• Guide – välj rätt soffa

  skapa-soffor-1

  Soffan är vardagsrummets medelpunkt. Och förmodligen den möbel som används mest, näst efter sängen. Här bjuds det på utrymme för återhämning och umgänge – fredagsmys, samling med bokklubben, en avkopplande middagslur, egentid framför favoritserien eller en bekväm extrasäng åt vännen på besök... Helt enkelt en möbel som ska tåla vardagen och samtidigt försköna hemmet. Att investera i en soffa av högsta kvalitet och komfort är såklart både klokt och skönt. Men hur ska man göra för att välja rätt och få hem en soffa som känns precis lika bra nu som om 30 år? Ta del av Norrgavels soffguide som hjälper dig att fatta ett genomtänkt och välgrundat beslut. För många, långa och härliga soffstunder. Gör utrymme för ren njutning!

  Checklista – inför köp av soffa

  Börja resan mot en ny drömsoffa med att fundera över och punkta upp behov och önskemål. När och hur ska soffan användas? Vilka ska använda den och vilken slags soffmodell passar bäst i rummet där den ska stå? När du letar efter den ultimata soffan till ditt hem är det bra att gå grundligt tillväga och noggrant se till att den uppfyller alla dina önskemål. Följande checklista kan vara bra att titta igenom och luta sig mot under beslutsprocessen:

  Storlek

  Hur många ska få plats i soffan? Hur stor soffa blir lagom till rummet den är tänkt att stå i? Mät och fundera igenom hur soffan ska placeras för bäst balans i rummet.

  Modell

  Vilken soffmodell gillar du mest? Rak soffmodell, hörnsoffa eller kanske en modulsoffa med divan och fotpall till? Vilken slags soffa passar bäst med övrig inredning och bostadens arkitektur?

  Livstil

  Hitta just den soffa som passar med din livsstil. Vill du kunna bulla upp med många kuddar, halvligga och breda ut dig ordentligt? Kanske plats för hela familjen eller kompisgänget? Eller är det snarare en plats där du vill sitta mer upprätt och umgås med familj och vänner? Kika på soffans sittdjup och välj en djupare soffa om du vill ha extra avslappnande komfort. Hundägare, småbarnsfamilj eller barnbarn som ofta är på besök – då är det praktiskt med en soffa som har avtagbar och tvättbar klädsel. Även bra när man efter många års användning vill byta ut en sliten klädsel eller ge soffan ett nytt uttryck genom att uppdatera med en helt ny klädsel.

  PERSONLIGT UTTRYCK

  När du landat i vilken soffmodell och storlek på soffa som passar bäst är det dags för att sätta din personliga prägel på soffan. Fundera igenom vilka färger och träslag du föredrar och som passar med övrig inredning. Soffan får helt olika uttryck beroende på val av möbeltextil, val av ben eller benställning, samt val av lösa kuddar som både adderar personlighet och komfort.

  Tips! Testa att markera upp ytan (exempelvis med maskeringstejp) i rummet där du tänker dig att soffan ska placeras, för att få en uppfattning om storleken känns proportionerlig. På så vis får du en känsla för om den tänkta storleken/modellen är lagom stor. Kom även ihåg att kontrollera så att soffan säkert går att få in genom port, trappa eller trapphus.


  OLIKA SOFFMODELLER

  När man kommit fram till vilken storlek på soffan som är lagom, är det dags att bestämma sig för modell. En rak soffa, en hörnsoffa, soffa med divan, soffa med schäslong eller en djup loungesoffa.

  RAK SOFFA

  En av de vanligaste och mest klassiska soffmodellerna är den raka soffan som vanligtvis finns i 2-sits, 3-sits eller 4-sits. En lättplacerad, tidlös och flexibel soffmodell som är lätt att möblera med och som fungerar som en perfekt bas att utgå från. En mångsidig modell som är enkel att kombinera med ytterligare soffor, fåtöljer eller soffbord i olika format.

  Tips! Tredjedelsregeln kan användas när man bestämmer lämplig längd på en soffa. Det innebär att soffans längd ska motsvara två tredjedelar av väggen som den ska placeras mot.

  Soffa 2-sits

  En tvåsitssoffa ryms även om det inte finns så mycket svängrum. Perfekt till det lilla vardagsrummet eller kombinera en nätt 2-sitssoffa med en 4-sitssoffa i det större vardagsrummet. Tvåsitssoffan är dessutom lagom i storlek när man vill möblera sovrummet, hemmakontoret eller barnens rum med en bekväm soffa där det finns plats för två. En möbel som kan följa med barnen från sagostunden till första studentboendet och vidare i livet. Utse din favorit bland soffmodeller, klädslar, ben, träslag och ytbehandlingar. Släpp fram kreativiteten och skapa en personligt utformad 2-sitssoffa som gör vardagen både enklare och vackrare.


  Soffa 3-sits

  Varken stor eller liten. En alldeles lagom stor 3-sitssoffa som gör sig extra bra tillsammans med en fåtölj. Eller kombinera med en 4-sitssoffa för en enhetlig känsla och plats för ännu fler. En klassisk soffa som passar lika bra i första lägenheten som i paradvåningen eller på sommartorpet. Stor nog för att rymma flera personer och till och med användas som extra sovplats vid behov. Men samtidigt nätt och enkel att flytta runt om man vill möblera om eller addera en fotpall för extra sittkomfort. Hitta den perfekta 3-sitssoffan till ditt hem och addera ett personligt uttryck genom val av klädsel och extrakuddar som ökar komforten ännu mer.

  Tips! Det finns alltid möjlighet att köpa en ny klädsel till soffan om den har blivit sliten efter många års användning eller om man vill ha en extra klädsel att variera uttrycket med. Kanske en linneklädsel till sommarhalvåret och ullklädsel under de kallare månaderna.


  Soffa 4-sits

  I den rymliga 4-sitssoffan finns det gott om plats för umgänge och avslappnande stunder. Här får hela familjen eller kompisgänget lätt plats när det är dags för fredagsmys eller spelkväll. Eller paxa hela soffan för dig själv och sträck ut dig ordentligt. En soffa stor nog att rymma en extra nattgäst. Välj en modell med extra generöst sittdjup eller en lite mer slimmad modell som är både lättplacerad och oemotståndligt skön. Skapa därefter ett personligt uttryck genom val av möbelklädsel, ben och extrakuddar i olika storlekar och kulörer. Oavsett soffmodell så är det alltid lika komfortabelt med en tillhörande fotpall, som är enkel att flytta runt efter behov.


  HÖRNSOFFA & SOFFA MED DIVAN

  Hörnsoffan är en klassisk modell som passar extra bra om man vill maximera utrymmet i rummet utan att ta för mycket av golvytan i anspråk. Vinkel till höger eller till vänster? Välj de soffmoduler som passar bäst beroende på hur rummet är utformat och hur du tänkt dig att möblera. Hörnsoffor finns i flera olika utföranden och kan även fås med öppet avslut eller en förlängning i form av en divan. Hörnsoffan är en rymlig möbel som ger ett ombonat intryck åt rummet. Divansoffan påminner om en hörnsoffa, men den har en vilodel som utgör en sektion av soffan. En soffa med divan ger ett något mer avslappnat och luftigare intryck än en klassisk hörnsoffa. En divan är dessutom platseffektiv och erbjuder samtidigt många sittplatser.

  Tips! Om soffan placeras mot en vägg, lämna 5–10 cm mellanrum mellan vägg och soffans rygg. De där få centimetrarna bidrar till att rummet känns både luftigare och mer genomtänkt.


  SOFFA MED SCHÄSLONG ELLER ÖPPET AVSLUT

  En soffa med schäslong är både generös till måtten och ger rummet en ombonad och vilsam känsla – med gott om plats för vila och umgänge. Ordet schäslong är en försvenskad version av franskans chaise longue, som ordagrant betyder lång stol. Men numera syftar schäslong på en härligt skön soffa som har en längre del där man kan lägga upp benen. Perfekt när en hörnsoffa inte riktigt får plats i rummet, men där man ändå vill ha den där extra komforten som schäslongen bjuder på.  
  Vill du ha en soffa med öppet avslut eller open corner? Det kan du välja när du skapar din egen soffa med moduler. Öppet avslut syftar på att soffan inte har något armstöd på ena kortsidan. Ett öppet avslut bidrar till en inbjudande och öppen känsla i rummet.


  SKRÄDDARSYDD MODULSOFFA

  Var med och skapa din skräddarsydda drömsoffa! Med modulsystemet blir det enkelt att sätta samman och anpassa soffan efter personliga önskemål samt rummets utformning. Testa dig fram med hjälp av det flexibla designverktyget och skapa din alldeles egna modulsoffa. Eller besök närmaste butik för att utforska vilka möjligheter som finns vad gäller soffmoduler, klädslar och ytbehandlingar. Låt kreativiteten flöda och kreera fritt enligt tycke och smak med det tillåtande modulsystemet.

  Tips! Oftast placerar man soffan med ryggen mot en vägg. Men ibland kan rummet upplevas både luftigare och mer harmoniskt om man istället möblerar med soffan mitt på golvet. Särskilt Träsoffa och Träsoffa rak är extra vackra sett bakifrån, vilket adderar till helhetskänslan.