Skötsel & underhåll

På Norrgavel använder vi naturmaterial. Med naturmaterial menas att materialen kommer från naturen, växter, djur eller mineraler. Både vackert och hållbart – i dubbel bemärkelse. Våra möbler är företrädesvis tillverkade av skandinaviska träslag.

Utöver trä använder vi även textilier, läder, fårskinn, betong och linoleum. Eftersom vi valt att arbeta med naturmaterial kommer våra möbler att åldras vackert och naturligt. Materialen vi använder oss av gillar dessutom att bli använda. År efter år. Många av möblerna går att få tillbaka till nyskick igen genom ex. slipning och oljning.

Att regelbundet sköta och underhålla våra möbler blir en slags manifestation i närvaro: det hjälper oss att leva i nuet. Så vårda din möbel med en stor dos kärlek – och den kommer åldras med skönhet och värdighet.

Trä

Norrgavels möbler tillverkas mestadels av ek, björk, bok och ask. Vi använder främst öppna ytbehandlingar (såpa, olja, vitolja, brunolja och äggoljetempera). Det gör att träet fortsätter att leva. Sådana ytor kräver ett visst underhåll, men följer du våra skötselråd kommer din möbel få ett långt liv och åldras mycket vackert.

Allmänna råd för att undvika torrsprickor, missfärgning, etc:

» Placera inte möbler av massivt trä i starkt solljus, mot värmeelement eller i utrymmen där det förekommer kraftiga värme- och fuktväxlingar.

» Använd underlägg till heta kastruller och formar som ställs på träytor.

» Torka direkt upp vätska som spills.

» Kontrollera då och då att monteringsbeslag och skruvar är väl åtdragna.

Tänk på att iläggsskivor (till matbord) som inte används kontinuerligt kommer att få en avvikande kulör mot bordsskivan pga slitage och att trä åldras/mörknar över tid.

Tips! Tryck- och slagmärken kan repareras genom att pensla hett vatten på märket. Träet reser sig. Vid djupare märken kan en fuktig trasa läggas på märket. Använd varmt strykjärn och stryk lätt över trasan. Slipa med fint slippapper dagen efter. Notera att detta gäller öppna ytbehandlingar, dvs ej lackade eller lackbetsade möbler.

Notera! Järn kan ge svarta märken på ekskivor. Garvsyran i ek reagerar med järnet och det är mycket svårt att få bort fläckar av detta slag. En gjutjärnsgryta ska därför inte ställas direkt på ett ekbord.

Tips! Använd vår fläckborttagning för att få bort svåra fläckar på ek. Syran i produkten bleker fläcken. Ytbehandla därefter träet med önskad ytbehandling.

Trä – ett levande material

Eftersom trä är ett levande material så kommer det att röra på sig, dvs krympa eller svälla, beroende på luftfuktigheten. Efter en lång vinter med torr luft, är träet som minst. På hösten är träet som bredast. Rörelserna i träet upphör aldrig helt, men avtar något med tiden. Att trä rör på sig märks tydligt på exempelvis lådor som glider bäst på vintern eller dörrspringor som är smalare under sommaren/hösten.

Notera! På Norrgavels matbord (Bord med utdrag, Brett matbord & Runt matbord) blir det extra tydligt att trä rör på sig genom att anläggningsytorna mellan bordsskiva och iläggsskiva kan bli konvexa under vinterhalvåret. Dvs bordsskivan och iläggsskivan möts på mitten, medan en springa bildas i ytterkant. Under sommartid återgår skivorna till sin ursprungliga form.

Skötselråd & underhåll av våra ytbehandlingar

Obehandlat trä

Vissa av våra möbler levereras utan ytbehandling (exempelvis Hyllplan och Påshylla). Om man väljer att inte ytbehandla träet så påverkar det möbelns tålighet. Oftast räcker dammtorkning som skötsel av obehandlat trä. Om träet blivit smutsigt kan det slipas med ett fint sandpapper. Lättare smuts kan oftast tas bort med ett vanligt radergummi.

Om du vill ytbehandla det obehandlade träet finns såpflingor, olja, vitolja och brunolja att köpa i våra butiker. Du kan även beställa äggoljetempera.

Viktigt att veta om obehandlat trä i våtutrymme!
Obehandlad ek som blir riktigt blöt, kan avsöndra bruna fläckar. En produkt i ek bör därför ytbehandlas om den ska vara i ett badrum. Björk avsöndrar inget, men produkter i obehandlad björk kan bli lite fläckiga i våta miljöer.

Såpade ytor

Vi behandlar möbeln med såpa före leverans. Möbler som inte används för måltider behöver bara såpas vid behov, oftast räcker dammtorkning med torr trasa. Träet i matbord behöver ett antal såpbehandlingar för att ytan ska bli tålig mot fläckar. I början får man alltid en fläck när man spiller på en såpad yta. Det är därför viktigt att fylla på med såpa som bygger en resistent yta över tiden.
Matbord bör regelbundet underhållas med såpblandning, gärna en gång i veckan. Detta låter mer arbetskrävande än det är – använd såpan istället för diskmedel på disktrasan vid avtorkning. Efter en tid är ytan lättskött (jämför med gamla skurgolv).

Vid behov av mer grundligt underhåll gör så här:

Rengör möbeln med varmt vatten och en mjuk svamp, t ex disksvamp, som inte repar eller en mjuk nagelborste. Skura med borste om bordet blivit mycket smutsigt. Låt träet torka. Slipa av ytan med slippapper vid behov, exempelvis om möbeln har många fettfläckar. Stryk på såpblandning med svamp eller trasa i 2–3 omgångar med en halvtimmes mellanrum. Låt ytan torka ordentligt. Slipa av eventuell fiberresning med fint slippapper (grovlek 400) för att få en riktigt len yta. Slipa alltid i träets längdriktning. Damma av med torr trasa – klart!

Tips! Ha gärna en burk färdigblandad såpa under diskbänken för enkelt och regelbundet underhåll. När du fått en fläck, torka av ytan. Torka sedan med såpblandning. Såpan är helt giftfri och lämnar inga spår – du kan exempelvis baka direkt på bordet och degen tar ingen smak.

Såpblandning:

Såpflingor finns att köpa i våra butiker och att beställa online. Blanda såpflingor och vatten enligt instruktionerna på påsen. Låt blandningen svalna och tjockna under cirka 4 timmar. Därefter är blandningen färdig att använda! Färdig såpblandning förvaras i rumstemperatur och har inget "bäst-före-datum".

Notera! Flytande såpa du hittar i t ex matbutiker är inte samma sak och går inte att använda för detta ändamål. Såpade ytor är den behandling vi får mest frågor kring och vi har därför testat att spilla rödvin, kaffe, te och dylikt på såpade bordsytor. Det har visat sig vara lätt att få bort. Fettfläckar är svårast och kan kräva att du använder slippapper. Vissa svårare fläckar mattas även av med tiden.

Oljade, vitoljade & brunoljade ytor

Den dagliga skötseln kan du ombesörja med ljummet vatten och milt rengörings-medel på en trasa. Vi rekommenderar Såpspray som finns att köpa i våra butiker. En oljad möbel behöver underhållas med olja för att behålla sin motståndskraft mot fläckar och för att undvika torrsprickor i träet. Hur ofta du måste olja din möbel beror på hur mycket slitage den utsätts för.

En bordsskiva bör oljas in en eller två gånger om året för att hålla ytan mättad och undvika sprickbildning. Möbeln är torr efter ett par dagar, men härdningsprocessen pågår under några veckor. Undvik därför att lägga textilier på nyligen oljade ytor. Olja finns att köpa i våra butiker.
Torka av på vanligt vis om du spiller. Vätska kan ge fläckar om den får ligga länge på oljade bord.

Att tänka på speciellt för vitolja/brunolja:

Vitolja och brunolja innehåller pigment, som gör ytan ljusare respektive mörkare ju mer olja man lägger på. Möbeln blir lika lättskött som med naturell olja, men kräver lite mer arbete för att återställas till nyskick. Du bör vara mer noggrann med att underhållsolja en vitoljad/brunoljad möbel för att undvika att pigmentet nöts bort och ger en flammig yta. Som underhållsolja kan du med fördel använda WOCA's underhållsolja.

När du använder olja/vitolja/brunolja:

Tänk på att skaka/röra om oljan väl så att pigmentet fördelar sig jämnt. Stryk på vitolja & brunolja med en korthårig målningsrulle eller bomullsduk.

Gör så här för att olja/vitolja/brunolja dina möbler:

Rengör med trärengöring eller ljummet vatten och lite milt rengöringsmedel (gärna såpblandning enligt ovan). Använd en disksvamp som inte repar eller en mjuk nagelborste. Var noga med att torka bort all smuts. Låt torka. Slipa ytan med fint slippapper, först med grovlek 240 sedan grovlek 400 – alltid i träets längdriktning. Damma av med torr och luddfri trasa. Häll olja på en trasa eller disksvamp och stryk ut tunt. Tänk på att omgivningens och möbelns temperatur bör vara över 15 grader. Låt oljan tränga in under cirka 15–20 minuter. Torka bort överflödig olja ordentligt, för att undvika att oljan skinnar sig och bildar ett lackaktigt lager. Upprepa avtorkningen tills ytan känns torr (helst en gång per timme under tre timmar). Gnid därefter ordentligt med torr trasa. De nyoljade ytorna är klara att användas efter ca 24 timmar.

Obs! Tänk på att trasor med olja kan självantända. Spola därför vatten på trasorna och stoppa dem i en tätt försluten plastpåse eller om möjligt elda upp trasorna.

Temperamålade ytor

Temperamålade ytor är väldigt känsliga under de första månaderna och en nymålad möbel bör därför behandlas extra aktsamt för att undvika att den får märken eller blir skavd. Med tiden härdas äggoljetemperan och blir mycket slitstark.

Temperamålade ytor kan varsamt torkas av med olivtvål och vatten – tvålen finns att köpa i våra butiker. Streck och märken kan avlägsnas med hjälp av ett rent radergummi. Blöt eventuella fläckar och området närmast omkring med en svamp. Prova att badda bort fläcken. Om det inte räcker, låt rengöringsmedlet verka en stund. Tag därefter en mjuk eller medelhård borste och borsta med korta drag över fläcken. Borsta också lite på området utanför fläcken så att eventuell glansförändring inte blir så tydlig. Beroende på vilka pigment som ingår, får färgen olika egenskaper – de som innehåller ultramarin (blå och grafit) tål ej kontakt med syror (t ex citron och syrliga äpplen). Temperamålade möbler (framförallt ljusa kulörer) har en tendens att gulna när de står placerade på en skuggig plats av rummet. Flytta möbeln så att den får solljus på sig ett par dagar för att gulnaden ska avta.

Notera! Lagningsfärg följer med vid leverans av större möbler. "Duttburkar" (i aktuella möbelkulörer) finns även att köpa för en symbolisk summa i våra butiker. Vår rekommendation är att använda duttburken vid mindre märken/skav men helst inte på framträdande ställen, då det lätt blir mörkare fläckar när man duttmålar på en begränsad yta. Testa gärna på ett mindre synligt ställe för att se hur stor nyansskillnaden blir. Större ytor bör inte målas med duttburken.

Obs! Temperafärg är en färskvara och ska förvaras i kylskåp för bästa hållbarhet. Öppnad förpackning kan lagras i några månader vid kylförvaring.

Lackade ytor

Vi använder vattenbaserad lack. En miljövänlig lack som ger en tålig yta, men märken och slitage kan uppstå med tiden – framför allt i skarpa hörn och extra utsatta ytor. Vid behov torkas möbeln av med lätt fuktad trasa och ett milt, ofärgat rengöringsmedel.

Notera! Använd aldrig sprit eller starka organiska lösningsmedel för rengöring. "Duttburk" med ilagningslack (aktuella lackkulörer) finns att köpa i våra butiker.

Möbeltextil

Det är inte bara slitstyrkan som avgör hur länge ett möbeltyg håller. Med rätt skötsel kan även ett tyg med lägre slitstyrka hålla i många år. Men hur möbeln används påverkar självklart livslängden. All naturfiber är unik i sin uppbyggnad och reagerar olika på tvätt och bruk.
Vi använder aldrig flamskyddsmedel, fläckavstötande medel eller formaldehyd (antiskrynkel-behandling).

Allmänna råd för möbeltextil:

» Skydda möbeln från direkt solljus eller starka ljuskällor.

» Vid behov av uppfräschning rekommenderas vädring.

» Ta bort fläckar med en gång. Gnid inte, sug bara upp med en vit trasa. Fläckborttagningsmedel bör bara användas efter att de först provats på en mindre synlig del av tyget.

» Avtagbara och tvättbara tyger tvättas enligt tvättråd. Se tvättanvisning för just det möbeltyg som du har valt – vissa klädslar av lin kan tvättas i 30 grader, men fack-/kemtvätt rekommenderas generellt sett till våra textilklädslar för att undvika risk för krympning.

» Stryk på medelhög temperatur. Undvik torktumling.

Läs mer om hur du sköter just din klädsel bäst i våra skötselråd för textilier.

Bomull

Bomull är en växtfiber. Den är lättarbetad, tålig, kan vävas till en mängd strukturer och lämpar sig väl för infärgning, då fibrerna har hög absorptionsförmåga. Samtidigt krävs det under odlingen mycket bevattning och bekämpningsmedel för att hålla insekter borta.

Vi använder bomullstyg som är framställt enligt Oeko-Tex, vilket innebär att bomullen i sig inte behöver vara ekologiskt odlad, men vid framställningen av garn och väv så används minimalt med kemikalier och man arbetar med slutna system.

Lin

Lin är precis som bomullen en växtfiber men miljöpåverkan under odling är mycket mindre, genom att lin i jämförelse med bomull besprutas i mycket lägre grad och behöver inte heller vattnas i samma omfattning. Lin har en hög draghållfasthet men låg töjbarhet, vilket innebär att den skrynklar lätt. Slätheten hos fibern gör även att den återger färger på ett mycket vackert sätt. Lin har generellt en hög absorberingsförmåga, vilket gör att den känns sval. Fiberns glatta yta gör det relativt enkelt att avlägsna damm och smutsfläckar.

Linnetyg har en tendens att töja sig, vilket gör att våra plymå-var i linne "växer" under användning. Då lin drar ihop sig vid tvätt rekommenderas därför regelbunden tvätt för att behålla formen på klädseln. Se tvättanvisning för just det möbeltyg som du har valt – vissa klädslar av lin kan tvättas i 30 grader, men fack-/kemtvätt rekommenderas generellt sett till våra textilklädslar. Vid vattentvätt rekommenderar vi blötläggning före tvätt för att undvika brytveck.

Ull

Ull består av fibrer från djurpäls, vanligtvis från får. Det är ett slitstarkt material med många naturliga fördelar. Ullen är naturligt smutsavvisande och står emot fläckar i högre utsträckning än andra fibrer. En klädsel i ull håller formen bra och ullfibern har en hög slitstyrka, men blandas ofta med annan fiber för att öka slitstyrkan ytterligare. Ullen är naturligt svårantändlig, vilket gör ull till ett miljövänligt alternativ till flamskyddsbehandlade textilier. Den är förnyelsebar och biologiskt nedbrytbar.

Konstfiber/syntetfiber

Det är viktigt att våra textilier har en lång livslängd. Därför tillåter vi ibland inblandning av konstfiber/syntetfiber för att öka tygets formstabilitet, slitstyrka och därmed dess livslängd.

Polyamid är ett samlingsnamn för en grupp mycket slitstarka och elastiska syntetfibrer, där den mest kända är nylon.
Polyester är en mycket stark och elastisk syntetfiber med god nötningshärdighet.
Viskos och modal är konstfibrer, s.k. regenatfibrer som framställs av träcellulosa. Regenatfibrer tillför textilen glans och ett fint fall. Fibern är mer elastisk än t ex bomull, vilket gör att den oftast skrynklar mindre.

Läder/skinn

Läder är ett levande material med naturliga färgskiftningar och variationer. Vi har valt att acceptera skinn där märken från insektsbett och dylikt syns – det bidrar till att ge lädret en äkthetskänsla. Av miljöskäl använder vi uteslutande läder som är garvat utan krom.

Allmänna råd för skinn:

» Placera inte möbeln för nära en värmekälla, lämna en luftspalt på 2–3 decimeter. Exponering i direkt solljus gör ljust läder mörkare och bleker mörkare kulörer samt gör skinnet torrt och därmed sprött.

» Använd bara en torr, mjuk trasa för vanlig rengöring. Använd inte dammsugare, eftersom det kan repa ytan. Vid behov, torka eller gnugga försiktigt hela ytan med en ren och mjuk trasa som vridits ur väl i rent vatten.

» Våra olika leverantörer rekommenderar olika underhållsbehandling av sina skinn. Se därför respektive skinnkvalitets skötselråd på sidan för möbeltextil & klädslar. Läderkräm eller läderolja kan göra att färgen förändras något.

Obs! Använd inte kemiska ytbehandlingsmedel, rengöringsmedel eller tvållösningar. De kan förstöra eller missfärga lädrets yta, speciellt om ytan är skadad eller sliten.

Fårskinn

Vi färgar inte skinnen utan låter dem istället behålla sin naturliga kulör. Kulören varierar därför med fårens utseende. Vi använder endast vegetabiliskt garvat fårskinn till våra möbelklädslar. Vegetabilisk garvning innebär bl.a. att skinnen är fria från gifter, t ex krom som annars är vanligt förekommande och avsevärt billigare. Våra fårskinn kommer från olika fåruppfödare runt om i Sverige.

Allmänna råd för fårskinn:

» Vädra och skaka regelbundet skinnet utomhus. Pälsen tar då upp syre, blir fluffig och ren. En fast möbelklädsel kan sprayas med vatten för att återfå sina lockar. Även försiktig borstning med kattborste renar.

» Envisa fläckar kan avlägsnas genom att spraya utsatt del av pälsen med vatten, massera in potatismjöl, låta torka och dammsug eller borsta bort.

Stoppningsmaterial

Samtliga soffor och fåtöljer från Norrgavel är rakt igenom uppbyggda av rena och sunda naturmaterial. Materialen är väl separerade från varandra, för att underlätta framtida underhåll och på så sätt öka möbelns livslängd. Läs mer här.

Sjöfågelfjäder

Sjöfågelfjädrarna i våra kuddar och soffplymåer kommer från certifierade europeiska leverantörer med högt ställda krav, både vad gäller djurskydd och produktkvalitet. Fjädrarna är kontrollerade, tvättade och behandlade enligt stränga föreskrifter. Vi använder uteslutande sjöfågelfjäder från livsmedelsindustrin. Sjöfågelfjäder i möbelplymåer ger en enastående sittkomfort och naturmaterialet har samtidigt en mycket lång hållbarhet.

Allmänna råd för sjöfågelfjäder:

» Kudden/plymån behöver skakas och puffas upp med jämna mellanrum för att bibehålla volymen. På så vis håller den formen och man undviker att den blir hoptryckt.

» Fjädrar torkar i inomhusklimat och blir platta med tiden. För att motverka detta bör man låta kudden/plymån ligga utomhus (under tak) några timmar då och då för att tillföra fuktighet. Därigenom återfår fjädrarna sin spänst och luftighet.

Naturlatex

Råmaterialet som används vid framställning av äkta naturlatex härstammar främst från gummiträd i Sydostasien. Det är viktigt att skilja på produkterna naturlatex (från gummiträd) och syntetlatex (kemiskt framställd produkt).
Det finns olika märkningar av naturlatex som säkerställer bland annat hållbar odling och schyssta arbetsvillkor. Vi har valt att använda oss av ECO-certifierad naturlatex, certifierad via eco-INSTITUT-Label i Tyskland. ECO-certifierad naturlatex genomgår noggranna och omfattande laboratorieanalyser för att säkerställa dess äkthet och utesluta att gifter och skadliga ämnen finns i materialet. Den ECO-certifierade naturlatex som används i våra produkter är producerad på ett ekologiskt hållbart sätt.

Läs mer om eco-INSTITUT-Label: https://www.eco-institut-label.de/

Notera! Den naturlatex Norrgavel använder är till 100% av naturligt ursprung och är ECO-certifierad. Men begreppet naturlatex är inte skyddat och beskrivningen används ibland felaktigt av vissa möbelföretag fast stoppningsmaterialet de använder sig av till största delen består av syntetisk latex, som framställs av råmaterialet olja (och kan innehålla lösningsmedel och giftiga nitrösa amider).

Ta hand om din Norrgavel-soffa på bästa sätt

Det är både vackert, miljövänligt och ojämförligt skönt med en soffa som är uppbyggd av rena naturmaterial. Men om man är van vid “standardsoffor” som har plymåer fyllda med kallskum (ursprung: råolja och diverse skadliga kemikalier), så kan det krävas en lite större insats för att kuddar och plymåer ska bibehålla sin form och komfort när du väljer en Norrgavel-soffa av sunda naturmaterial. Men det finns en sann mening med det, både i det stora perspektivet och för din komfort & sunda inomhusmiljö.

Här följer några få, men enkla råd för att ta hand om din Norrgavelsoffa på bästa sätt.

PUFFA!

» För att behålla spänst och luftighet i plymåerna måste de puffas ordentligt minst en gång i veckan – beroende på hur mycket man använder soffan. Ställ upp ryggkuddarna och plymåerna (öppna gärna dragkedjan till klädseln) och banka igenom varje kudde rejält från alla håll. Ta gärna i ordentligt!

» Charmen med möbeltextil i rent linne är att den känns äkta och avslappad, medan utmaningen är att den töjer och skrynklar sig – ibland mer än önskvärt. För att motverka töjning, skrynkling och att sömmarna “vandrar” på plymåerna, så hjälper det med regelbunden puffning av kuddarna. Då lin drar ihop sig vid tvätt rekommenderas även det vid behov, för att behålla formen på klädseln (se mer under "Rengöring"). Skrynklig klädsel är inte ett reklamationsärende utan ett mått på hur man använder/sköter sin soffa.

VÄDRA!

» Vädra kuddar och plymåer utomhus vid fuktig väderlek (vid uppehållsväder eller under tak) vid behov – då återfår sjöfågelfjädrarna sin spänst och luftighet.

PLACERING

» All textil i naturmaterial bleks av starkt ljus. Skydda därför möbeln från direkt solljus eller starka ljus- och värmekällor.

RENGÖRING

» Dammsug möbeltextilen separat vid behov – men undvik att dammsuga själva plymån eftersom fjädrar då riskerar att krypa ut genom bomullsdomestiken.

» Ta bort fläckar med en gång. Gnid inte, sug bara upp med en vit trasa. Fläckborttagningsmedel (börja skonsamt med t ex ren olivtvål) bör bara användas efter att det först provats på en mindre synlig del av tyget.

» Se tvättanvisning för just det möbeltyg som du har valt – vissa klädslar av lin kan tvättas i 30 grader, men fack-/kemtvätt rekommenderas generellt sett till alla våra textilklädslar för att undvika för stor krympning.

Betong

Betong härdar under en lång tid och blir starkare och mer motståndskraftig med åren. Porösa material som betong är känsligt för fläckar. När du får hem din produkt är betongen impregnerad men det är viktigt att underhålla betongen för att ge den en starkare och mer motståndskraftig yta. Tänk på att vara extra försiktiga med betongskivan det första halvåret eftersom det är då den är som mest känslig. Undvik att placera otäta kärl, blomfat och liknande, direkt på betongen då de kan släppa fukt och generera fläckar och missfärgningar på ytan. Vi rekommenderar att sätta möbeltassar av filt under saker som placeras på betongen och gärna flytta på dem då och då.

Allmänna råd för betong:

» Använd endast trasa med ljummet vatten för rengöring. Rengöringsmedel ska undvikas. Neutral och ofärgad såpa är dock ok att använda.

» Betongskivan underhållsbehandlas med betongvax, enligt rekommendation 1–2 gånger per år. Betongvax finns att köpa i våra butiker. Appliceras enligt beskrivning på burken.

» Naturliga material, som betong, är ofta känsliga mot fläckar. Det är vanligtvis när någon form av vätska ligger länge på betongen som fläckar uppstår. En betongskivas värsta fiende är syror, framförallt av citron, ättika och fruktsyror gör att skivan ”vittrar sönder” om inte detta tas bort omgående.

» Skulle en fläck uppstå använd en putsduk och jobba i cirklar på fläcken. Om man gnider hårt med putsduken på ett och samma ställe kan fina repor uppstå. Dessa går vanligtvis bort då man putsar lätt på området och lägger ut nytt vax.

Kalksten

Kalkstenen som vi använder oss av bryts i Jämtland, utanför Brunflo på en plats som heter Grytan. Den bildades för över 400 miljoner år sedan och är en av de äldsta och hårdaste kalkstenarna i Europa. Kalksten är ett mycket rent mineral.

Allmänna råd för kalksten:

» Torka med fuktig duk och använd såpa/tvållösning vid behov. Regelbunden användning av såpa/tvållösning skyddar stenen och ger den lyster utan att täta stenens porer. Såpan/tvålen ska vara naturlig och fri från tillsatser. Såpflingor finns att köpa i våra butiker.

» Polerade ytor på kalksten har begränsad sugförmåga, därför bör man endast använda en liten mängd såpa/tvållösning. En yta som övermättats av såpa/tvål blir flammig och matt. Rengör isåfall med vatten och neutralt allrent med pH-värde över 7.

» Fläckar ska tas bort snabbt för att förhindra att de sprider sig i stenmaterialet. Hinner fläcken tränga djupt ned, kan den vara mycket svår eller omöjlig att få bort. Försök suga upp fläcken med hushållspapper eller absorberande medel (såsom bentonitlera eller potatismjöl). Bearbeta sedan med fuktig duk och vatten. Därefter används en lösning av vatten och neutralt allrent med pH-värde över 7.

» Vid hastig, lokal uppvärmning kan kalkstenen spricka. Ställ därför aldrig heta grytor eller stekpannor direkt på kalkstenen.

Obs! Sura medel kan orsaka etsade skador på kalksten. Exempel på sura medel är: rengöringsmedel med pH-värde under 7, kalklösande medel, kolsyra, citron, vin, vinäger, ättika, fruktjuice, etc. Kalksten tål inte heller salt.

Linoleum

Linoleum är ett naturligt och miljövänligt ytmaterial med lång hållbarhet. Vi är dessutom ensamma om att använda Svanenmärkt träfiberskiva (mdf) till våra bordsskivor med linoleumyta, vilket gör dem extra miljövänliga.

Allmänna råd för linoleum:

» Använd fuktad mikroduk för daglig rengöring. Vid lätt nedsmutsning, rengör ytan med ett milt ph-neutralt rengöringsmedel utspätt i vatten. För att behålla materialets naturligt matta yta bör en tvålbaserad rengöringsprodukt användas. Torka alltid ytan torr efter rengöring.

» Ytan på linoleum är tålig mot de vanligaste förekommande fläckarna som kan uppstå på bord och bänkar. För extra motståndskraft mot vätska har vi dessutom låtit applicera ett tunt lager toppyta på bordskivan. Men det är viktigt att torka bort spill av färgande ämnen så snart som möjligt (exempelvis bläck, kaffe och vin). Envisa fläckar av exempelvis kulspetspennor eller liknande färgande preparat tas bort med tvättnafta. Tvätta därefter ytan med en mild rengöringslösning och torka den torr.

Tips! Använd täta underlag för blomkrukor, tallrikar, kaffekoppar etc där spill eller repor kan riskeras.Vi har aldrig varit något för slit-och-släng

Vi eftersträvar så få olika material som möjligt och om vi använder fler i samma möbel så ser vi till att de är väl separerade från varandra. Det underlättar såväl daglig skötsel som eventuella reparationer och framtida destruktion.

Renovera!

Skulle din Norrgavel-möbel skadas eller gå sönder på ett sådant sätt att du inte själv kan renovera den erbjuder vi reparation till självkostnadspris. Kontakta din butik för mer information!

Sälj!

Kanske är det så att din soffa inte passar i din nya bostad eller att bordet faktiskt är för litet. Låt någon annan njuta av dina möbler! Vi erbjuder alla som vill sälja sina Norrgavel-möbler en gratis marknadsplats. Lägg upp din annons på www.norrgavelvintage.se

Återvinn!

När möbelns, eller delar av möbelns, livstid är slut lämnas den i containern för trä på återvinningscentralen. Detta gäller både obehandlat och ytbehandlat trä. Skruvar samt beslag behöver inte avlägsnas.

Utsorterat trä bearbetas för att kunna användas som bränsle. På avfallsanläggningarna lagras och flisas träet, som sedan kan användas i biobränslepannor. Rent, omålat trä kan eldas i princip i alla biobränslepannor, medan användningen av målat trä är mer begränsad.