• Hållbara inredningstips för barnrummet

  barnpinnstol lack i barnrum

  Skapa utrymme för lek!

  Familjen växer och fokus skiftar. Intensivt, känslosvallande, vardagspusslande – och total lycka trots sömnbrist, huller om buller och kritstreck på bordet. Inred barnens rum med möbler som stolt bär minnen och är gjorda för att förenkla och följa med i livets olika faser. Skapa utrymme för lek, skratt, vila och välmående. Ta del av några enkla och hållbara inredningstips som gör stor skillnad när du ska inreda barnrummet!


  1. Tänk långsiktigt

  Istället för att välja möbler från särskilda barnkollektioner, så är det klokt att inreda barnrummet med möbler som kan hänga med från första levnadsåret till första egna hemmet – och vidare genom livets olika skeden. Locka fram lekfullheten genom att addera färgglada inredningsdetaljer som kuddar, väggfärg och textilier, istället för att behöva byta ut hela möblemanget efter några år.


  Färgglatt & förnybart

  Våga välja färg på möblerna till barnrummet – vill man ha en annan färg, i ett senare skede i livet, så är det enkelt gjort och möblerna blir som nya igen (se punkt 9.). Samma sak med soffor och fåtöljer, som kan få en ny klädsel vid behov. Släpp fram kreativiteten & lekfullheten!

  2. Utrymme för lek & kreativitet

  Barnen tolkar världen genom leken. Med hjälp av lekar gör de omvärlden begriplig och lägger grunden för en bra självkänsla – samtidigt som de utvecklas motoriskt genom att klättra, dansa, springa och hoppa. Barnens personlighet utvecklas i leken och i samspel med andra mognar de både socialt och känslomässigt då de lär sig förstå sina egna och andras känslor. Men hur skapar man bästa tänkbara utrymme för kreativitet och lek?

  Den idealiska barnrumsinredningen är flexibel, hållbar och uppmuntrar till kreativa lekar med rörelse, skapande och byggande. Skapa en tillåtande miljö där barnet kan utforska sin fantasi. Taktila, naturliga och tåliga material samt färger som väcker känslor och bejakar lekfullhet. I barnens fantasivärld är allt möjligt – vi som är vuxna kan vara med och skapa rätt förutsättningar.

  Lek är barnets sätt att tänka och det är i leken som de ger liv åt sina uppfattningar, känslor och idéer.

  gul soffa i naturmaterial

  3. Rena naturmaterial

  Barn är extra känsliga för skadliga kemikalier, därför bör man vara noggrann med att välja inredning av garanterat rena och sunda material till barnrummet. Fokusera på massivt trä med miljövänlig ytbehandling, textilier av behagliga naturmaterial, slitstarka möbelklädslar som är enkla att ta av och tvätta – samt ett innehåll som tål att skärskådas och ingår i det naturliga kretsloppet.

  Massivt trä

  Just möbler av massivt trä med öppen ytbehandling, såsom såpa, olja eller äggoljetempera, är både slittåliga, hälsosamma och enkla att underhålla. Även vattenbaserad och miljövänlig lackfärg är ett klokt alternativ.

  - Ta del av Norrgavels träguide

  Textilier av naturmaterial

  Undvik textilier som är gjorda av polyester och polyamid, eftersom de släpper ifrån sig mikroplaster. Välj istället textilier av rena naturmaterial, såsom ekologisk bomull, hampa, lin och ull. Sängkläder, överkast och kuddfodral av mjukaste linne får garanterat tummen upp av barnen. Tänk på att avtagbar och tvättbar klädsel på soffor och fåtöljer är extra praktiskt i barnrummet. Välj tvättbara mattor i sköna naturmaterial som bomull och lin eller mattor vävda av smutsavvisande, hundraprocentig ull. Barn uppskattar taktila naturmaterial som doftar gott och känns sköna att ta på!

  - Läs mer om möbeltextil & klädslar.

  Hållbart hantverk med inbyggd respekt för det naturliga kretsloppet.


  Möbelplymåer med rent innehåll

  När du väljer en soffa eller fåtölj från Norrgavel, så kan du vara säker på att den innehåller rena & sunda naturmaterial, rakt igenom. Helt fritt från skumplast och andra material som framställs av råolja! Så har det varit ända sedan start.

  - Rent innehåll som tål att skärskådas

  Viktigt att ha koll på!
  Visste du att många möbler på marknaden har fått en smutsavvisande behandling som innehåller hormonstörande PFAS? Soffor och fåtöljer som är tillverkade 1960–2000 innehåller ofta flamskyddsmedel som numera är förbjudna. Läs mer om detta i Naturskyddsföreningens artikel “Sju sätt att avgifta barnrummet”. Fråga alltid om innehållet när du köper nya möbler. Som konsument har man rätt att få veta om varan man funderar på att köpa innehåller något av de skadliga ämnen som finns med på Kandidatlistan (EU:s lista över särskilt farliga ämnen).

  4. FINURLIG FÖRVARING

  Leksaker, kläder, barnböcker, mjukisdjur och pysselgrejer har en förmåga att sprida sig i ett jämt lager över hela rummet. Bästa sättet att få ordning bland alla saker är förstås bra förvaringsutrymmen. Ett generöst klädskåp eller en rejäl byrå rymmer både kläder och annat – tidlösa möbler som dessutom passar lika bra i barnrummet som i första egna hemmet. Mindre förvaringsmöbler i form av hyllor, påsar och krokar är både förskönande och lättplacerade. Rikligt med förvaringsutrymme bjuder på bästa förutsättningar för ordning och reda i barnens rum!

  Ljusblå färgklick på vägg

  5. Måla miljövänligt

  Pigga upp rummet med en väggfärg som barnet själv får välja. När man målar ett rum med färg som består av bindemedel och pigment från naturen så blir känslan annorlunda jämfört med ett rum som målats med plastbindemedel och syntetiska färgämnen. De naturliga materialen ger en känsla av närhet till livet och jorden. Äggoljetempera är den renaste och mest hälsosamma väggfärgen man kan välja och resultatet blir dessutom helt enastående fint. Enkelt att måla över med ny temperakulör om man vill förnya uttrycket i rummet.

  - Läs guiden om att måla med äggoljetempera

  6. Busbra belysning

  En läslampa vid sängen, funktionsbelysning vid skrivbordet eller i pysselhörnan, en höj- och sänkbar golvlampa jämte mysfåtöljen och en tidlös pendel i taket är en bra början. Rätt belysning är både funktionell och får samtidigt rummet att kännas mer inbjudande. Tänk på att placera lamporna i varierande höjd, på så vis blir spelet mellan ljus och skuggor intressantare. Ett rum behöver oftast fem eller fler ljuskällor för att få till en funktionell och behaglig ljussättning. Lampor som är hantverksmässigt tillverkade och formgivna i en avskalad design håller dessutom över tid – från barnrummet vidare genom livet. Helt enkelt lysande!

  - Se vårt utbud av belysning här  7. Mera mjukt mys

  Oavsett om man väljer att möblera barnrummet med trärena möbler med öppen ytbehandling eller möbler målade i olika kulörer, så kan man enkelt addera mer mys, lekfullhet och färgklickar via miljövänliga och mjuka textilier. Värmande och sköna ullplädar, lekfulla kuddar i olika storlekar, material, texturer och färger. En färgglad eller mönstrad matta i tåligt naturmaterial som är skön att borra ner små, mjuka barfotafötter i. Eller gosiga sängkläder som bjuder in till söta drömmar. Och förstås härligt böljande gardiner av rena naturmaterial som ramar in rummet och ger en dämpad ljudbild. Att inreda med textilier är både fint, funktionellt och kan samtidigt locka till lek – kuddarna blir golvet i kojan medan plädar och täcke över stolar eller uppställda soffplymåer utgör tak och väggar. Mjukt, påhittigt och lekfullt!


  Produktion i Lammhult

  8. Köp & sälj vintage

  Om man vill undvika att köpa nytt, om budgeten är tajt eller om soffan inte längre passar i samband med en flytt, så kan man köpa eller annonsera ut begagnade Norrgavelmöbler via Norrgavel vintage på Tradera. Här finns både privatannonser och butiksannonser – med utställningsmöbler, möbler som har använts vid fotograferingar, möbler som ska utgå ur sortimentet, samt möbler med smärre skönhetsfel eller avvikelser. Fynda din drömmöbel från Norrgavel till ett riktigt bra pris – cirkulärt och hållbart!

  >> Besök Norrgavel vintage  9. Möbelrenovering

  Norrgavels möbler är hantverksmässigt tillverkade för att hålla i generationer. Men om färgen på stolarna eller byrån blivit sliten eller bara behöver uppdateras efter att ha hängt med genom barnens uppväxt och diverse upptåg, så är det enkelt ordnat. När barnen är redo för att flytta hemifrån, så kanske de vill ha andra eller mer diskreta kulörer på sina Norrgavel-möbler. Ommålningstjänsten innebär att man får en helt nymålad möbel som sprutmålas på Norrgavels professionella måleri i Lammhult. Arbetet innefattar en lättare slipning av möbeln för att rugga upp ytan och förbereda för den nya färgen. Eventuella defekter som finns på möbeln (jack, flisor, behov av limning, osv.) kan åtgärdas som tillägg, i samband med ommålning. Målning sker med önskad tempera- eller lackkulör – välj en favoritfärg bland alla våra möbelkulörer.  

  Dessa möbelrenoveringar av Norrgavel-möbler sker till självkostnadspris. Läs mer om tjänsten här.