Soffplymå från Norrgavel i genomskärning.Innehåll som tål att skärskådas

Vem vet egentligen exakt vad som finns inuti en soffa? När du köper en soffa från Norrgavel kan du vara säker på att den är uppbyggd av naturmaterial. Men vi vill gärna att du ska få veta precis vad du får, för vårt innehåll tål att granskas. Alla våra soffor är skonsamma för miljön – både i det stora perspektivet och för din inomhusmiljö. De rena naturmaterialen är dessutom behagliga att leva med och det är en trygghet att inga skadliga ämnen är tillsatta, vilket annars är standard inom möbelbranschen. Norrgavel erbjuder ett hållbart hantverk med inbyggd respekt för det naturliga kretsloppet.

Soffan inifrån och ut

Våra sittplymåer innehåller flera olika naturmaterial, som alla ligger separerade från varandra för att öka soffans livslängd och för att underlätta framtida underhåll och renovering.

1. Klädsel

2. Ytstoppning av 30 % riven naturlatex (ECO-certifierad) och 70 % sjöfågelfjäder. Fodral i duntät, Oeko-tex-certifierad bomullsdomestik.

3. Skyddspåse i ullfilt

4. Fodral i Oeko-tex-certifierad bomullsdomestik

5. Gummitagel (tagel och ECO-certifierad naturlatex från gummiträd)

6. Pocketspring-spiraler

Kärnan består av en komfortfjädring av pocketspring-spiraler, gummitagel och skyddspåse i ullfilt. Ytstoppningen är 70 % sjöfågelfjäder och 30 % riven ECO-certifierad naturlatex. Plymåfodralet är av Oeko-tex-certifierad bomullsdomestik. Våra soffstommar har ramverk av furu, gummitagel, ullfilt och Oeko-tex-certifierad bomullsdomestik, med en bottenfjädring som spänns mellan två motstående reglar och kallas Nozag.

Hållbara möbelklädslar

Våra möbelklädslar är valda för att vara hållbara både över tid och för miljön. De flesta är avtagbara för att underlätta skötsel. Exempel på naturmaterial som Norrgavel gärna använder sig av är: ull, lin, bomull, kashmir och miljövänligt garvade skinn.

Textilier som håller

Alla våra möbeltextilier är märkta så att du ska veta hur tåliga de är avseende nötning och ljushärdighet. Ju högre Martindalevärde desto slittåligare är tyget, men med rätt skötsel kan även ett tyg med lägre slitstyrka hålla i många år. Ett högt ljushärdighetsvärde visar att tyget behåller sin färg bra när det utsätts för ljus.

Noggrant utvalt läder och skinn

Vi använder av miljöskäl uteslutande läder och skinn som är garvade utan krom. Kromgarvning är en billigare metod, men eftersom krom är ett miljögift anstränger vi oss lite mer. Våra anilinskinn är garvade utan krom, och våra fårskinn, nötskinn och renskinn är dessutom vegetabiliskt garvade. Fårskinnen kommer från svenska fåruppfödare.

Rent innehåll

Norrgavel använder aldrig flamskyddsmedel, fläckavstötande medel eller formaldehyd (antiskrynkelbehandling), vilket annars är standard inom möbelbranschen. Vi håller innehållet rent med respekt för vår miljö och det naturliga kretsloppet – och såklart för att din inomhusmiljö ska få vara sund.

Läs mer om vår möbeltextil här.Vårda din soffa

En Norrgavelmöbel mår bäst när den vårdas. Den åldras med värdighet och blir bara vackrare med åren när du ger den omsorg. Att ta hand om och underhålla våra möbler blir en slags manifestation i närvaro som hjälper oss att leva i nuet. En soffa med naturmaterial som stoppning kräver en viss insats för att kuddarna och plymåerna ska bibehålla sin form och komfort, men i gengäld får du en soffa som håller sig i nyskick i många år, till skillnad från en som har plymåer med exempelvis kallskum.

Gör det till en vana att puffa till plymåerna varje gång du har suttit i soffan så att de återfår sin form. En ordentlig genomgång behöver din soffa 3–4 gånger i månaden, lite beroende på hur mycket du använder den. Då ställer du upp ryggkuddarna och plymåerna (öppna gärna klädselns dragkedja) och bankar igenom varje kudde rejält från alla håll. Var inte rädd för att ta i litegrann, tänk på det som ett gratis träningspass! Vädra också kuddarna och plymåerna utomhus (under tak) ett par gånger om året, då återfår sjöfågelfjädrarna sin spänst och luftighet.

Alla våra möbler behöver omvårdnad, läs mer om skötsel och underhåll här.