• Inredningstips för compact living

  Liten yta, stora tankar. Skapa ett hem som rymmer känslor och personlighet. Inredning som stolt kan bära minnen och följa med genom livet. Få ut mer av dina kvadratmetrar genom några enkla tips, som gör stor skillnad när man ska inreda små ytor.

  Låt inredningen ta tid

  Först och främst, fundera på vad du verkligen uppskattar och mår bra av – leta inspiration och sätt samman en moodboard. Boka in en kostnadsfri inredningsrådgivning för att bolla idéer och hitta olika lösningar som passar eller kan anpassas till planlösningen. Ha inte för bråttom, utan låt hellre inredningen få växa fram efterhand som du landar i vad du verkligen vill ha. Lånade möbler eller loppisfynd fungerar utmärkt under tiden som du sparar ihop till drömmöbeln eller kommer fram till vad du verkligen vill ha. Se det som en pågående process att skapa drömhemmet. Det måste få ta sin tid!


  Inred på höjden och tvären

  När golvytan är begränsad gäller det att använda sig av utrymmet på väggarna. Förvaring i form av hyllor, påsar och krokar kan man nästan inte får för mycket av när man bor litet. Placera hyllor från golv till tak eller inred bortglömda utrymmen – så som väggytan ovanför dörrlisten, bakom dörren eller ovanför sängen.

  Mjuka upp med textilier

  Kuddar och plädar i naturmaterial gör rummet inbjudande och kan enkelt flyttas från sängen till soffan beroende på hur möblerna används. En vacker pläd är dessutom ett enkelt sätt att ordna en ”ny” soffa eller fåtölj, istället för att investera i ny klädsel – i väntan på att drömmöbeln kan få flytta in. Ett överkast på sängen ger rummet en städad känsla, vilket är extra viktigt i compact living-hemmet där man oftast inte har ett separat sovrum. Mattor i naturmaterial är både praktiska och vackra. De är dessutom bra på att markera och skapa rum i rummet.

  Placera gärna gardinskenor i taket eller så långt upp som möjligt, samt så långt åt sidorna av fönstret som det går. På så vis ser fönsterna både högre och bredare ut och ljusinsläppet blir maximalt. Rummet upplevs på så vis som större. Gardinlängder i taktila naturmaterial, såsom ull eller linne, mjukar upp känslan i rummet och håller i längden.

  Dynamiskt & nomadlikt

  Med få kvadratmeter till förfogande så är det bra om möblerna har en generell användning, kombinerat med lätta konstruktioner. Det öppnar upp för ett mer dynamiskt och nomadlikt förhållningssätt i hemmet. En pall kan fungera som sängbord eller hallmöbel, men även som extraplats vid matbordet. Soffbordet kan enkelt flyttas och förvandlas till frukostbord jämte sängen. Och soffan blir en skön säng för övernattande gäster. Eller så får sängen fungera som soffa, med många kuddar. Välj ett matbord med iläggsskiva, så att det kan växa när fler ska få plats runt bordet.

  Ljus och reflektion

  Belysning får ett rum att kännas mer inbjudande och kombinerat med ljusreflekterande speglar så upplevs rummet genast rymligare. Tänk på att placera lamporna i varierande höjd, på så vis blir spelet mellan skuggor och ljus mer intressant. Var inte rädd för att ta i – ett rum kan behöva upp till tio ljuskällor för att få till en funktionell och behaglig ljussättning.

  220831_NORRGAVEL_EH_24_0632-(3)

  Enhetlig färgskala & ren färgglädje

  En sammanhållen och neutral färgskala i rummet, genomgående på möbler och väggar, skapar harmoni på liten yta. Att måla väggarna med ljusa färger gör dessutom att rummet upplevs som större. Ett rum målat med färg som består av bindemedel och pigment från naturen känns annorlunda jämfört med ett rum som målats med plastbindemedel och syntetiska färgämnen. De naturliga materialen sätter tonen och ger en mjukare känsla. Ta del av vår guide om att måla med äggoljetempera.

  “Ett rum målat med en färg som består av bindemedel och pigment från naturen, känns annorlunda, än ett rum som målats med plastbindemedel och syntetiska färgämnen. De naturliga materialen ger en känsla av närhet till livet och jorden.”
  Citat från boken Jordens färg av Milis Ivarsson och Frida Hafvenstein.

  Fakta om äggoljetempera

  Tempera betyder blandning och äggoljetemperan är både en blandning av ingredienser och av olika egenskaper. Äggoljetempera är en emulsion av linoljan och vattnet, med hjälp av det emulgerande ägget. Ägget har en unik förmåga att kopplas till både vatten och olja. Vattnet fungerar som ett lösningsmedel som gör blandningen målningsbar, medan ägget och oljan utgör bindemedlet i färgen. Först när pigmentet tillsätts blir det en färdig färg.