• Norrgavels ikoniska Länstol kan sedan hösten 2021 äntligen fås i träslaget ek – så efterfrågad och efterlängtad!

    Norrgavels Länstol – historien

    I början på 90-talet började Norrgavels grundare, Nirvan Richter, skissa på det som så småningom skulle bli Länstolen – en av våra mest älskade möbler. En majestätisk och samtidigt asketiskt enkel fåtölj, som på förhållandevis kort tid har kommit att bli en modern möbelklassiker. Arbetet med att förverkliga visionen kring Länstol var en process som fick ta sin tid. Idén till Länstol bar Nirvan Richter inom sig i åratal och när den första idéskissen äntligen var klar 1992 dröjde det ytterligare tre år innan Länstol sattes i produktion.


    "Visionen rymde många paradoxer; en omslutande form utan känsla av instängdhet […]"

    "Länstolen bar jag inom mig i fler år och från idéskissen 1992 tog det ytterligare drygt tre år till produktion 1995. Visionen rymde många paradoxer; en omslutande form utan känsla av instängdhet, en skön fåtölj som ser asketiskt enkel ut, en mäktig tron som smälter in diskret i rummet – stor som en öronlappsfåtölj men transparent så att man skönjer väggar och golv…
    I de första prototyperna vinklade bakbenen i fler plan, senare i ett plan och till sist lyckades vi skapa helt raka bakben som skjuter upp likt två spjut ur backen. Mellan bakbenen och sitsen bildar armstöden en ram som gör Länstolen mycket stabil."

    – Nirvan Richter, formgivare

    "Eftersom Norrgavel leds av tanken att allt en gång ska tillbaka till naturen, tillverkas alla våra möbler av naturmaterial."

    Produktionen hos Norrgavel är kundorderstyrd, vilket innebär att varje möbel tillverkas för en specifik kund. Länstol tillverkas antingen i massiv ek eller bok som sedan ytbehandlas med vitolja, olja eller såpa (ek även brunolja). Den kan även fås med temperakulör eller med vattenbaserad lack.⁠ Det finns ytterligare möjlighet att sätta sin personliga prägel på Länstol genom val av klädsel. Bland valmöjligheterna finns ett brett sortiment av möbeltextil i hållbara naturmaterial och skinn som bara blir vackrare med åren – vegetabilisk garvat nötskinn från Tärnsjö, vegetabilisk garvat och ofärgat fårskinn och vegetabilisk garvat renskinn eller kromfritt garvat nötskinn från danska Sørensen.

    För att få till de mjuka formerna i Länstolens rygg, används ångbasning – ett tidskrävande hantverk för att forma massiv trä . När träet torkat klart, bearbetas möbelkomponenterna till en färdig form. Även den kullerstoppade sitsen är ett tidskrävande hantverksarbete i kroll, linneväv, tagel, bomullsvadd, bomullsdomestik och hampa.

    Eftersom Norrgavel valt att arbeta med kretsloppsanpassade naturmaterial kommer våra möbler att åldras vackert och naturligt. Materialen vi använder oss av gillar dessutom att bli använda. Kretsloppstänk är en orubblig principsak och själva grunden i vårt sätt att göra möbler.

    Länstol och Fotpall i vitoljad ek med klädsel Linne Belgisk oblekt.

    "Temperan är den mest naturligt rena färg vi kunnat hitta."

    Många kunder väljer att få sin Länstol målad i någon av våra vackra temperakulörer. Och just äggoljetempera är en färg som starkt förknippas med Norrgavel och det är ingen slump att det har blivit så. Norrgavels grundare, Nirvan Richter, förklarar:

    – Temperan är den mest naturligt rena färg vi kunnat hitta. Den är vacker och så skön att leva med, den lägger sig som ett tunt matt flor över träytan och byter skepnad med ljusets dagrar – den åldras med värdighet.

    I Sverige har äggoljetempera använts sedan medeltiden. Ursprungligen användes äggoljetemperafärgen för dekorationsmåleri och skulpturer, men så småningom blev den allt vanligare även på väggar och möbler. Numer väljer många äggoljetempera av miljö- och hälsoskäl, tack vare dess rena och naturliga innehåll – fri från tillsatser eller lösningsmedel. Andra väljer äggoljetempera av den enkla anledningen att det blir ett ojämförligt vackert resultat. Äggoljetempera är dessutom en mycket slitstark och hållbar färg.

    "Jag önskar att jag hade ritat Länstolen, trots att jag faktiskt gjorde det 1993."

    I svenska ELLE (nr 6, 2000) får Nirvan frågan om vad han önskar att han hade ritat. Länstolen, lyder svaret. Nirvan Richter förklarar vidare:

    – Det handlar om att vi ibland inte ens vågar tro att vi kan göra det vi faktiskt har gjort. Det har med dåligt självförtroende att göra, eller snarare rädsla. Att inte kunna lita på sin egen kunskap, sina egna möjligheter. Det är så jag ser hela designprocessen; att fokus ligger på att vara helt närvarande i sig själv snarare än att rita en stol. Men jag upplever inte rädslan som negativ för ju mer jag lär känna den, desto bättre kommunicerar jag med den. Naturligtvis vet jag att det är jag som ritat Länstolen, den möbel jag är mest stolt över, men ibland vågar jag inte tro att det är sant!

    Och det är många med Nirvan som är tacksamma för att detta verkligen är sant. En väldigt konkret bekräftelse på att det stämmer, är att Länstolen fortfarande är en av Norrgavels mest sålda möbler. Länstol är en modern möbelklassiker som lyckats väva samman ståtlig formgivningskonst med vardagligt folkhem.

    Temperamålad Länstol i kulören Beige med lös dyna.

    "Det är såklart unikt att Dalai Lama har signerat en Länstol [...] han pratade om stolen innan han kom till Sverige."

    Hösten 2018 fick Norrgavels Länstol stå lite extra i rampljuset, i samband med att Individuell Människohjälp (IM) firade sitt 80-årsjubileum. Den 13 september besökte Dalai Lama, Tibets andlige ledare, Sverige och Malmö. Han föreläste för 400 studenter på Malmö universitet i samband med IM:s jubileumsfirande och under hela föreläsningen satt han i en Länstol från Norrgavel. Efter föreläsningen signerade Dalai Lama fåtöljen (längst upp på ryggstödet, precis ovanför nackkudden) och därefter lades fåtöljen ut på auktionssidan Tradera. Pengarna som stolen inbringade skänktes oavkortat till Individuell Människohjälps biståndsarbete.

    – Det är så klart unikt att Dalai Lama har signerat den, vilket ger ett enormt mervärde. Han fick inga instruktioner utan valde själv var han skulle signera med en blå penna. Han pratade om stolen innan han kom till Sverige och kom ihåg att han hade suttit i en likadan stol vid senaste besöket.

    Sofie Richter, marknadschef på Norrgavel AB

    Länstol med lös sittkudde är för dig som längtar efter ännu mjukare sittkomfort – en riktig "länsfåtölj".

    Sedan 2009 finns även ett mjukare alternativ med en lös, fjäderfylld kudde ovanpå en vacker linnegjord. Länstol tillverkas i träslagen bok eller ek och själva plymån, liksom rygg- och nackkudde innehåller precis som samtliga Norrgavels möbler rena naturmaterial rakt igenom. Ett hantverk där varje detalj tål att skärskådas och som genomgående är skapad för att hålla i generationer.

    Länstolen har snart 30 år på nacken och har redan skapat sig en självklar position inom svensk möbeldesign. En modern svensk klassiker och ett folkkärt stycke möbelkonst.




    Visste du att?

    » Länstolen visades första gången som prototyp på Bomässan 1993 och ingår idag i samlingarna på Nationalmuseum och Nordiska Museet i Stockholm.
    » 1997 prydde Länstolen omslaget av Telekatalogen Gulasidorna (Malmö-upplagan).
    » En fast sits tar cirka 2 timmar att tillverka (jämför detta med att det tar cirka 20 timmar att tillverka en hel bil).
    » Lös dyna för en extra mjuk sittupplevelse lanserades 2009. En riktig "Länsfåtölj".
    » Mellan bakbenen och sitsen bildar armstöden en ram som gör Länstolen mycket stabil i sin konstruktion.
    » Dalai Lama har signerat en Länstol som sedan såldes på auktion – pengarna som auktionen inbringade gick oavkortat till IM:s (Individuell Människohjälp) biståndsarbete.
    » 2017 samarbetade Norrgavel med Bukowskis och producerade tio exklusiva exemplar av Länstolen med unika klädslar framtagna av Norrgavels kreativa textilchef Inger Wibell Kähr.
    » Länstolen kan även köpas som miniatyr från Kottetoys.
    » Samtliga Norrgavel-möbler skissas för hand än idag. Företagets grundare och formgivare Nirvan Richter gör nämligen både möbelskisser och skisser på hur butiksinredningar ska se ut för hand. Skisserna gör han i vackra anteckningsböcker som till vardags förvaras i ett kassaskåp. En gedigen möbelhistoria ligger där i form av 36 fulltecknade skissböcker, med närmare 30 års möbelformgivning…
    » Skissböckerna som Nirvan Richter använder, inhandlas i en noggrant utvald pappershandel i Gamla Stan i Stockholm (Studio Barbara Bunke). Handgjorda skissböcker med omslag klätt med Norrgavels möbeltextil.

    Se när en Länstol målas hos oss i Lammhult (0:41 min)