• Målade & lackade ytor


  Temperamålade ytor

  Temperamålade ytor är väldigt känsliga under de första månaderna och en nymålad möbel bör därför behandlas extra aktsamt för att undvika att den får märken eller blir skavd. Med tiden härdas äggoljetemperan och blir mycket slitstark.

  Temperamålade ytor kan varsamt torkas av med olivtvål och vatten. Streck och märken kan avlägsnas med hjälp av ett rent radergummi. Blöt eventuella fläckar och området närmast omkring med en svamp. Prova att badda bort fläcken. Om det inte räcker, låt rengöringsmedlet verka en stund. Tag därefter en mjuk eller medelhård borste och borsta med korta drag över fläcken. Borsta också lite på området utanför fläcken så att eventuell glansförändring inte blir så tydlig. Beroende på vilka pigment som ingår, får färgen olika egenskaper – de som innehåller ultramarin (blå och grafit) tål ej kontakt med syror (t ex citron och syrliga äpplen). Temperamålade möbler (framförallt ljusa kulörer) har en tendens att gulna när de står placerade på en skuggig plats av rummet. Flytta möbeln så att den får solljus på sig ett par dagar för att gulnaden ska avta.

  Notera! "Duttburkar" (i aktuella möbelkulörer) finns att köpa för en symbolisk summa via vår kundtjänst. Vår rekommendation är att använda duttburken vid mindre märken/skav men helst inte på framträdande ställen, då det lätt blir mörkare fläckar när man duttmålar på en begränsad yta. Testa gärna på ett mindre synligt ställe för att se hur stor nyansskillnaden blir. Större ytor bör inte målas med duttburken.

  Obs! Temperafärg är en färskvara och ska förvaras i kylskåp för bästa hållbarhet. Öppnad förpackning kan lagras i några månader vid kylförvaring.


  lackade stolar och pallar från norrgavel

  Lackade ytor

  Vi använder vattenbaserad lack. En miljövänlig lack som ger en tålig yta, men märken och slitage kan uppstå med tiden – framför allt i skarpa hörn och extra utsatta ytor. Vid behov torkas möbeln av med lätt fuktad trasa och ett milt, ofärgat rengöringsmedel.

  Notera! Använd aldrig sprit eller starka organiska lösningsmedel för rengöring. "Duttburk" med ilagningslack (aktuella lackkulörer) finns att köpa via vår kundtjänst.