Keramiker Emma Ljung – ljungBYljung

Keramikern Emma Ljung är bosatt och verksam i småländska orten Ljungby. Hennes keramikverkstad och butik, ljungBYljung ceramic studio, hittar man i ett av Ljungbys äldsta villakvarter. Här i ett charmigt 1920-talshus, alldeles intill ån Lagan som rinner rakt genom staden, skapas all keramik för hand. Från knådad lerklump till färdig produkt. Sedan våren 2020 är ljungBYljung ett uppskattat hantverk i Norrgavels sortiment. Möt Emma Ljung i ett inspirerande samtal med Norrgavel.
Oktober, 2020
Berätta mer om din bakgrund och hur företaget kom till!
– Jag gick kvällskurser i keramik på Medborgarskolan i Värnamo under ett par år, samtidigt som jag var anställd på ett stort löneföretag. Att börja skapa med lera förändrade mitt liv – jag inredde en keramikverkstad hemma i källaren och bestämde mig för att vidareutbilda mig inom hantverket. Jag blev antagen till keramiklinjen på Glimåkra folkhögskolan. Fem veckor efter att utbildningen var klar hade jag registrerat företaget och öppnade min butik i juli 2019.
Hur ser samarbetet med Norrgavel ut?
– Norrgavel har valt ut två av mina serier med bruksgods. En serie med en grön, väldigt skiftande glasyr och en vit med till synes små sandkorn i glasyren. Klassiska och rena i formspråket, men med små vackra detaljer. Det är tekoppar, kaffekoppar, tallrikar, skålar och ljusstakar samt en tandborstmugg och tvålfat. De tre sistnämnda har jag tagit fram i samarbete med Norrgavel och går endast att köpa via er eller mig. Jag tycker att de två utvalda serierna passar väldigt bra i Norrgavels sortiment.
Var hittar du inspirationen till ditt skapande?
– Oftast börjar det med något som jag själv behöver eller saknar. Sedan letar jag idéer på nätet, i magasin och i naturen. Jag kan exempelvis se en gammal glasvas på loppis, med ett vackert formspråk och gör sedan en kopp i keramik med inspiration utifrån loppisfyndet. Leran är levande och oftast blir det inte som man tänkt från början, små beslut under processen gör godset till sitt eget. Det brukar bli en hel del tester och prototyper innan jag blir nöjd. Men det är aldrig slut på idéer, jag hinner bara inte göra allt. Mitt block och min mobil är överfyllda av ritningar och skisser.

Emma Ljung blandar sina egna, unika glasyrer och hos Norrgavel kan man välja mellan ljungBYljung-keramik med glasyren grön (Bossy green) och vit (Vintage white).
Keramik är ett tidskrävande hantverk – berätta om hur tillverkningen går till!
– Det är en lång tillverkningsprocess. Om vi hoppar över faserna med idéer, tester och framtagning av prototyper och bara fokuserar på produktionen av befintlig kollektion, så går det till ungefär så här;
Leran ska först bankas och knådas eller köras i lerkran för att bli fri från luft. Sedan drejar jag alstret. Dagen därpå, när leran torkat till, vänder jag på godset och beskickar (gör iordning botten), stämplar den och sätter dit eventuella handtag. Därefter behöver leran torka igen, upp till 10 dagar beroende på hur stort godset är. Efter det bränns leran på 980 grader i cirka 27 timmar. Jag glaserar sedan insida och utsida, ofta vid olika tillfällen. Därefter ska alstret brännas igen, cirka 30 timmar på 1250 grader. När det har svalnat ska botten slipas och sedan är keramiken klar för att skickas eller sättas på hyllorna. Det är verkligen ett tålamodskrävande och unikt hantverk!
Några andra spännande samarbeten, där din keramik syns?
– Jag har bara haft företaget i 1,5 år och har redan fått börja tacka nej till både samarbeten och en del möjliga återförsäljare. Jag hinner inte med allt jag önskar, då jag är ensam i företaget. Min man brukar hjälpa mig att slipa bottnar och packa vid stora leveranser. Dock startade jag 2019 med att göra keramik till Linda Hansson, vinnaren i TV-programmet “Hela Sverige bakar”. Hon ville ha min keramik både till TV-programmet och sedan till kokboken som gavs ut efter att hon hade vunnit hela tävlingen. Förra hösten gjorde jag även all keramik till Stephanie Verstift och hennes vackra, veganska kokbok.





Hur tänker du kring hållbarhet?
– Att vi alla måste ta ansvar! Med den medvetenhet vi har idag borde vi tänka mer långsiktigt. Gärna närproducerat och mer fokus på miljövänliga och hållbara material. Att inreda ett hem måste få ta tid. Möbler och inredning behöver inte bytas ut så fort det kommer en ny trend. Vi måste reflektera mer – både över våra köpvanor och hur vi lever idag. Jag tror att kommande generation kommer vara väldigt kloka och ha helt andra vanor än vad många av oss har idag.
Något annat med din verksamhet eller ditt hantverk som du vill lyfta fram?
– Jag vill lyfta fram själva hantverket. Varje alster är sin eget. Allt görs från grunden, av mig. Det krävs tålamod, hängivenhet och tiotusentals timmars träning. Det är vackert med de små olikheter som finns hos varje del – det är hållbart och går inte att stressa fram. Det tar tid och måste få göra det.