Varumärken

I våra fysiska butiker hittar du även ett noga utvalt sortiment av inredningsdetaljer från andra kända varumärken, här nedan listar vi några av dem. Vänligen notera att det kan finnas en viss variation i sortimentet mellan våra butiker.

Norrgavel samarbetar ända sedan starten med lampföretaget ZLAMP. Lars Bessfelt designar ständigt nya lampor eller förbättrar redan befintliga modeller. Hans design karaktäriseras av god funktion, skärmarna ger maximalt ljus utan att blända. Alla skärmar tillverkas i den egna verkstaden i Anderslöv (Skåne) på ett hantverksmässigt sätt. Den gemensamma nämnaren i Norrgavel och ZLAMPs design är tydlighet och ärlighet i konstruktionerna, få och resurssnåla material samt en stor omsorg om detaljer och kvalitet. I våra butiker hittar du stora delar av ZLAMPs sortiment; golv-, bords-, vägg- och pendellampor.

Logga Björk & Berries

Björk & Berries är ett ekolyxvarumärke inom skönhetsvård med ursprung i den svenska naturen och kulturen. Svenska ingredienser förädlas och omvandlas till produkter för ansikte, kropp och hem. Produkterna tillverkas i Sverige och består av naturliga ingredienser (95-100%). Inga parabener, mineraloljor, PEG, SLS/SLES eller silikoner används. Produkterna testat ej på djur. I våra butiker hittar du stora delar av Björk & Berries sortiment, bland annat flytande tvål med olika dofter.

Svenska Dixie tillverkar vardagsföremål för hemmet, formgivna med sitt skandinaviska arv i åtanke. Naturliga, varsamma färger och naturliga material i symbios. Tillverkningen sker på olika platser i världen, med målsättningen att göra skillnad, både för dem som tillverkar och de som använder produkterna. På Norrgavel säljer vi ett urval av Dixies produkter. Favoriter som funnit med länge är förvaringskorgarna i vattenhyacint, dörrmattor och linnetabletter i en mängd färger.

Calle Forsberg arbetar som en liten enmansfabrik i sin verkstad i Kummelnäs utanför Stockholm. Ibland får han hjälp att glasera och packa, men allt drejas av Calle själv. Keramiken är tidlös - former som är enkla och självklara och därför svåra att placera i tiden. Calle om sitt med Norrgavel: "Första gången jag klev in på Norrgavel hade jag några koppar med mig. Det var i mitten på 90-talet när Stockholmsbutiken låg på Kungsgatan. Av en händelse var Nirvan Richter på plats och valde den gula och gröna glasyren. Efter en vecka ringde butiken och ville ha fler!"

Logga Iris Hantverk

I slutet av 1800-talet startades ett litet borstbinderi i Stockholm. Iris Hantverk blev en lyckad rörelse, så lyckad att den finns än idag. Nu, som då dras varje borste för hand av människor som saknar synförmåga. Iris hantverk har starka band till och delar sin historia med Synskadades Riksförbund. Grunden i verksamheten är borstbinderiet på Sandsborgsvägen i Enskede - här binder 5 synskadade hantverkare från flera olika kulturer borstar enligt gammal hantverkstradition. Samarbete sker också med synskadade hantverkare i Estland. Hos Norrgavel finns ett stort utbud handgjorda borstar i naturmaterial, bland annat ett populärt sopset.

Ordet kateha betyder “matta med lugg” på gammalarabiska. Företaget bildades av Barbara Hosak 1998, då hon tog över efter sin far som i sin tur har anor med textil- och mattverksamhet sedan flera generationer. Kateha tillverkar huvudsakligen i Indien. Mattorna är gjorda helt för hand och är tuftade, vävda eller knutna av erfarna vävare. Endast naturmaterial så som ull, lin och bomull används. Kateha samarbetar med organisationen Rugmark som ser till att arbetsvillkoren på fabrikerna är bra och att illegalt barnarbete inte förekommer. Alla vävare och vävstolar är registrerade och kan inspekteras utan förvarning. I ett nära samarbete har Norrgavel & Kateha tagit fram mattkollektionen Plain, en ullmatta i naturtoner.

Läs mer

Logga Klong

Klong är ett ljud, en klang. Klong är också ett varumärke som värnar om det tidlösa. Som vill förvåna och ge oväntade upplevelser. Klong förändrar det självklara med något oväntat. Klong ska dröja sig kvar, klinga i rummet. Klong utvecklar föremål där funktion, material och form sammanflätas till något värdefullt som håller länge, som man vill vårda och aldrig tröttnar på. Som känns bra att ge bort och att få. Varje föremål ska vara till glädje och nytta under lång tid. De produceras med respekt för både människan och naturen. Hos Norrgavel finns ett stort utbud av föremål från Klong, däribland den populära vasen Äng.

Logga Konsthantverk

I närmare hundra år har Konsthantverk tillverkat lampor. Inte monterat, utan tillverkat på riktigt. Fräst, borrat, pressat och ytbehandlat. En lampa från Konsthantverk är ett riktigt hantverk av hög kvalitet. Ett hantverk "satt i system", dvs inte hantverk som ett självändamål utan genom att låta den mänskliga handen finnas med där det behövs. I våra butiker hittar du stora delar av Konsthantverks sortiment, bland annat pendel Stav, formgiven av Johan Carpner, som fick ta emot Residence Stora Formpris 2016 för "Årets belysning".

Logga Kristina Stark

Kristina Stark är utbildad industridesigner vid Konstfack i Stockholm samt vid Central Saint Martins College of Art and Design i London. Under många år frilansade Kristina med uppdragsgivare som Design House Stockholm, Höganäs Keramik, Boda Nova, Gense m.fl. Sedan 2008 arbetar Kristina i sin ateljé i Lund under det egna varumärket "Design: Kristina Stark". Kvalitet och småskalighet kännetecknar hennes företagsamhet, det är inte bara produktens utseende som spelar roll utan minst lika mycket hur den produceras. Hos Norrgavel finns utvalda ljusstakar och inredningsdetaljer, en favorit är den hängande ljushållaren Hank.

Logga Korbo

De handgjorda förvaringskorgarna från Korbo har en historia som går tillbaka till tidigt 1920-tal. Då användes korgarna främst av fiskare och bönder som behövde rejäla och tåliga korgar. Korgarna tillverkas än idag för hand, precis som på 1920-talet. De vävs med en enda lång ståltråd utan svetsning, vilket är en av anledningarna till att de är så slitstarka – det finns helt enkelt inga delar som kan trilla av korgen. Idag har Korbo-korgen tagit steget in i vardagsrummet och blivit en praktisk och vacker inredningsdetalj.

Lind DNA grundades i Danmark 2013 av systrarna Mie och Bine, samt deras far Preben Lind. På kort tid har de förverkligat sin gemensamma vision om att skapa hållbar och unik design med produktion i Danmark. Det har varit viktigt för familjen att vara en del av hela tillverkningsprocessen från formgivning av produkterna till distribution för att garantera hög kvalitet. Det återvunna lädret som används kommer från bland annat överskottslager av sko-och möbelproduktion. Lädret är i små bitar och blandas med naturgummi. Lädret behåller sin karaktäristiska doft och känsla av läder, samtidigt som produkterna inte är lika känsliga som vanligt läder. Hos Norrgavel finns bordstabletter i återvunnet läder i olika färger.

Logga Moebe

MOEBE är ett skandinaviskt designvarumärke baserat i Köpenhamn som består av snickaren Anders Thams samt arkitekterna Nicholas Oldroyd och Martin D. Christensen. MOEBE designar och producerar med en vision om att hålla det enkelt. Att reducera konstruktioner till deras mest enkla form och därigenom skapa intuitiva och ärliga produkter. I Norrgavels butiker ett urval av MOEBEs produkter, bland annat tunna ramar i ek och runda speglar med detaljer i metall.

Rezas hämtar mattor från olika delar i världen. Mattorna är vanligtvis 10-70 år gamla. Färger, mönster och storlekar varierar vilket gör varje matta unik. Hos Norrgavel hittar du främst handvävda kelimer i ull med naturliga färger och geometriska mönster. Kelim är en vävteknik som är vanlig i arabisk och muslimsk tradition. I våra butiker hjälper vi dig gärna att hitta en matta som passar i färg, mönster och storlek. Vi har tillgång till Rezas bilder som visar de mattor som för tillfället finns på lager.

Från Sicoma erbjuder vi mattor i naturfiber som måttbeställs och kan därför anpassas för att passa såväl i hallen som i vardagsrummet. Undersidan av mattorna är täckta av latex för att stabilisera mattan, samt minska halkrisk. Mattorna tillverkas av naturmaterialet sisal och finns i olika färger. Avsluta mattan med langett eller kantband i 100% lin som finns i flera olika kulörer. I våra butiker hjälper vi dig gärna att beställa en matta med dina mått.

Logga Skruf

Hos Småländska Skrufs Glasbruk tillverkas hela sortimentet för hand in i minsta detalj. Här förenas tradition och nytänkande med hög kvalitet. Företaget ägs av familjen Elm, som alla jobbar på glasbruket. Ända sedan starten har utvalda glas från Skruf funnits med i Norrgavels sortiment. Munblåsta vaser, kannor och ljuslyktor formgivna av Carina Seth Andersson finns i Norrgavels butiker.

Logga Skultuna

Skultuna är ett av världens äldsta företag, i över 400 år har de skapat föremål av högsta kvalitet. Traditionellt förknippas Skultuna med mässing, men under de senaste åren har det lanserats produkter även i andra metaller. Idag är det främst slutbearbetningar som utförs i Skultuna-bruk såsom trumling, polering, slipning, montering, paketering och slutkontroller. För designen står kända formgivare som GamFratesi, Lara Bohinc, Luca Nichetto, Monica Förster, Richard Hutten och Claesson Koivisto Rune. Även äldre klassiker återupptas i produktion, så som Ivar Alenuis Björks ljusstake Liljan vilken finns att köpa i Norrgavels butiker.

Logga Compagnie de Provence

Compagnie de Provence har sedan 1990 tillverkat tvål- och skönhetsprodukter med målet att lyfta fram och modernisera den berömda Marseilletvålen, en tvål-historia som sträcker sig tillbaka till 1100-talet. En riktig Marseilletvål innehåller 72% vegetabiliska oljor och är en koncentration av välbefinnande. Produkterna tillverkas utan djurfetter, färgtillsatser eller parabener. Produkterna är inte testade på djur. Den flytande tvålen tappas i förpackningar med ett modernt, enkelt och grafiskt formspråk. Hos Norrgavel finns ett brett urval av tvålar i olika dofter, den jordinspirerade serien Terra är en favorit (missa inte refill-flaskorna!) men även den klassiska fasta tvålen i formen av en kub som kan användas till det mesta.

Wet Pot är en självvattnande kruka i ren och enkel design. Visst är det lätt att glömma att ge växterna sitt vatten, och speciellt basilikan som helst vill ha nytt varje dag. Med krukor från Wet Pot Systems kan du ha dina inomhusväxter i snygg design och samtidigt få en praktisk funktion på köpet. Med sin enkla och geniala funktion skapar systemet en naturlig och gynnsam växtmiljö. En jämn och väl avvägd fukttillförsel ser till att växterna trivs. Örtkrukorna som säljs i Norrgavels butiker tillverkas av lergods och munblåst glas.

Norrgavel arbetar med äggoljetempera sedan starten och färgen har på många sätt blivit ett signum för oss. Grunden är tempera, en typ av färg som använts i århundraden. Ovolin har utvecklat den till en färg som passar i vår miljö och till dagens krav. Äggoljetempera innehåller ägg, linolja, vatten och jord- och mineralpigment, konserveringsmedel (godkända för livsmedel) samt sickativ (torkmedel). Färgen är helt kretsloppsanpassad och mycket mångsidig. Resultatet är en vacker, helmatt yta som reflekterar ljuset på ett särskilt sätt. Temperan oxiderar ihop med underlaget vilket gör färgen känslig till en början men efter ett tag blir den nästan outslitlig. Du kan få Norrgavels möbler i utvalda standardkulörer och beställa väggfärgen i utvalda nyanser.

Logga Örsjö Belysning

Örsjö Belysning AB finns i det sydöstra hörnet av Småland i ett område som är känt för sina duktiga producenter. All produktion av både komponenter och färdiga produkter sker i Örsjö och har gjort det i över 60 år. Belysningssortiment är utvecklat tillsammans med några av Skandinaviens ledande designers med fokus på funktion, innovation och personlighet. Kombinationen av skickliga designers och Örsjö Belysnings kunskap har lett till åtskilliga utmärkelser och spännande uppdrag genom åren. I Norrgavels butiker finns ett urval av Örsjö Belysnings sortiment. Favoriter är Jonas Bolins klassiska spotskena Star och taklampa Kvist i metall.

Logga Tom Rossau

Tom Rossau är en självlärd designer från Danmark. Han inledde sin karriär med att designa och sy kläder av läder, 1997 öppnade han sin första butik i Köpenhamn. 2004 skedde det ett skifte i valet av material och Tom Rossau började inrikta sig på att arbeta med träfaner. De första lamporna han gjorde var endast tillgängliga i hans egen butik i Köpenhamn. Så småningom visades de på inredningsmässan i Köpenhamn. Där vann golvlampan i björk priset som publikens favorit. Lamporna tillverkas för hand i Köpenhamn. Materialet och tillverkningen stämmer väl överens med Norrgavels hållbarhetstänk.

Den franska inredningsbutiken Merci har skapat en kollektion för det dukade bordet tillsammans med belgiska Serax. Produktserien består av vackra serveringsfat, brickor, skålar och koppar – inspirerade av Russel Wrights “American Modern Dinnerware”, samt av traditionell japansk “bento” (funktionell lunchlåda som oftast består av fler olika moduler). Kollektionen är tillverkad av sandsten eller lönnträ och är designad som ett pussel bestående av tolv element som kan staplas eller kombineras enligt önskemål. En välgenomtänkt och uttrycksfull kollektion!