• Påshylla - historien bakom

    Påshylla är den allra första möbeln Norrgavels grundare, Nirvan Richter, gjorde som fortfarande finns kvar i sortimentet. Den ritades redan 1986 (Norrgavel startade 1993). Familjen Richter bodde då i en av Sven Wallanders fantastiska HSB-lägenheter i Röda bergen i Stockholm. Precis intill familjens ytterdörr fanns en 40 cm bred väggsnutt som skulle nyttjas maximalt. Vid den tiden var de fyra i familjen, så det fick bli fyra påsar. Catherine, barnens mor, tog fram mönstret till påsarna som syddes av det smalrandiga bomullstyget "Bok" från IKEA. En numera ikonisk Norrgavel-möbel var född!


    "Ordningen är liksom inbyggd genom att var och en kan ha sin egen påse."

    "Jag är uppväxt med praktiska trådbackar innanför ytterdörren, men längtade efter större förfining och ett mjukare uttryck. Därför ritade jag Påshyllan för min egen familj långt innan Norrgavel fanns. Funktionen är väldigt vardaglig, men tack vare sina smäckra proportioner och utsökta hantverk tillför Påshyllan något alldeles extra till rummet. Lika viktigt är det praktiska. Den rymmer mycket, tar liten plats och är därmed lättplacerad. Påsarna tas enkelt av för tvätt och kan bytas ut när man önskar förändring. Sedan 2020 kan den byggas även horisontellt!"

    – Nirvan Richter, formgivare


    Det var inte fråga om någon längre produktutvecklingstid; funktionen och måtten var så givna. – Jag måste ha snickrat ställningen på den KomVux-kurs i Träteknik jag gick året innan jag kom in på Carl Malmstens verkstadsskola. Uppritningen skedde många år senare då vi skulle sättas den i produktion, berättar Nirvan.

    Påshyllan smygvisades (tillsammans med Kapphyllan) första gången 1992 i Athenahuset på Bomässan Bo92 i Örebro och började därefter säljas i liten skala per postorder. Året därpå presenterades hela Norrgavels koncept på Bo93 i Karlskrona, men initialt var det bara Påshylla och Kapphylla som fanns till försäljning.

    Vid denna tid hade familjen Richter vuxit, så Nirvan lät tillverka en specialvariant av Påshyllan, med sex påsar. Den hamnade på bild i ett magasinsreportage och folk började genast höra av sig och ville köpa den. Men avsikten var dock inte att utöka sortimentet just vid det tillfället.

    Skisser med tillhörande anteckningar från formgivaren Nirvan Richters skissbok.

    Påshylla – även i träslaget ek!

    Påshyllan har länge efterfrågats i ek och med små modifieringar i konstruktionen, så fungerar det. Ek är sprödare än björk och spjälkas lätt, därför har alla utstickande konsoler förstärkts med tvärgående trä i en slitsning.

    I september 2021 lanserades äntligen Påshylla med ställning i träslaget ek. Påshylla i ek kan fås med ytbehandlingarna olja, vitolja eller brunolja. Innan dess har Påshyllan enbart tillverkats i björk – obehandlad, alternativt i någon av våra vackra tempera- eller lackkulörer.

    Påshyllan från Norrgavel finns i olika träslag, med påsar i flera olika linnekulörer eller vegetabiliskt garvat renskinn. Den passar inte bara i hallen utan kan också användas som väggförvaring i barnens rum, sovrummet, badrummet, hobbyrummet eller varhelst du behöver en lättåtkomlig men dold plats för dina saker.

    Sätt din personliga prägel på din Påshylla genom att sy egna påsar av ditt favorittyg. Måtten har justerats lite sedan dessa gjordes, så om man själv vill sy en påse finns uppdaterade mallar här.

    Visste du att?

    – Påshyllan såldes initialt via postorder, på talonger i Ica-kuriren.

    – Påsarna sys av tyg i 100% lin (finns i flera olika kulörer), eller vegetabiliskt garvat renskinn. Vegetabilisk garvning är den mest miljövänliga garvningsmetoden och innebär att skinnet är fritt från gifter, t ex krom som annars är vanligt förekommande.

    – Påshyllans träställning har tillverkats i massiv björk sedan start – kan fås i obehandlad björk alternativt målad i någon av Norrgavels vackra tempera- eller lackkulörer.

    – Under 2020 adderades Påshylla horisontell till sortimentet – möjliggör förvaring med Påshyllor på bredden.

    – I september 2021 adderades Påshylla i ek till sortimentet – kan fås med ytbehandlingarna olja, vitolja eller brunolja.

    – När Norrgavel firade sitt 20-års jubileum togs det fram påsar till Påshyllan i motsvarande mönster som de första som gjordes (tyget "Bok" från IKEA). Randiga, med samma utseende som på bilden till Produktbladet Bo 93, fast i linne istället för bomull.

    – Norrgavel kombinerar traditionellt möbelsnickeri med modern teknik och använder sig genomgående av kretsloppsanpassade och rena naturmaterial.

    – Det finns reservdelar till Påshylla att köpa till vid behov.

    – Påshyllan kommer på sjätte plats bland Norrgavels bäst säljande produkter.

    – Sedan starten har Norrgavel sålt närmare 30 000 Påshyllor (2021)!