• Att måla med äggoljetempera

    slipa tempera

    ATT MÅLA MED ÄGGOLJETEMPERA

    Många väljer äggoljetempera av miljö- och hälsoskäl, tack vare dess rena och naturliga innehåll – fri från tillsatser och lösningsmedel. Andra väljer äggoljetempera av den enkla anledningen att det blir ett ojämförligt vackert resultat. Vill du också måla väggar eller möbler med äggoljetempera? Vi erbjuder 12 olika nyanser av äggoljetempera här samt i alla våra butiker.


    Underarbete

    Eftersom äggoljetemperafärgen är så tunn och fin i sin struktur, så lönar det sig att vara extra noggrann med underarbetet för att få till ett riktigt bra slutresultat.

    Vid spackling ska ett finkornigt spackel användas. Spacklade ytor kräver först en gång ovanpå de spacklade ytorna då det finns risk för "insugning" på dessa ytor. Därefter 2-3 strykningar till på hela ytan.

    Nytt trä

    Grundmålning är inte nödvändig. Om ytan är mycket sugande kan färgen spädas med vatten eller emulsion vid första strykningen. Kvistar bör schellackeras innan målning för att undvika genomslag.

    Tidigare målade ytor

    Lös färg skrapas bort, spacklas och slipas vid behov. Blanka ytor mattas med ett fint sandpapper, därefter tvättas ytan ren.

    Putsade ytor

    Lös puts borstas bort och ytan lagas. Ttan mättas sedan bäst med vatten och måla därefter med äggoljetemperan på våt yta.
    Obs! Nyputsade väggar måste "brinna" färdigt innan de kan målas.

    ytbehandlingar tempera

    Färgkonsistens



    Det är viktigt att färgen har rätt konsistens vid målning. Förtunning kan ske med vatten eller emulsion. Färgen ska alltid gå lätt att pensla eller rolla. För tjock färg "sätter" sig fort och är svårmålad med otillfredsställande resultat som följd, och färgen blir dessutom väldigt odryg. De olika pigmenten som ingår i färgen uppför sig väldigt olika i färgblandningen. Vissa pigment fyller bra och ger en tjockare färg, andra ger en tunn färg oavsett hur stor mängd man blandar i. Generellt kan man säga att ljusa pigment ger en tjockare konsistens och kulörta pigment en tunnare konsistens.

    Måla med pensel eller roller

    Pensel

    Färgtypen är inte så kräsen vad gäller val av pensel, men exempelvis en halvmjuk/mjuk lack- eller plafondpensel av svinborst eller blandborst är perfekt. Rör om färgen väl så att pigmenten blir ordentligt fördelade. Normalt krävs 2-3 strykningar för att få en täckande målning. Påföljande strykning kan ske efter cirka 12 timmar.

    Penseln ska gå lätt i färgen. Om motståndet ökar beror det på att vattnet i färgen sugits in i underlaget. Färgen "sätter sig" fort (1–2 minuter). Så länge ytan är blank kan man fortsätta att arbeta med den, men när den blivit matt så har så mycket vatten avdunstat att risken finns att man istället lyfter bort tidigare pålagd färg. Vid målning av större ytor gäller det att arbeta snabbt för att få en så jämn yta som möjligt.

    Roller

    Vill du måla med roller så häll ut färgen på en skiva och fyll rollern från skivan. Det blir lätt för mycket färg i rollern om man använder ett rollertråg eller en burk. Rolla som vanligt men lägg på färgen tunt. Normalt krävs 2-3 strykningar för att få en täckande målning. Påföljande strykning kan ske efter cirka 12 timmar.

    STÄNKMÅLNING

    Under 1700- och 1800-talet var stänkmålning ett sätt för den svenska allmogen att dölja smutsiga och ojämna väggar. Såsmåningom förfinades hantverket och blev populärt även i vidare kretsar. Och nu har det gamla hantverket plockats upp igen och ökat i popularitet.

    Att stänkmåla med lyckat resultat är inte helt enkelt. Det kräver koncentration och noggrannhet, samtidigt som tekniken kan tyckas lättvindig – att helt enkelt stänka överflödig färg från någon form av borste på väggen. Börja gärna med att öva på en stor skiva som du grundmålat, innan du tar itu med väggarna. Då sitter den rätta knycken innan det är “skarpt läge”.

    Stänkruskan

    Det ursprungliga stänkredskapet var en kvast eller visp av björkris. Stänkruskan tillverkas på olika sätt. Bäst är färska björkkvistar i varierande tjocklek, för att få varierande storlek på stänken. Ruskan friseras med en sekatör så den får en rak del som doppas i färgen. Ha därför ett kärl med lite färg i botten så att du inte doppar för djupt, och får för mycket färg. Doppa max 3 mm, och slå av ruskan lite mot kanten mot kärlet.
    Med mindre färg i ruskan skapas ett vackrare stänk och man kan driva mönstret. Du kan också använda en så kallad hornsugga, alltså en rund pensel med böjt skaft avsedd för målning med slamfärg och tjära.
    Obs! För mycket färg kan ge streck och orsaka rinningar/dräller.

    1. Måla grundfärg

    Späd grundfärgen med vatten ca: 1,5 dl/ liter, så den får ungefär samma konsistens som lättfil. Täck golvet med täckpapp och måla en grundfärg på tapeten/möbeln. Grundfärgen målas en gång, och får därefter torka i ca 2–3 dygn (rumstemperatur).

    2. Börja stänkmåla

    Att få in den rätta knycken vid stänkmålning kräver lite övning. Börja gärna med att teststänka på en pappskiva eller en masonitskiva. Blir stänken ”feta” droppar behöver färgen spädas mer, om den börjar rinna måste du blanda i mer färg.

    När du doppat stänkruskan i färgburken så ”stänk av” den mot en pappskiva, så att du har lagom med färg. Ta stänkruskan i ena handen och slå den mot din fria hand eller underarm som du håller fram ungefär 50 centimeter från väggen/möbeln så att färgen stänker. Jobba i svep, och önskad riktning. När du målar en vägg, ta ett steg åt sidan och stänk på nytt. Kom ihåg att ta lika långa steg varje gång och att stå med samma avstånd från väggen.
    Stänkmåla med en kulör i taget, låt torka och stänk sedan med en annan kulör. Tvätta av ruskan mellan kulörerna.

    Börja med den mörkaste kulören, stänk därefter mellankulören och avsluta med den ljusaste, vita kulören, för att skapa djupverkan och finaste kontrasteringar. Låt tapeterna/möbeln torka ca 3 veckor (rumstemperatur).

    multi tempera vägg

    Torktid

    Äggoljetemperan kräver ljus och syre för att bli torr och genomhärdad. Det är en fördel om platsen är väl ventilerad. Temperan torkar i två steg, först avdunstar vattnet, sedan oxiderar linoljan. Färgen är dammtorr efter cirka 1 timme, övermålningsbar (med temperafärg) efter cirka 12 timmar, yttorr efter 2–7 dagar, dvs den färgar inte av sig vid beröring.
    Obs! Yttorrhet är mycket olika för olika kulörer. Färgen är helt genomhärdad efter 3–4 veckor. När färgen är genomhärdad är den mycket slitstark.


    Efterbehandling av målade ytor

    Äggoljetempera ger en vacker matt och diffusionsöppen yta som man kan behandla på olika sätt för att höja glansen och få en tåligare yta.

    Glansborstning

    Om "äggskalsglans" önskas, t ex på möbler, kan ytan borstas med en panelborste, badborste eller trollull. Borstningen kan ske efter ca 2–3 veckors torktid. Prova först på en undanskymd yta, så att färgen är tillräckligt härdad.

    Vaxning

    Vaxning av ytan kan göras med t ex bivax eller linoljevax. Vaxet höjer glansen och "stänger" i viss mån färgen som blir tåligare mot nedsmutsning.


    Rengöring av målade ytor

    Genomhärdade ytor rengörs med milt, neutralt rengöringsmedel t ex diskmedel, såpa eller olivtvål som finns att köpa i samtliga Norrgavelbutiker. Blöt fläcken och området närmast omkring med en svamp. Prova att badda bort fläcken. Om det inte räcker, låt rengöringsmedlet verka en stund. Tag därefter en mjuk eller medelhård borste och borsta med korta drag över fläcken. Borsta också lite på området utanför fläcken så att eventuell glansförändring inte blir så tydlig.

    Färgåtgång & lagring av färg

    En liter färg räcker till cirka 10 kvadratmeter per strykning – beroende på underlag och färgens konsistens. Färgen i oöppnad förpackning kan lagras i rumstemperatur cirka två månader. Förvara gärna färgen svalt men frostfritt, så håller den längre.


    Se Ovolins film om att måla med äggoljetempera här.