• Äggoljetempera - doften av Norrgavel

  temperamålning lammhult

  Doften av Norrgavel

  I Sverige har äggoljetempera använts sedan medeltiden. Ursprungligen användes färgen för dekorationsmåleri och skulpturer, men så småningom blev den allt vanligare även på väggar och möbler. Numer väljer många äggoljetempera av miljö- och hälsoskäl, tack vare dess rena och naturliga innehåll – fri från tillsatser eller lösningsmedel. Andra väljer äggoljetempera av den enkla anledningen att det blir ett ojämförligt vackert resultat.

  Äggoljetempera är en mycket slitstark och hållbar färg som lämpar sig för alla former av inomhusmålning. Färgen fäster på de flesta material och är applicerbar med pensel, roller eller spruta. Dessutom är färgen vattenlöslig – penslar och färgstänk tvättas enkelt innan färgen torkat.

  Äggoljetempera är en färg som starkt förknippas med Norrgavel och det är ingen slump att det har blivit så. Norrgavels grundare, Nirvan Richter, förklarar:
  – Temperan är den mest naturligt rena färg vi kunnat hitta. Den är vacker och så skön att leva med, den lägger sig som ett tunt matt flor över träytan och byter skepnad med ljusets dagrar – den åldras med värdighet.

  På vårt måleri i Lammhult passerar alla möbler som ska målas med någon vacker äggoljetempera-kulör. Varenda möbel som syns på bilderna är tillverkad till en specifik kund – någon som har besökt en av våra butiker och hittat sin favoritmöbel och därefter valt en härlig färgnyans. Vår möbeltillverkning är hantverksmässig och kundorderstyrd. Det betyder att i stort sett inget står på lager utan möbeln tillverkas först när någon lagt en beställning – på så vis får man vara medskapare till sin nya möbel.