• Natursten

  betongsskivor från norrgavel

  Betong

  Betong härdar under en lång tid och blir starkare och mer motståndskraftig med åren. Porösa material som betong är känsligt för fläckar. När du får hem din produkt är betongen impregnerad men det är viktigt att underhålla betongen för att ge den en starkare och mer motståndskraftig yta. Tänk på att vara extra försiktiga med betongskivan det första halvåret eftersom det är då den är som mest känslig. Undvik att placera otäta kärl, blomfat och liknande, direkt på betongen då de kan släppa fukt och generera fläckar och missfärgningar på ytan. Vi rekommenderar att sätta möbeltassar av filt under saker som placeras på betongen och gärna flytta på dem då och då.

  Allmänna råd för betong

  » Använd endast trasa med ljummet vatten för rengöring. Rengöringsmedel ska undvikas. Neutral och ofärgad såpa är dock okej att använda.
  » Betongskivan underhållsbehandlas med betongvax, enligt rekommendation 1–2 gånger per år.
  » Naturliga material, som betong, är ofta känsliga mot fläckar. Det är vanligtvis när någon form av vätska ligger länge på betongen som fläckar uppstår. En betongskivas värsta fiende är syror - citron, ättika och fruktsyror gör att skivan ”vittrar sönder” om inte detta tas bort omgående.
  » Skulle en fläck uppstå använd en putsduk (mikrofiberduk) och jobba i cirklar på fläcken. Om man gnider hårt med putsduken på ett och samma ställe kan fina repor uppstå. Dessa går vanligtvis bort då man putsar lätt på området och lägger ut nytt vax.


  massiv byrå från norrgavel med kalkstensskiva

  Kalksten

  Kalkstenen som vi använder oss av bryts i Jämtland, utanför Brunflo på en plats som heter Grytan. Den bildades för över 400 miljoner år sedan och är en av de äldsta och hårdaste kalkstenarna i Europa. Kalksten är ett mycket rent mineral.

  Allmänna råd för kalksten

  » Använd endast lätt fuktad trasa (ljummet vatten) för vardagsrengöring.
  » Kontinuerlig användning av neutral, ofärgad natursåpa (finns att köpa i våra butiker) med pH-värde över 7, impregnerar kalkstenen och gör den både vackrare och mer slitstark.
  » Polerade ytor på kalksten har begränsad sugförmåga, därför bör man endast använda en liten mängd såpa. En yta som övermättats av såpa blir flammig och matt. Rengör isåfall med vatten och neutralt allrent med pH-värde över 7.
  » Fläckar ska tas bort snabbt för att förhindra att de sprider sig i stenmaterialet. Hinner fläcken tränga djupt ned, kan den vara mycket svår eller omöjlig att få bort. Försök suga upp fläcken med hushållspapper eller absorberande medel (såsom bentonitlera eller potatismjöl). Bearbeta sedan med fuktig duk och vatten. Därefter används en lösning av vatten och neutralt allrent med pH-värde över 7.
  » Vid hastig, lokal uppvärmning kan kalkstenen spricka. Ställ därför aldrig heta grytor eller stekpannor direkt på kalkstenen.

  Obs! Sura medel kan orsaka etsade skador på kalksten. Exempel på sura medel är: rengöringsmedel med pH-värde under 7, kalklösande medel, kolsyra, citron, vin, vinäger, ättika, fruktjuice, etc. Kalksten tål inte heller salt.