Norrgavel 25 år

träsoffa-multi-easy-chair-fotpall-massiv

För 25 år sedan tänkte vi annorlunda.
Nu tänker vi likadant!

Norrgavel gör möbler och inredningsdetaljer som är gjorda för att hålla i generationer. Tillverkade av rena naturmaterial, av hög kvalitet och med tidlös design blir de bara vackrare med åren.

Nirvan Richter visade de allra första Norrgavelmöblerna på Bo 93-mässan i Karlskrona, för 25 år sedan i år. Av de tolv prototypmöbler som visades upp då är elva fortfarande i tillverkning: Länstol, Träsoffa, Soffbord, sängbordet Litet bord med låda och det första skåpet som sedan vidareutvecklats till förvaringsserien Massiv, Sängram, Bokhylla, Bord halvcirkel, Kapp- och skohylla, Konsol med bärlist och Påshylla. Vissa av dem har utvecklats med tiden. Till exempel Länstol, med sin karaktäristiska höga spjälrygg, som har behållit sin popularitet genom alla år och har blivit något av en symbol för Norrgavel, har nu fått syskon med mjukare sits.

Vi var pionjärer inom hållbar inredning, och är glada att fler nu har följt vårt exempel.

Funktionell enkelhet

Alla Norrgavels möbler designas av Nirvan Richter, och har så gjorts ända från starten för 25 år sedan.

"Redan 1993 hade jag en tydlig bild av vad jag ville åstadkomma. Mitt mål var att tillverka de möbler jag själv saknade på marknaden, med de kvaliteter jag upplevde hos min fars hemtrakter i Dalarna: enkla men funktionella möbler. Möbler i rena naturmaterial och av så god kvalitet att de håller länge och vid behov kan repareras eller kläs om och användas i generationer.
          Formen på en möbel kan komma ur ett behov eller inspiration utifrån och jag märker allt mer hur meditation hjälper mig att komma vidare i processen. Bilderna och tankarna fäster jag i min skissbok, varpå prototypen växer fram tillsammans med Norrgavels möbelsnickare. När vi står med träet i händerna är det lättare att beskriva exakt hur möbeln ska kännas när man använder den. Att sedan försöka nå fulländning kräver tålamod och en lång serie justeringar.

Med outsinlig entusiasm fortsätter jag min stillsamma revolution inom svensk inredningskultur och gläder mig åt att just du vill vara en del av den."

Nirvan Richter
Grundare & formgivare

zLbsB0Sv7Ss

Träsoffa 3-sits i varmgrå lack

Träsoffan fortsätter att vara älskad; en klassiker som för många utgör själva symbolen för Norrgavel. Soffor i olika storlekar, träslag, färger och tyger lämnar dagligen fabriken.

Läs mer

Påshylla 25 år

Påshyllan är en riktig Norrgavelklassiker. En praktisk förvaringshylla där var sak har sin plats. Nyhet! Ställning i svanenmärkt vattenbaserad lackkulör!

Läs mer

Norrgavels klassiska Träsoffa 3-sits i varmgrå lack, och fåtöljen Easy Chair i höstens nya skinnklädsel Dunes svart.

Underhåll för hållbarhet

Våra möbler tillverkas främst av björk och ek. Glasbjörk är den mest härdiga av lövträden och virket är fast, elastiskt och lätt att ytbehandla. Skogseken vi använder är relativt snabbväxande och får olika karaktärer beroende av hur den ytbehandlas.
          Norrgavels möbler tillverkas med stor hantverksskicklighet på utvalda snickerier i Sverige och Baltikum, vilket gör transporterna korta och miljöbelastningen mindre. Vissa detaljer tillverkas för hand, och många av snickerierna har erfarenhet flera generationer bakåt.

Naturmaterial stimulerar våra sinnen, och de tycker om att bli använda. De är enkla att underhålla och de åldras vackert med en naturlig patina. Många av möblerna går att få tillbaka till nyskick igen genom till exempel slipning och oljning.

Du är medskapare

Norrgavels möbeltillverkning är kundorderstyrd, vilket betyder att i stort sett inget står och väntar färdigt på lagret, utan möblerna tillverkas först när de har beställts. Du kan sätta din egen prägel på många av våra möbler genom stora valmöjligheter: bland annat ben, beslag, material, färger och ytbehandlingar kan varieras så att din möbel blir unik.
          Många av våra möbler målas med äggoljetempera, vilket har blivit lite av vårt signum. Ytbehandlingen sker specifikt till varje kund på Norrgavels egen anläggning i Lammhult. Tempera har använts i århundraden och är verkligen en kretsloppsanpassad färg. Den ligger som ett tunt flor på träet och ger en matt yta.

Även våra mattor är gjorda av naturmaterial: ull, bomull, jute, linne och sisal. Du kan skapa din egen matta: välj storlek, form, material, färg, kantband och langettering för att få just din perfekta matta. Självklart har vi också färdiga mattor för enkelhetens skull.
          Katehas mattor har funnits hos Norrgavel sedan starten. Vår egen serie Plain, som är en ullmatta från Kateha, får en ny färgskala till hösten. Vi har också många kelim-mattor, som alla är unika.

Skapa själv med Massiv & Opal! Se alla valmöjligheter du kan skapa här.

Matta Plain i ny färgskala.

Utvalda 25-åringar:

 • Träsoffa 3-sits Lack varmgrå17 Klädsel Linne belgisk ljusgrå

  Träsoffa

  Lackkulör 3-sits
  1023151
  37.320 kr
  Träsoffan fortsätter att vara älskad; en klassiker som för många utgör själva symbolen för Norrgavel...
 • länstol-linne-klädsel-pinnpall-rak-massiv-skåp22
  1041410
  16.900 kr
  Norrgavels Länstol kombinerar asketisk enkelhet och kunglig komfort. En tidlös möbelklassiker som ly...
 • Länstol Lackkulör vit12 Klädsel Ledal ljusbrun Norrgavel
  1041411
  19.550 kr
  En omslutande fåtölj som samtidigt har en inbyggd luftighet med sin karaktäristiska spjälrygg. Norrg...
 • Soffbord Ek såpa/vitolja Norrgavel

  Soffbord

  Björk
  2271150
  12.100 kr
  Ett tidlöst soffbord med ellipsformad bordsskiva. Soffbordet har funnits med i sortimentet sedan Nor...
 • Bord halvcirkel Betongskiva ljusgrå Temperakulör ljusgrå98 Norrgavel

  Bord halvcirkel

  Betongskiva
  2311711
  7.700 kr
  Ett litet sidobord gör stor skillnad för känslan i rummet, samtidigt som man får en praktisk avställ...
 • Litet bord med låda Stor skiva Björk vitolja/såpa Temperakulör ljusgrå98 Norrgavel
  2331101
  4.550 kr
  Norrgavels Litet bord med låda är klassiskt tidlöst i formen. Ett mångsidigt sidobord som passar i f...
 • Bokhylla Björk såpa Tempera grå09

  Bokhylla

  Temperakulör/björk såpa
  3011547
  5.600 kr
  En bokhylla i modell mindre. En liten, nätt hylla för de utvalda favoritböckerna. Eller placera fler...
 • Sängram med hög fotgavel 180cm Temperakulör ljusgrå93 Norrgavel

  Sängram 180 cm

  Hög fotgavel
  5033405
  15.000 kr
  Rama in sängen med en sängram av massivt trä och ge sovrummet ett naturligt och vilsamt intryck. Gen...