Mattor från Kateha

Ända sedan Norrgavels start 1993, har vi jobbat tätt med mattleverantören Kateha. Fantastiska mattor som verkligen kan förvandla ett rum och som är helt i linje med Norrgavels hållbarhetstänk!

I våra butiker visar vi ett brett sortiment av mattor från Kateha i olika färger och strukturer. Många går dessutom att specialbeställa i önskad storlek.

Extra stolta är vi över matta Plain - en kollektion unikt framtagen för Norrgavel. Plain vävs av ofärgat ullgarn som blandas för att få fram önskad nyans. Välj mellan tre standardstorlekar, eller kontakta din butik eller kundtjänst för att beställa en matta i specialformat.

Om Kateha

Al katifa är gammalarabiska och betyder matta med lugg. Det är nära besläktat med Kateha, namnet som Barbara Hosak gav sitt företag 1998 då hon tog över efter sin far, som i sin tur har anor med textil- och mattverksamhet sedan flera generationer.
Katehas kollektioner erbjuder inte bara mattor med lugg, utan här finner du en mattpalett som har ett brett spektra att välja ur när det gäller tekniker, mönster, färger, kvaliteter och format. Kateha utvecklar handgjorda mattor av hög kvalitet som kombinerar ett omsorgsfullt hantverk med innovativ design. Företaget har sitt säte i småländska Värnamo. Här finns showroom och distributionslager. All produktutveckling styrs härifrån av Barbara och då ofta i samarbete med externa formgivare.

Mattorna tillverkas för hand i Europa och framförallt i Indien där de tuftas, vävs eller knyts för hand av erfarna vävare. Efter drygt 30 år och flera generationer finns, förutom ett unikt och starkt samarbete, även ett djupt vänskapsförhållande mellan de båda textilfamiljerna. Katehas mattor från Indien är certifierade med Care & Fair. Det innebär att de garanterar köparen att mattor med denna etikett är producerade utan illegalt barnarbete. Det innebär också att pengar går tillbaka till Indien, och bidrar till ett ekonomiskt stöd när det gäller utbildning och sjukvård till mattdistriktens barn.

Barbara från Kateha ger tips i valet av matta

När du väljer matta så handlar det väldigt mycket om sinnenas upplevelse. Du kan påverka både hur det ser ut i rummet genom ditt färgval, hur det känns att gå på mattan och även hur du upplever ljudnivån i rummet.

» Mattans färg påverkar rummets utseende.
» Mattans storlek definierar en funktion/plats.
» Mattans tjocklek och även storleken påverkar hur du upplever ljudet. Ljudnivån i rummet dämpas genom användandet av textilier.

Ska jag välja en slätvävd matta eller en luggmatta?

Om man väljer en slätvävd matta utan luggyta så är den enklare att sköta och lättare att flytta runt för att jämna ut slitaget medan en tjockare luggmatta gör mer för ljudnivån och kan kännas lyxigare att sätta ned fötterna på.

Hur väljer jag färg på mattan?

Genom färgvalet på mattan så kan du framhålla möblerna. Om möblerna är mörka så framhävs de bättre om mattan är ljus än om den är mörk, och tvärtom. Du kan även tänka på hur den totala färgkänslan i rummet ska upplevas. Vill du ha en ton i ton färgsättning eller att någon färg ska sticka ut. Finns det redan en accentfärg på andra textilier. Du kan välja att förstärka denna färg genom ditt val av mattfärg eller så kan du välja en neutral mattfärg.

Hur väljer jag storlek på mattan?

Storleksvalet definierar platsen/funktionen. En större matta visar tydligare att här är matplatsen respektive sittplatsen. Mattan hjälper till att dela in rummet i dess olika funktioner så att möblemanget på respektive plats framhävs.

Mattans storlek vid matplatsen bestäms av bordets storlek till vilken du lägger 50-60 cm runt bordets alla fyra sidor. Då kan stolarna flyttas utan att dessa hamnar utanför mattkanten. Något som också minskar det mekaniska slitaget mot mattans ytterkant.

Mattans storlek vid sittplatsen kan vara så stor att alla möblerna vid sittplatsen får plats att stå på mattan. Om det inte är aktuellt med en så stor matta så ska ändå mattans längd helst vara så lång att den blir bredare än soffans bredd, ca 20 cm på var sida om soffan och så bred att övriga möbler i gruppen kan stå till hälften på mattan.

Lycka till med valet av matta önskar Barbara Hosak från Kateha!