Tännäskröket – unikt fjällboende inrett med Norrgavel
Tre kilometer utanför den vackra lilla fjällbyn Tännäs ligger Tännäskröket – "ett eget ställe i fjällen". I Tännäskröket bor du mitt i de fantastiska Funäsfjällen, cirka 1,5 mil från Funäsdalen by, med skidbacken precis utanför dörren och vildmarken med Rogens Naturreservat runt knuten. Ett skidområde med vindskyddade nedfarter, varav de allra flesta ligger i söderläge. Den längsta nedfarten är hela 1900 meter.
Pinnstol i lackkulör.
Hos Tännäskröket erbjuds boenden som passar alla sällskap – nybyggda, välutrustade stugor eller lägenheter som inretts med inspiration av naturen och de kringliggande fjällen. Här kan man sjunka ner i en Norrgavelsoffa och titta in i brasans sken, eller avnjuta en bok sittandes i en Länstol från Norrgavel, efter en dag i skidbackarna. Eller slå sig ner för en värmande måltid vid matbord och tillhörande stolar, signerade Norrgavel. En genomtänkt och hållbar inredning som andas vördnad för naturen.
Oavsett vilket fjällboende du väljer hos Tännäskröket har du alltid nära till alla aktiviteter och möjligheter som Funäsdalen och Funäsfjällen har att erbjuda. Tännäskröket är den svenska fjällvärldens doldis som riktar sig till de som längtar efter en småskalig, mysig och unik fjällsemester.
I ett samtal med Jenny Callenholt – Tännäskrökets VD och delägare – berättar hon bland annat om hur idén till Tännäskröket kom till, varför de valde att inreda med Norrgavel och hur det funkar med Norrgavelmöbler i en miljö som denna.
Hur föddes idén till Tännäskröket?
– Vi har tillbringat mycket tid i Funäsfjällen under min uppväxt. Tännäskröket var en populär skidanläggning från 60-talet som under sin storhetstid på 80-talet besöktes av Stenmark som körde storslalom på den populära Norrsidan och där de lokala skidåkarna var först på plats efter en snödump, för att njuta av den svårslagna offpiståkningen. Men inget boende fanns på plats och när min entreprenörsdrivna familj köpte anläggningen för lite över 10 år sedan bestämde vi oss för att bygga ut den fina gamla anläggningen med fler liftar, ny restaurang och vackra boenden.
Hur många stugor/lägenheter har ni som är inredda med Norrgavel?
– Alla våra stugor är inredda med Norrgavels möbler och även de allra flesta av de privatägda stugorna i området.
Hur kom det sig att ni valde att inreda Tännäskrökets fjällstugor med möbler från Norrgavel?
– När vi bestämde oss för att inreda med Norrgavel kändes det klockrent. Det är ett företag med motsvarande grundvärderingar som våra. De fantastiska naturvärdena i Tännäskrökets omgivning är en starkt bidragande anledning för våra gäster att komma just hit – och då känns det självklart att dessa naturvärden också följer med in i husen. Designen passar dessutom väldigt fint in i fjällmiljön och med tanke på att inredningen blir högt belastad vid uthyrning valde vi möbler som slits och åldras vackert.
Hur tycker du att det påverkar känslan i inredningen att ha just möbler som är gjorda av kretsloppsanpassade naturmaterial?
– Känslan går igenom helheten av möblerna, formspråket, den taktila upplevelsen av materialet, den naturnära tonen i kulörerna. Det ger en känsla av trivsel och harmoni. Våra husköpare investerar ofta i ett fjällhus hos oss för kommande generationer och det känns fint att inredningen kan följa med på den resan, från barnens första skidsemester tills de blivit vuxna och åker hit med sina egna barn.
Vad tycker era gäster om att bo i denna miljö?
– Det har blivit lite som ett signum för oss och när vi hyr ut stugor som inte är möblerade med Norrgavel måste det framgå tydligt, eftersom våra gäster har börjat förvänta sig det och reagerar om det inte är Norrgavelinredning.
Hur funkar det med hållbarhet och underhåll av Norrgavels möbler i en hotellmiljö/uthyrningsmiljö där de utsätts för hårt slitage?
– Vi har upplevt förhållandevis lite slitage på möblerna och det slitage som uppstår upplevs också som vacker patina. Förmodligen är våra gäster också mer försiktiga med möblerna då det finns omtanke och omsorg i inredningen. Inslag av Norrgavel förekommer också i restaurang Àrran, som betyder eld på samiska och är hjärtat i anläggningen. Där samlas gästerna för att värma sig mellan åken med en god fika eller avnjuta à la carte-menyn baserad på områdets lokala råvaror.
Länstol, Matta Plain, Soffbord Ø100.
Fjällhus inredda med inspiration av naturen.
Kroklist i massiv björk.
Liten kub i massiv björk.
Soffa 100 med klädsel laxfjäll grå.
Länstol i ask, Soffbord Ø100, Pendel Ellips.
Fotograf & styling: Åsa Gramén @killingyourdarlings