• Att välja ytbehandling

  Ytbehandlingar som låter träet leva

  Du kan välja mellan olika ytbehandlingar på de flesta av våra möbler. Vi arbetar främst med öppna ytbehandlingar som låter träet fortsätta leva, som äggoljetempera, såpa, olja och vitolja. Dessa ytor kräver ett visst underhåll, men om du följer skötselråden kommer din möbel att fortsätta ge dig glädje under många, många år framöver.

  Äggoljetempera

  Ända sedan Norrgavel startade 1993 har vi målat med äggoljetempera. Den helmatta ytan har på många sätt blivit vårt signum. Äggoljetempera fångar upp ljus på ett unikt sätt; samma färg kan upplevas olika beroende på ljuset. Ytan patineras med tiden och får en vacker äggskalsglans. Äggoljetempera är den mest ekologiska färg vi kunnat finna och består främst av ekologiska ägg (överskottsägg från matvarubutiker) och linolja.

  Olja/vitolja

  Olja tar fram lystern och ådringen i träet och ger en mörkare ton. Vill du istället ha en lite kallare och vitare ton kan du välja vitolja. En oljad yta blir något glattare än en såpad.

  Såpa

  Såpan som används till våra möbler är helt naturlig och ren. Såpa ger en mjuk och naturlig träkänsla och framhäver träets naturliga ljushet. En såpad möbel blir ofta lite ljusare och får en gråare ton. Såpan kommer som färg- och parfymfria tvålflingor, som huvudsakligen framställts av vegetabiliskt baserad råvara.

  Vattenbaserad lack

  Vissa av våra möbler går att få med lackad, halvmatt yta. Vår lack är vattenbaserad och är den mest miljövänliga variant vi kunnat hitta på marknaden. Lack ger ett mer modernistiskt uttryck än äggoljetempera.

  Läs mer om våra ytbehandlingar här.