Krukmakare Stefan Andersson – en hängiven hantverkare

Stefan Andersson är bosatt och verksam i Siljanäs i Dalarnas län. Han är en av Sveriges få Mästare i krukmakeri. Fokus ligger på små serier av unika bruksföremål som kombinerar konst och hantverk i en tidlöst vacker fusion. Stefan Andersson tillhör en yngre generation keramiker som ser intressanta utmaningar i de traditionella bruksföremålen. Hans väldrejade, vedbrända keramik bär på referenser från Östasiens keramiska arv, med inslag från den europeiska modernismen.

En känslomässig hängivenhet och en uttrycksmässig pregnans präglar Stefan Anderssons arbete, som redan väckt stort intresse både i Sverige och internationellt. Gästerna på den trestjärniga Guide Michelin-restaurangen Frantzén kan avnjuta välkomponerade rätter på specialbeställd keramik från Stefan Andersson. Och på Formex-mässan 2018 rönte hans arbete stor uppmärksamhet.

Exklusivt hos Norrgavel

Nu har Stefan Andersson tagit fram en keramikserie som säljs exklusivt i Norrgavels butiker. Serien beskriver han så här:

"Till Norrgavel har jag jobbat med det uttrycksfulla traditionella krukmakeriet. En grupp traditionella glasyrer och former som bär spår av elden i min stora vedugn och alla är högst unika. Till varje kruka finns en historia, dels i sin egen tillverkning vid drejskivan, packning i ugnen och hur vedaska har träffat och smält på ytan men också i sin koppling till historien. Där finns traditionella kinesiska glasyrer med 1000-åriga anor, jämsides saltglaserade krukor så som de gjorde i Tyskland under 1600-talet."

Merparten av Stefans Anderssons keramikföremål bränns omsorgsfullt och med hög hantverksmässighet i den specialbyggda, vedeldade ugnen som bygger på tusenårig tradition. När man tittar närmare på Stefan Anderssons keramik kan man förvänta sig att se märken. Kanske ett fingeravtryck, ojämnheter från drejningen, skråmor från hur de staplats i ugnen och mönster som skapats av elden inne i ugnen. För Stefan är dessa märken viktiga detaljer som fungerar dekorativt och samtidigt ger varje bruksföremål dess unika uttryck och själ. Men de måste få komma till naturligt och inte framforcerat.

Som krukmakare djupdyker Stefan i formspråk som är roten till det vi omger oss med – en undersökning av uttryck som industrialismen har sopat bort. Bruksgodset kommer med sina ramar, leran med sitt liv och Stefan kan hantera dessa två aspekter med hängiven precision. Små beslut vid drejskivan, glaseringen och under bränningen stannar i keramiken och skänker karaktär. Inget objekt är sig likt efter fyra dygn i en vedugn, men redan när han knådar leran gör Stefan avgörande val för det slutgiltiga resultatet.


Utbildning – Stefan Andersson

2006–2009 Ceramic art Bachelor, HDK Göteborg
2004–2006 Keramik, Leksands fhsk
2000–2004 Assistent åt Jan-Åke Andersson, keramiker, Tibro

Representerad / Offentliga uppdrag

Röhsska Museet – Museum of Design & Craft, Göteborg, 2009

Hemsida

http://www.ceramics.se

    Hej, vi använder cookies för att denna sajt skall fungera bättre för dig.

    Mer info