Ytbehandling

De flesta av våra möbler kan du beställa med olika ytbehandlingar. Vi använder framförallt öppna ytbehandlingar som gör att träet fortsätter att leva. Sådana ytor kräver ett visst underhåll men följer du våra skötselråd kommer din möbel att åldras vackert.

Såpa, olja, vitolja & bets

Såpa

Karaktär

Såpa som ytbehandling framhäver träets naturliga ljushet. En såpad möbel blir oftast lite ljusare/vitare och får en gråare ton.

Vardagsunderhåll

Din möbel är såpad när den levereras så du kan använda den direkt utan åtgärd. Små bord som inte används för måltider behöver bara såpas på nytt vid behov, oftast räcker dammtorkning med torr trasa. Matbord behöver behandlas med såplösning gärna minst en gång i veckan första tiden. Detta låter mer arbetskrävande än det är, använd såplösning istället för diskmedel på disktrasan vid avtorkning. Ha gärna en burk färdigblandad såplösning under diskbänken. Ett välsåpat matbord blir lättskött över tid. Som exempel kan man jämföra med gamla skurgolv.

Vi får ibland frågor kring såpa som ytbehandling och känslighet för fläckar. Av erfarenhet vet vi att fläckar från rödvin, kaffe, te o s v är lätta att få bort, medan fettfläckar kan kräva fler behandlingar och i svårare fall att du använder ett fint sandpapper. Läs mer i våra skötselråd.

Innehåll & miljö

Färg och parfymfria tvålflingor. Framställs huvudsakligen av vegetabiliskt baserad råvara - naturens egna produkter.

Olja

Karaktär

Oljan tar fram lystern och ådringen i träet samt ger en mörkare ton. Eftersom en oljad yta redan är mättad på fett blir det inte lika lätt fettfläckar på en sådan yta. Därför passar olja som ytbehandling bra till perfektionister och småbarnsfamiljer.

Vardagsunderhåll

Din möbel är oljad när den levereras så du kan använda den direkt utan åtgärd. Oljade matbordsskivor är behandlade med en hårdvaxolja, för att ge en mer slitstark grundyta.

Torka av med en trasa eller papper om du spiller, vätska kan ge fläckar om den får ligga länge på oljade bord. En oljad möbel är lättskött, när ytan ser torr ut kan den oljas om ganska enkelt, vanligtvis räcker det en gång per år. Möbler som våttorkas ofta, t.ex. matbord, behöver underhållas oftare genom slipning och inoljning eftersom vätan ger träresning och torkar ut träet. Läs mer i våra skötselråd.

Vitolja

Karaktär

För en lite kallare och vitare ton kan du välja vitolja på de flesta av våra möbler. Ytan känns lite glattare i jämförelse med såpan.

Vardagsunderhåll

Din möbel är vitoljad när den levereras så du kan använda den direkt utan åtgärd. Vitoljade matbordsskivor är behandlade med en hårdvaxolja, för att ge en mer slitstark grundyta.

Torka av med en trasa eller papper om du spiller, vätska kan ge fläckar om den får ligga länge på oljade bord. Möbeln blir lika lättskött som en möbel med naturell olja, men kräver lite mer arbete för att återställas till nyskick. Möbler som våttorkas ofta, t.ex. matbord, behöver underhållas oftare genom slipning och inoljning eftersom vätan ger träresning och torkar ut träet. Läs mer i våra skötselråd.

Bets

Karaktär

Vi har valt att betsa ett urval av våra möbler för att kunna erbjuda ett alternativ till mörka tropiska träslag.

En betsad yta är inte heltäckande utan kan mer jämföras med en färgad olja som framhäver träets naturliga ådring. Träet får ett vackert djup och lyster.

Vardagsunderhåll

Vid behov torkas möbeln av med lätt fuktad trasa och ett milt, ofärgat rengöringsmedel. Läs mer i våra skötselråd.

Innehåll & miljö

Vi använder en vattenbaserad lackbets som är transparent.

Äggoljetempera

 • Grafit 94

  (9-869)

 • Grå 09

  (9-867)

 • Vit 93

  (9-601)

 • Ljusgrå 98

  (9-722)

 • Skogsgrön 16

  (5-690)

 • Gröngrå 16

  (5-670)

 • Gråturkos 12

  (4-252)

 • Åska 16

  (4-190)

 • Ockra 16

  (6-290)

 • Bordeaux 16

  (7-590)

 • Rosa 14

  (7-630)

 • Dimgrå 14

  (K2)

Karaktär

Norrgavel har sedan starten 1993 målat möbler med äggoljetempera och färgen har på många sätt blivit ett signum för oss. Målning med tempera är en tidskrävande process som kräver mycket handarbete samt lång tid för torkning/härdning.

Ytan är helmatt och reflekterar ljuset på ett särskilt sätt, samma färg kan upplevas olika beroende på ljuset. Ytan patineras och får med tiden en äggskals-glans.

Vardagsunderhåll

Äggoljetempera torkar inte genom avdunstning, utan oxiderar tillsammans med underlaget. En långsam process, vilket gör ytbehandligen av möblerna mycket tidskrävande. I början är färgen känslig för stötar, men den fortsätter att oxidera under lång tid och blir till sist nästintill outslitlig.

Genomhärdade ytor rengörs med milt, neutralt rengöringsmedel t ex diskmedel, såpa eller olivtvål som finns att köpa i alla Norrgavelbutikerna. Läs mer i våra skötselråd.

Innehåll & miljö

Alltsedan starten av Norrgavel har vi målat möbler med äggoljetempera eftersom det är den mest ekologiska färg vi hittat. Färgen är helt kretsloppsanpassad. Inga miljöfarliga ämnen ingår.

Äggoljetemperan innehåller: ekologiska ägg*, linolja, vatten och jord- och mineralpigment, konserveringsmedel (godkända för livsmedel) samt sickativ (torkmedel).

*Äggen som används är överskottsägg från matvarubutiker.


Vattenbaserad lack

 • Mörkgrå 15

  (NCS S 7500-N)

 • Ljusgrå 17

  (NCS S 2500-N)

 • Vit 12

  (NCS S 0500-N)

 • Varmgrå 17

  (NCS S 2002-Y)

 • Gröngrå 17

  (NCS S 5005-B80G)

 • Stålblå 17

  (NCS S 7005-B20G)

 • Blå 17

  (NCS S 7010-R90B)

 • Svart 12

  (NCS S 9000-N)

 • Tegel 17

  (NCS S 4040-Y80R)

 • Rosa 17

  (NCS S 1510-Y50R)

 • Havregul 17

  (NCS S 2020-Y20R)

Karaktär

Lacken ger ett mer modernistiskt uttryck jämfört med äggoljetemperan, vilket passar bättre på vissa möbler. Lacken är också mer slittålig, vilket gör att vi rekommenderar den på t ex stolar.

Ytan är halvmatt, Norrgavels lack har glansvärde 20.

Vardagsunderhåll

Vid behov torkas möbeln av med lätt fuktad trasa och ett milt, ofärgat rengöringsmedel. Läs mer i våra skötselråd.

Innehåll & miljö

Sedan ett antal år finns det nu lackkulörer som klarar Svanens miljökriterier, vilket gjort att vi på Norrgavel också kan lacka möbler.

Lacken vi använder är vattenbaserad och Svanenmärkt.