Naturmattor

kategori-naturmattor-1

Mattor av naturmaterial (naturfiber) blir allt mer populära. Både för att de är sköna att gå på, men såklart även för att materialet är både vackert och hållbart. Att välja miljövänliga och stilrena naturmaterial i inredningen ger ett mjukt och harmoniskt intryck till hemmet. Och såklart ett rent samvete. Välj mellan stora härliga mattor till soffhörnan, hallmattor som kan fås i önskad längd eller sköna dörrmattor som ger ett välkomnande första intryck. Med naturfiber syftar vi på olika slags växtfibrer. Lär dig lite mer om de olika material som våra naturmattor är gjorda av:

Sisal

Sisal eller sisalhampa (Agave sisalana) är en storvuxen växt som ursprungligen kommer från östra Mexiko. Bladen innehåller en hållbar fiber, också kallad sisal, som bland annat används för tillverkning av mattor.

Användning av sisal är fördelaktigt ur miljösynpunkt eftersom sisal absorberar mer koldioxid än den producerar. Dessutom kan plantans omfattande rotsystem förhindra markerosion. Mattor i sisal är både tidlöst vackra och tåliga. De passar utmärkt i hallar, sovrum och vardagsrum. Ta hand om din matta genom att skaka den med jämna mellanrum.

Jute

Jute framställs från en växt som tillhör släktet Corchorus, som i sin tur ingår i familjen Malvaväxter. Dessa subtropiska växter odlas framförallt i Asien. Av juteväxtens stjälkar tillverkas ett tyg (även kallat för jute). Fibern är grov och sträv. Jute är ett slitstarkt material och passar bra för rum där mattan utsätts för en hel del slitage – som till exempel hallen, uterummet eller vardagsrummet. Jute är ett naturmaterial med låg miljöpåverkan.

Lin

Lin (Linum usitatissimum) är en av våra äldsta kulturväxter som kan odlas i regniga och svala klimat. Denna jordbruksgröda används för framställning av linnetyg och mattor. När man använder linet till att framställa växtfiber så kallas det för spånadslin. Linfibern tas från linblommans stjälk, så en lång rak stjälk på blomman är det som eftersträvas vid odlingen. Det är en hållbar fiber eftersom miljöpåverkan är mindre jämfört med många andra textilier. Linnemattor från Norrgavel är handknutna och vävda av 100 % lin.

I våra butiker finns ännu fler mattor! Du hittar ett stort utbud av mattor i ull från Kateha, naturmattor att beställa i specialmått med kantband eller langettering. Vi har även unika kelim-mattor och mycket mer.

 • Dörrmatta-Sisal-Marble

  Dörrmatta Sisal

  från Dixie
  7020117
  595 kr
  Slitstark dörrmatta i sisal. Maskinvävd med naturlig latexbestruken baksida. Detta utförande, utan k...
 • Matta Linen plain Beige
  7010880
  5.625 kr
  Linen plain från Knut är en exklusiv handknuten matta, där varje knut är gjord för hand – en efter e...
 • Matta Sisal natur
  7120179
  2.000 kr
  Slitstark och stilren matta i 100% maskinspunnen sisal för extra styrka. Sisalfibern är helt naturli...
 • Matta-Sisal-marble-80x250cm
  7020120
  2.000 kr
  Slitstark och stilren matta i 100% maskinspunnen sisal för extra styrka. Sisalfibern är helt naturli...
 • Matta Plain, Anti-slip
  7010787
  285 kr
  Vi rekommenderar alltid att mattunderlägg används under lite tunnare mattor. Underlägget håller din ...