Vid behov, torka eller gnugga försiktigt hela ytan med en ren och mjuk trasa som vridits ur väl i rent vatten.
  » Olika underhållsbehandlingar rekommenderas beroende på val av skinn. Se specifika skötselråd för respektive skinnklädsel längre ner på sidan.
  » Läderkräm eller läderolja kan göra att färgen förändras något.

  Obs! Använd inte kemiska ytbehandlingsmedel, rengöringsmedel eller tvållösningar. De kan förstöra eller missfärga lädrets yta, speciellt om ytan är skadad eller sliten.

  Klädslar i läder/skinn  Läder Wild nature Tärnsjö

  Vegetabiliskt garvat läder från Tärnsjö Garveri. Vegetabilisk garvning innebär bla. att hudarna är fria från gifter, t ex krom som annars är vanligt förekommande. Vi har medvetet valt läder där märken från insektsbett mm syns. Vi tycker att det ger en ärlig äkthetskänsla.

  Material

  100% vegetabiliskt garvat läder från Tärnsjö Garveri.

  Skötsel- & tvättråd

  Våra läder åldras vackert och får patina över tid. Möbler med läderklädsel ska inte stå i solljus, då ljuset och värmen torkar ut lädret och det finns risk för sprickbildning. Vid behov använd mirakeltrasa eller mycket lätt fuktad (ej våt) trasa då fukt torkar ut lädret.

  För rengöring rekommenderar vi Leather Master Soft Cleaner eller en mild lädertvål (Lädervard säljs på Norrgavel). Vissa kemikalier påverkar lädrets finish och kan göra den mattare. Testa därför alltid en rengöringsprodukt på ett litet dolt område innan du använder den för att rengöra ett större område.

  För underhåll rekommenderar vi Leather Master Protection Cream för att skydda lädret. Varm och torr luft torkar ut lädret om det inte behandlas regelbundet. Använd en väldigt sparsam mängd läderolja eller läderfett vid behov.

  Läder Wild nature Tärnsjö natur

  Läder Wild nature Tärnsjö cognac

  Läder Wild nature Tärnsjö svart
  LÄDER DUNES

  Dunes är ett anilinskinn (nöthud), ett genomfärgat läder med öppna porer som inte ytbehandlats. Resultatet ger en läderyta med naturlig struktur och färgskiftning. Dunes är lent som sammet tack vare den tidskrävande framställningsprocessen, där lädret har borstats och oljats med specialolja för att uppnå den unika och mjuka känslan. Vi har medvetet valt läder med mycket rustikt uttryck. Det finns, förutom märken från insektsbett, även rivmärken och pigmentfläckar som är väl synliga – naturliga detaljer som ger en ärlig äkthetskänsla. Varje hud färgas enskilt, vilket gör att färgnyansen kan variera något från hud till hud.

  Material

  Kromfritt garvat läder från danska Sørensen. Kromfri garvning innebär att lädret är helt fria från krom, som annars är vanligt förekommande (hela 90 procent av allt läder som produceras i världen kromgarvas). Framställt av europeisk råhud med ursprung från Skandinavien, Italien, Tyskland, Österrike och Schweiz.

  Skötsel- & tvättråd

  Våra läder åldras vackert och får patina över tid. Möbler med skinnklädsel ska inte stå i solljus, då ljuset och värmen torkar ut skinnet och det finns risk för sprickbildning.

  Att rengöra Dunes med tvål och vatten eller behandla det med läderolja påverkar inte kvalitén men lädrets matta yta försvinner. I övrigt rekommenderas dammsugning med mjuk borste och avtorkning med torr mirakeltrasa. Mycket lätt-fuktad (ej våt) trasa är ett alternativ.

  Läder Dunes cognac

  Läder Dunes brun


  Renskinn

  Vi använder endast vegetabiliskt garvat renskinn till våra möbelklädslar. Vegetabilisk garvning innebär bla. att skinnen är fria från gifter, t ex krom som annars är vanligt förekommande. För att det naturligt hårda renskinnet ska kunna användas som möbelklädsel mjukgörs det genom valkning.

  Material

  100% vegetabiliskt garvat renskinn.

  Skötsel- & tvättråd

  Möbler med läderklädsel ska inte stå i solljus, då ljuset och värmen torkar ut lädret och det finns risk för sprickbildning. Renskinn åldras och blir mörkare med tiden samt får en vacker patina. Bli därför inte rädd när din nya möbel med renskinn upplevs som “grisrosa”. För att få en mörkare ton på det nya skinnet och samtidigt ge det en yta som bättre står emot fläckar rekommenderar vi att skinnet behandlas med ekololja. Vid behov använd mirakeltrasa alternativt en mycket lätt fuktad trasa (ej våt, då fukt torkar ut lädret). Fläckar blöts (gnid ej) med ren svamp. Använd vatten och mild tvållösning, alternativt läderrengöring, men se till att hela skinnets yta fuktas för att undvika nyansskillnader. Låt torka och återfetta skinnet. 

  Renskinn natur