• Guide – välj rätt matbord

  Köksbordet eller matsalsbordet är så mycket mer än en plats för måltider. Matbordet är en naturlig samlingsplats för läxläsning, hemmajobb, samtal, vinprovning, spelkvällar och diverse pysselprojekt. Här utspelar sig vardagslivet varvat med festligheter. Ett funktionellt och hållbart matbord är en klok investering – ett bord som bara blir finare efterhand som det samlar på sig små spår av livet, i form av en personlig och unik patina. Men vilket bord passar bäst hemma hos dig? Hur ska man tänka kring formen på bordet? Och hur är det att leva med möbler av massivt trä? Låt dig inspireras av vår matbordsguide och hitta det perfekta bordet till just ditt hem.


  Behov och rum

  Börja med att punkta upp vilka behov och önskemål som finns och hur förutsättningarna ser ut. Har du ofta gäster hemma kan exempelvis ett bord med iläggsskivor vara ovärderligt. Är rummet långsmalt eller kvadratiskt? Beroende på hur rummet ser ut där bordet ska stå, så kan det vara klokt att välja en form på matbordet som optimerar utrymmet. Vilket träslag gillar du mest och vad funkar bäst tillsammans med övrig inredning?


  Bordets form

  Välj mellan ett matbord med behagligt avrundade former och med iläggsskivor, eller ett riktigt brett köksbord för det stora allrummet eller matsalen. Ett runt pelarmatbord, där bordsskivan vilar på en pelare i mitten, upplevs luftigt och passar extra bra om man bor på liten yta. För ytterligare flexibilitet kanske man vill ha ett traditionellt runt bord som kan växa ordentligt när middagsgästerna är många.  

  Bra att veta!

  När du mäter upp hur stort bord som får plats är det viktigt att ha i åtanke att stolarna ökar matbordets omkrets. Uppskattningsvis bygger vardera stol på cirka 20 centimeter när stolarna är indragna.


  Runda matbord

  Runda matbord skapar en inkluderande känsla kring bordet eftersom ingen hamnar långt borta i ena änden. Dessutom fungerar runda köksbord oftast utmärkt i det lite mindre köket. Med ett runt matbord blir det enkelt att möblera rummet med bordet i centrum.

  pelarmatbord-bjork-guide

  Pelarmatbord


  runt-matbord-guide

  Runt matbord


  Rektangulära matbord

  Rektangulärt formade matbord kan ha en generös bredd och passa perfekt för rymliga matplatser, men även vara nätta på bredden och fungera som ett härligt långbord i det långsmala rummet – varför inte placera mer än ett bord på längden? Välj ett bord med eller utan iläggsskivor beroende på önskemål och användningsområde. En klassisk form som bjuder in till härliga stunder kring bordet.

  brett-matbord-guide

  Brett matbord


  bord-med-utdrag-guide

  Bord med utdrag


  matbord-guide

  Matbord


  multi-o-bord-bank-stol-norrgavel

  Multi-O bord


  Material och ytbehandling