• Ta hand om din Norrgavel-soffa

  Det är både vackert, miljövänligt och ojämförligt skönt med en soffa som är uppbyggd av rena naturmaterial. Men om man är van vid “standardsoffor” som har plymåer fyllda med kallskum (ursprung: råolja), så kan det krävas en lite större insats för att kuddar och plymåer ska bibehålla sin form och komfort när du väljer en Norrgavel-soffa av sunda naturmaterial. Men det finns en sann mening med det, både i det stora perspektivet och för din komfort & sunda inomhusmiljö.

  Här följer några få, men enkla råd för att ta hand om din Norrgavelsoffa på bästa sätt.


  puffa5

  Puffa!

  För att behålla spänst och luftighet i plymåerna måste de puffas ordentligt minst en gång i veckan, beroende på hur mycket soffan används. Ställ upp ryggkuddarna och banka igenom varje kudde rejält från alla håll. Ta gärna i ordentligt! På så vis håller kuddarna formen och undviker att bli hoptryckta. Banka även igenom sittplymåerna på motsvarande sätt. Vid mer ordentlig puffning – öppna dragkedjan till klädseln, samt dunvaret och puffa inifrån. Kom ihåg att även puffa framtill och på sidorna. Rätta därefter till textilfodralet så att sömmarna hamnar på rätt plats.


  Norrgavel-vadra-startsida

  Vädra!

  Fjädrar torkar i inomhusklimat och blir platta med tiden. För att motverka detta bör man regelbundet låta vädra kuddar och plymåer utomhus, vid fuktig väderlek (vid uppehållsväder eller under tak) – på så vis återfår sjöfågelfjädrarna sin spänst och luftighet.


  trasoffa-rak-startsida-soffor

  Placera!

  Skifta kuddarnas placering då och då. Genom att byta plats, så blir det ett jämnare slitage på både klädsel och stoppning. Sittplymåerna är inte vändbara (förutom på Träsoffa) men det är däremot klädseln, så ta av fodralet och växla ovansida emellanåt. All textil i naturmaterial bleks av starkt ljus. Skydda därför möbeln från direkt solljus eller starka ljus- och värmekällor.


  tvatta-skotsel

  Rengör!

  Dammsug möbeltextilen separat vid behov – men undvik att dammsuga själva plymån, eftersom fjädrar då riskerar att krypa ut genom bomullsdomestiken (fodralet). Ta bort fläckar med en gång. Gnid inte, sug bara upp med en vit trasa. Fläckborttagningsmedel (börja skonsamt) bör endast användas efter att det först provats på en mindre synlig del av tyget. Se tvättråd för respektive klädsel.