Perfekt som dessert till middagen eller till en vardagsfika, där kakans vaniljgula färg och pigga smak blir ett uppfriskande och uppskattat inslag.
Ingredienser:
150 g smör
1 st citron (eko)
2 st ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
2 msk blå vallmofrön
Ströbröd och smör till ugnsformen
Garnering: 1 msk florsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150° (över- och undervärme).
2. Smält smöret i en kastrull.
3. Smörj och bröa en rund springform med löstagbar botten, cirka 20 cm i diameter.
4. Tvätta av citronen och riv det yttersta citronskalet på ett rivjärn – undvik att få med det vita.
5. Skär citronen mitt itu och pressa ur saften med en citruspress.
6. Vänd ner det rivna citronskalet och citronsaften i det smälta smöret.
7. Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker samt vaniljsocker. Vispa med elvisp tills smeten blir fluffig och jämn.
8. Vänd ner vetemjölet och vallmofröna i bunken med ägg- och sockersmet. Vispa till en jämn smet.
9. Häll smeten i ugnsformen och grädda mitt i ugnen (150°) i cirka 30 minuter.
10. Låt kakan svalna. Pudra över florsocker innan servering. Njut!
TIPS
Välj gärna ekologiska ingredienser till hela receptet, men särskilt citronen bör vara ekologisk då man använder skalet.
Ladda ner och spara receptet här!