• Stoppningsmaterial – Plymåer


  Samtliga soffor och fåtöljer från Norrgavel är rakt igenom uppbyggda av rena och sunda naturmaterial. Materialen är väl separerade från varandra, för att underlätta framtida underhåll och på så sätt öka möbelns livslängd. 

  genomskärning av plymå

  Soffan inifrån och ut

  Våra sittplymåer innehåller flera olika naturmaterial, som alla ligger separerade från varandra för att öka soffans livslängd och för att underlätta framtida underhåll och renovering.

  1. Klädsel

  2. Ytstoppning av riven naturlatex (ECO-certifierad) och sjöfågelfjäder. Fodral i duntät, Oeko-tex-certifierad bomullsdomestik.

  3. Skyddspåse i ullfilt

  4. Fodral i Oeko-tex-certifierad bomullsdomestik

  5. Gummitagel (tagel och ECO-certifierad naturlatex från gummiträd)

  6. Pocketspring-spiraler

  Kärnan består av en komfortfjädring av pocketspring-spiraler, gummitagel och skyddspåse i ullfilt. Ytstoppningen är sjöfågelfjäder och riven ECO-certifierad naturlatex. Plymåfodralet är av Oeko-tex-certifierad bomullsdomestik. Våra soffstommar har ramverk av furu, gummitagel, ullfilt och Oeko-tex-certifierad bomullsdomestik, med en bottenfjädring som spänns mellan två motstående reglar och kallas Nozag.


  Dun/fjäder

  Sjöfågelfjädrarna i våra kuddar och soffplymåer kommer från certifierade leverantörer med högt ställda krav, både vad gäller djurskydd och produktkvalitet. Fjädrarna är kontrollerade, tvättade och behandlade enligt stränga föreskrifter. Vi använder uteslutande sjöfågelfjäder från livsmedelsindustrin. Sjöfågelfjäder i möbelplymåer ger en enastående sittkomfort och naturmaterialet har samtidigt en mycket lång hållbarhet.

  Allmänna råd för dun/fjäder

  » Kudden/plymån behöver skakas och puffas upp med jämna mellanrum för att bibehålla volymen. På så vis håller den formen och man undviker att den blir hoptryckt.
  » Fjädrar torkar i inomhusklimat och blir platta med tiden. För att motverka detta bör man låta kudden/plymån ligga utomhus (under tak) några timmar då och då för att tillföra fuktighet. Därigenom återfår fjädrarna sin spänst och luftighet.

  Naturlatex

  Råmaterialet som används vid framställning av äkta naturlatex härstammar främst från gummiträd i Sydostasien. Det är viktigt att skilja på produkterna naturlatex (från gummiträd) och syntetlatex (kemiskt framställd produkt). Det finns olika märkningar av naturlatex som säkerställer bland annat hållbar odling och schyssta arbetsvillkor. Vi har valt att använda oss av ECO-certifierad naturlatex, certifierad via eco-INSTITUT-Label i Tyskland. ECO-certifierad naturlatex genomgår noggranna och omfattande laboratorieanalyser för att säkerställa dess äkthet och utesluta att gifter och skadliga ämnen finns i materialet. Den ECO-certifierade naturlatex som används i våra produkter är producerad på ett ekologiskt hållbart sätt.

  Läs mer om eco-INSTITUT-Label här.

  Notera! Den naturlatex Norrgavel använder är till 100% av naturligt ursprung och är ECO-certifierad. Men begreppet naturlatex är inte skyddat och beskrivningen används ibland felaktigt av vissa möbelföretag fast stoppningsmaterialet de använder sig av till största delen består av syntetisk latex, som framställs av råmaterialet olja (och kan innehålla lösningsmedel och giftiga nitrösa amider).