• Mattor från Kateha

  matta-plain


  Sen 2000 har Norrgavel jobbat tätt med mattleverantören Kateha. Fantastiska mattor som verkligen kan förvandla ett rum! Dessutom har Kateha ett genuint förhållningssätt kring hållbarhet, som ligger helt i linje med Norrgavels filosofi.

  I våra butiker hittar du ett brett sortiment av mattor från Kateha i olika färger och strukturer. Många går dessutom att specialbeställa i önskad storlek.

  Extra stolta är vi över matta Plain – en kollektion unikt framtagen för Norrgavel. Ullmattan Plain vävs av ofärgat ullgarn som blandas för att få fram önskad nyans. Sedan många år en favorit i Norrgavels breda utbud av mattor i naturmaterial. Välj mellan tre standardstorlekar, eller kontakta din butik eller kundtjänst för att beställa en matta i specialformat.


  Om Kateha

  Namnet Kateha är ett gammalarabiskt ord som betyder ”matta med lugg”. Men kollektionen omfattar både slätvävda mattor och mattor med lugg. En stor bredd av tekniker, mönster, färger, kvaliteter och format används. Mattorna tillverkas omsorgsfullt för hand av erfarna vävare och textilarbetare, vare sig de vävs, knyts, tuftas eller formklipps. Tillverkningen sker i Indien, Belgien och Baltikum.

  Företaget startade 1979 av Hans Hosak, då under annat namn. Hans dotter Barbara tog över verksamheten 1998 och det var då namnet Kateha kom till. Barbara har samarbetat med ett antal formgivare under åren, exempelvis Anna Kraitz och Sara Szyber.

  Katehas mattor tillverkas genomgående av naturmaterial som ull och lin och de är mycket aktiva i sitt hållbarhetsarbete, såväl vad gäller materialval och tillverkning. Ullmattan Plain, vävd på linnevarp, är framtagen unikt för Norrgavel och den var ett av de första samarbetena mellan de två företagen.


  barbara-hosak-kateha

  Barbara från Kateha ger tips i valet av matta

  När du väljer matta så handlar det väldigt mycket om sinnenas upplevelse. Du kan påverka både hur det ser ut i rummet genom ditt färgval, hur det känns att gå på mattan och även hur du upplever ljudnivån i rummet.

  » Mattans färg påverkar rummets utseende.
  » Mattans storlek definierar en funktion/plats.
  » Mattans tjocklek och även storleken påverkar hur du upplever ljudet. Ljudnivån i rummet dämpas genom användandet av textilier.


  Ska jag välja en slätvävd matta eller en luggmatta?

  Om man väljer en slätvävd matta utan luggyta så är den enklare att sköta och lättare att flytta runt för att jämna ut slitaget medan en tjockare luggmatta gör mer för ljudnivån och kan kännas lyxigare att sätta ned fötterna på.

  Hur väljer jag färg på mattan?

  Genom färgvalet på mattan så kan du framhålla möblerna. Om möblerna är mörka så framhävs de bättre om mattan är ljus än om den är mörk, och tvärtom. Du kan även tänka på hur den totala färgkänslan i rummet ska upplevas. Vill du ha en ton i ton färgsättning eller att någon färg ska sticka ut. Finns det redan en accentfärg på andra textilier. Du kan välja att förstärka denna färg genom ditt val av mattfärg eller så kan du välja en neutral mattfärg.

  Hur väljer jag storlek på mattan?

  Storleksvalet definierar platsen/funktionen. En större matta visar tydligare att här är matplatsen respektive sittplatsen. Mattan hjälper till att dela in rummet i dess olika funktioner så att möblemanget på respektive plats framhävs.

  Mattans storlek vid matplatsen bestäms av bordets storlek till vilken du lägger 50-60 cm runt bordets alla fyra sidor. Då kan stolarna flyttas utan att dessa hamnar utanför mattkanten. Något som också minskar det mekaniska slitaget mot mattans ytterkant.

  Mattans storlek vid sittplatsen kan vara så stor att alla möblerna vid sittplatsen får plats att stå på mattan. Om det inte är aktuellt med en så stor matta så ska ändå mattans längd helst vara så lång att den blir bredare än soffans bredd, ca 20 cm på var sida om soffan och så bred att övriga möbler i gruppen kan stå till hälften på mattan.