• Hållbara inredningstips för barnrummet

  Familjen växer och fokus skiftar. Intensivt, känslosvallande, vardagspusslande – och total lycka trots sömnbrist, huller om buller och kritstreck på bordet. Inred barnens rum med möbler som stolt bär minnen och är gjorda för att förenkla och följa med i livets olika faser. Skapa utrymme för lek, skratt, vila och välmående. Ta del av några enkla tips som gör stor skillnad!

  Tänk långsiktigt

  Istället för att välja möbler från särskilda barnkollektioner, så är det klokt att inreda barnrummet med möbler som kan hänga med från första levnadsåret till första egna hemmet – och vidare genom livets olika faser. Locka fram lekfullheten genom att addera inredningsdetaljer som kuddar, väggfärg och textilier, istället för att behöva byta ut hela möblemanget efter några år.

  Rena naturmaterial

  Barn är extra känsliga för skadliga kemikalier, därför bör man vara noggrann med att välja inredning av garanterat rena och sunda material till barnrummet. Fokusera på massivt trä med hälsosam ytbehandling, textilier av behagliga naturmaterial, slitstarka möbelklädslar som är enkla att ta av och tvätta – och ett innehåll som tål att skärskådas.

  Massivt trä

  Just möbler av massivt trä med öppen ytbehandling, såsom såpa, olja eller äggoljetempera, är både slittåliga, hälsosamma och enkla att underhålla.

  - Ta del av Norrgavels träguide

  Textilier av naturmaterial

  Undvik textilier som är gjorda av polyester och polyamid, eftersom de släpper ifrån sig mikroplaster. Välj istället textilier av rena naturmaterial, såsom ekologisk bomull, lin och ull. Sängkläder, överkast och kuddvar av mjukaste linne får garanterat tummen upp av barnen. Tänk på att avtagbar och tvättbar klädsel på soffor och fåtöljer är extra praktiskt i barnrummet. Välj tvättbara mattor i sköna naturmaterial som bomull och lin eller mattor vävda av smutsavvisande, hundraprocentig ull. Barn uppskattar taktila naturmaterial som doftar gott och känns sköna att ta på!

  - Läs mer om möbeltextil & klädslar.

  Vad är Martindale?
  Jo, det är ett mått på hur tåligt ett tyg är avseende nötning. Ju högre värde, desto slittåligare textil. Rekommendationen för möbler i hemmiljö med normal bruksintensitet är 20 000 varv.  Möbelplymåer med rent innehåll

  När du väljer en soffa eller fåtölj från Norrgavel, så kan du vara säker på att den innehåller rena & sunda naturmaterial, rakt igenom. Helt fritt från skumplast! Så har det varit ända sedan start. Hållbart hantverk med inbyggd respekt för det naturliga kretsloppet.

  - Rent innehåll som tål att skärskådas

  Viktigt att ha koll på!
  Visste du att många möbler på marknaden har fått en smutsavvisande behandling som innehåller hormonstörande PFAS? Soffor och fåtöljer som är tillverkade 1960–2000 innehåller ofta flamskyddsmedel som numera är förbjudna. Läs mer om detta i Naturskyddsföreningens artikel “Sju sätt att avgifta barnrummet”. Fråga alltid om innehållet när du köper nya möbler. Som konsument har man rätt att få veta om varan man funderar på att köpa innehåller något av de skadliga ämnen som finns med på Kandidatlistan (EU:s lista över särskilt farliga ämnen).

  Finurlig förvaring

  Leksaker, kläder, barnböcker, mjukisdjur och pysselgrejer har en förmåga att sprida sig i ett jämt lager över hela rummet. Bästa sättet att få ordning bland alla saker är förstås bra förvaringsutrymmen. Ett generöst klädskåp eller en rejäl byrå rymmer både kläder och annat – tidlösa möbler som dessutom passar lika bra i barnrummet som i första egna hemmet. Mindre förvaringsmöbler i form av hyllor, påsar och krokar är både förskönande och lättplacerade. Alltid en bra förvaringsplats för var sak bjuder på bästa förutsättningar för ordning och reda i barnens rum!

  Måla miljövänligt

  Pigga upp rummet med en väggfärg som barnet själv får välja. När man målar ett rum med färg som består av bindemedel och pigment från naturen så blir känslan annorlunda jämfört med ett rum som målats med plastbindemedel och syntetiska färgämnen. De naturliga materialen ger en känsla av närhet till livet och jorden. Äggoljetempera är den renaste och mest hälsosamma väggfärgen man kan välja och resultatet blir dessutom helt enastående fint. Enkelt att måla över med ny temperakulör när man vill förnya uttrycket i rummet.

  - Läs guiden om att måla med äggoljetempera

  Busbra belysning

  En läslampa vid sängen, funktionsbelysning vid skrivbordet eller i pysselhörnan, en höj- och sänkbar golvlampa jämte mysfåtöljen och en tidlös pendel i taket är en bra början. Rätt belysning är både funktionell och får samtidigt rummet att kännas mer inbjudande. Tänk på att placera lamporna i varierande höjd, på så vis blir spelet mellan ljus och skuggor intressantare. Ett rum behöver oftast fem eller fler ljuskällor för att få till en funktionell och behaglig ljussättning. Lampor som är hantverksmässigt tillverkade och formgivna i en avskalad design håller dessutom över tid. Helt enkelt lysande!

  Köp & sälj vintage

  Om man vill undvika att köpa nytt, om budgeten är tajt eller om soffan inte längre passar i samband med en flytt, så kan man köpa eller annonsera ut begagnade Norrgavelmöbler via Norrgavel vintage på Tradera. Här finns både privatannonser och butiksannonser – med utställningsmöbler, möbler som har använts vid fotograferingar, möbler som ska utgå ur sortimentet, samt möbler med smärre skönhetsfel eller avvikelser. Fynda din drömmöbel från Norrgavel till ett riktigt bra pris – cirkulärt och hållbart!

  - Besök Norrgavel Vintage