• Juni, 2022

  Pinnsoffa - Pinnfamiljen har utökats  Pinnsoffa måste ingå i en familj, ett sammanhang. Därför var det inte möjligt att påbörja arbetet med soffan även om idén eller tanken på den har funnits hos formgivaren Nirvan Richter sedan 90-talet. De första skisserna dyker upp i hans anteckningsböcker redan i början av 2000-talet. Mest som ett sätt att fästa idéerna på papper för att minnas, eftersom tiden inte var mogen där och då. Först nu när både Pinnstol och Pinnkarmstol är på plats, så var möbelfamiljen redo för en kökssoffa. Pinnfamiljen har äntligen utökats med en genomarbetad och efterlängtad Pinnsoffa. En rumsskapande möbel som bjuder in till långsittningar och ovärderlig tid tillsammans.

  [Malmö, juni 2022] I formgivaren Nirvan Richters kontor, som ligger i direkt anslutning till Norrgavels prototypverkstad, dignar bokhyllan av böcker och pärmar. Allt uppställt i samma prydliga och harmoniska ordning som råder i resten av rummet. En pärm med tidningsurklipp, om olika pinnmöbler genom tiderna, ligger uppslagen på skrivbordet framför Nirvan. På frågan om hur historien bakom Pinnsoffa ser ut är han alldeles knäpptyst en stund. Vänder liksom fokus inåt och låter tankarna vandra bakåt i tiden med något koncentrerat i blicken. Men så kommer leendet och orden börjar flöda fram.

  – Pinnsoffa har länge stått på min önskelista. En sak är själva visionen om en sittupplevelse i kombination med ett visst uttryck på möbeln, men formen är en helt annan process. Och kökssoffan måste ingå i sitt sammanhang, vilket gjorde det svårt att börja med soffan tidigare. Istället fick vi börja med själva utgångspunkten, vilket är Pinnstolen i det här fallet. Den sattes i produktion redan 2010. Man skulle i princip kunna ha gjort en soffa direkt efter Pinnstol, men eftersom jag längtade efter en karmstol också så fick vi göra Pinnkarmstol först. Och den anslöt till pinnfamiljen förra året, 2021.

  “Kökssoffan måste ingå i sitt sammanhang, vilket gjorde det svårt att börja med soffan tidigare.”

  pinnsoffa-brunolja-artikel-1

  Tanken bakom  Pinnstolen har sina väl genomarbetade mått och med den som utgångspunkt var det en relativt självklar process att göra Pinnkarmstolen, med något generösare mått. Utmaningen låg främst i tillverkningen av den nästan vinkelräta böjen där den sista ryggpinnen övergår till ett armstöd. För att uppnå maximal hållfasthet och undvika en synlig skarv, fick det bli en skiktlimmad konstruktion. På Pinnsoffan ser man exakt samma lösning där karmen smälter ihop organiskt med soffans form.

  – Om Pinnsoffa hade gjorts som förväntat så hade den varit mer lik Pinnkarmstolen, men jag gick istället tillbaka till visionen som var tydlig redan i de tidiga skisserna. Jag ville att det skulle finnas plats för löst stoppade fjäderkuddar i ryggen och det ryms inte i Pinnkarmstolen. Djupet på Pinnsoffa är därför ovanligt stort om man jämför med traditionella pinnsoffor från 50-talet. De är fina som kökssoffor men känns för pinniga och därför gjorde vi Pinnsoffa lite generösare. Det ska vara en långa måltider-soffa, säger Nirvan.

  “Det ska vara en långa måltider-soffa.”

  Kökssoffan är en möbel som ofta väcker varma och positiva associationer; barndomsminnen från den mysiga kökssoffan hos mor- eller farföräldrar blandas med minnesbilder kring en traditionell kökssoffa där det fanns förvaring i lådor undertill. Kökssoffan är en möbel som bjuder in till umgänge och drar blickarna till sig. Dynamiken i rummet blir annorlunda med en kökssoffa vid matbordet och det uppstår en annan slags samhörighet kring ett bord om det ingår en soffa i möblemanget. Och kökssoffan har dessutom en starkt rumsskapande funktion. Det skapas en livfull och inbjudande känsla i rummet när man blandar Pinnstol, Pinnkarmstol och Pinnsoffa runt ett bord.

  “Kökssoffan har en starkt rumsskapande funktion.”

  – Enbart stolar runt ett bord i mitten kan förstås vara vackert, men då är det bordet som är i centrum med en lampa ovanför. Rummet utgår från bordet. Det blir en helt annan rumsupplevelse med en Pinnsoffa som ersätter två stolar. Med kökssoffan skapas ny dynamik, då huvudcentrum flyttas från bordet till Pinnsoffa och relaterar övriga sittmöbler utifrån soffan. En riktning skapas i rummet och blicken söks dit. Man kan se paralleller till de rumsskapande element som har använts i högre ståndsmiljöer i hundratals år, men i Norrgavels fall är det omtolkat på ett lättsamt sätt som är enkelt att förhålla sig till, säger Nirvan.

  “Med kökssoffan skapas ny dynamik, då huvudcentrum flyttas från bordet till Pinnsoffa och relaterar övriga sittmöbler utifrån soffan.”

  Genom att komplettera Pinnsoffa med löst stoppade fjäderkuddar, exempelvis med kuddvar i enfärgat linnetyg eller bomullstyg med tryckta blockränder, så är det enkelt att ändra karaktär på soffan och öka komforten. Förutom i matrummet, köket eller punschverandan så passar Pinnsoffa väldigt bra i orangeriet också. Pinnmöblerna är tillverkade på ett hantverksmässigt sätt och består bara av massivt trä och limämnen – där finns inte en enda skruv.

  – Många använder pinnmöbler som något förringande, men jag tycker att det är precis tvärtom. Det är ungefär som inom byggnadskulturen, där huset oftast är som vackrast innan man klär på det, när man fortfarande ser själva konstruktionen. På en Pinnsoffa är konstruktionen alltid synlig. Att man kan skapa så mycket upplevelse med de här pinnmöblerna, det tycker jag är magiskt, säger Nirvan.

  “Att man kan skapa så mycket upplevelse med de här pinnmöblerna, det tycker jag är magiskt."

  Men vilka minnen och associationer väcker kökssoffan hos formgivaren Nirvan Richter. Och vad betyder Pinnsoffa för honom?

  – Jag kommer ihåg min fars föräldrahem i Dalarna – i de hemmen fanns ju alltid en kökssoffa. Hos mina farföräldrar stod kökssoffan vid köksbordet och så var det ett fönster bakom med pelargoner i härliga lerkrukor. Det är en tillåtande möbel. Ofta låg det en mjuk sits på och det var enkelt att lägga sig ner en stund och vila efter att man hade ätit lunch. Pinnsoffa är faktiskt lite lik Länstol, för även om den är enkel så är Pinnsoffa som en tron eller som ett litet bo. Finns det en tron så kryper man upp där. Man liksom äger rummet när man sitter i den typen av möbel – då är man automatiskt i centrum av rummet.

  “Man liksom äger rummet när man sitter i den typen av möbel – då är man automatiskt i centrum av rummet.”

  Pinnsoffa finns att få i massiv björk eller ek och med flera olika ytbehandlingar – såpa, olja, vitolja, brunolja, lack eller tempera. Pinnsoffa är extra vacker när den får vara tillsammans med resten av pinnfamiljen – kombinera med Pinnkarmstol, Pinnstol runt bordet eller skapa en råd tråd i inredningen med Pinnsoffa i köket och Pinnbord och Pinnpall rund eller rak i rummet intill.