• Easy Chair, ek brunolja med klädsel "Linne italiensk oblekt".

    Easy Chair lanserades 2016 men har redan hunnit bli en modern designklassiker – en av Norrgavels mest älskade möbler. En tidlös fåtölj med ett asketiskt avskalat uttryck, där hantverket bakom och sittkomforten är rena perfektionen. Arbetet med att förverkliga Easy Chair tog flera år av skisser, prototyper och finjusteringar. För att hitta inspirationen till Easy Chair vände Norrgavels grundare & formgivare, Nirvan Richter, blicken mot Japan.

    "Arbetsnamnet för stolen jag längtade till blev Zazen – sittande meditation"

    "Att sitta på golvet i japanska hus är en speciell upplevelse. Ingen stol, mer som i naturen, med den förfinade enkelheten – zen. En perfekt sittvinkel på ett vackert trästativ, en sadelgjord av lin som bär sittdyna av hästsvanstagel och ryggkudde av sjöfågelfjäder. Asketisk i sitt uttryck, men komfortabel i sin känsla. Man sitter inte i en stol utan i rummet, som fritt i luften. Att placera två bredvid varandra är extra vackert. Många av Norrgavels möbler har generiska namn, men vad är detta? Mer än en stol, men Fåtölj är alldeles för stoppat… så vi tog engelskan till hjälp och det blev Easy Chair."

    Nirvan Richter, formgivare

    Skissen på det traditionella, japanska huset är signerad Nirvan Richter. Precis som hos dessa japanska hus är själva konstruktionen på Easy Chair medvetet avskalad och synlig.

    En tidig skiss eller förlaga, daterad april 2013, till det som kom att bli Easy Chair. Bilden är hämtad ur en av formgivaren Nirvan Richters många skissböcker.

    Till skillnad från västerländska hus som ofta är vackrast innan konstruktionen "kläs på" med inklädnader och ytskikt, förblir konstruktionen för alltid synlig i det traditionella japanska huset. Det bärande ramverket är ett skelett som hela rumsgestaltningen vilar på; mellan trästolparna finns fusuma (skjutdörrar med rispapper) och shoji (rumsavdelare) och golvet täcks av tatami (rishalmstråmattor). Man sitter eller ligger direkt på golvet, med bara en tunn vadderad kudde eller madrass som underlag.

    Visionen bakom Easy Chair bygger på motsvarande tankar. Träramverket i massiv ek är grafiskt tydligt – en enkel sittvinkel som framtill bärs av två vertikala ben och där sitsens sarg fortsätter bakåt och möter de bakre benen i ett stabilt fackverk – en avskalad och för evigt synlig konstruktion, precis som i det japanska huset.

    Man brukar säga att all inredning handlar om att skapa balans mellan öppen rymd och sluten trygghet. Det japanska huset andas öppen rymd medan västerländsk inredning ofta väger över åt en större slutenhet. Motsvarande dynamik finns i själva sittandet; man sitter på en stol, men i en fåtölj – och Easy Chair hamnar någonstans däremellan.

    En skiss med tillhörande anteckningar från formgivaren Nirvan Richters skissbok – daterad 26/3 2014. Ryggens ramverk med sina repetitiva träribbor mejslas fram och finjusteras två år innan själva lanseringen av Easy Chair.

    Ett tränat öga och en medveten beröring blottlägger ytterligare kvaliteter i materialmöten, profiler, sammansättningar. Ryggens ramverk fylls av repetitiva träribbor som med identisk rytm övergår i sitsens ramverk med svävande sadelgjord; ribbornas bredd motsvaras av den breda sadelgjorden, deras mellanrum av den smalare. Sitsens oblekta linnekaraktär kontrasterar mot ekstommen på ett sätt snarlikt tatamimattorna i det japanska huset och likaledes förhöjs komforten med enkla tillägg i form av mjuk sittkudde samt vilsamt behaglig ryggkudde.

    Addera en tillhörande Easy Fotpall för extra avslappnade stunder.

    Ryggens ramverk fylls av repetitiva träribbor som med identisk rytm övergår i sitsens ramverk med svävande sadelgjord.

    Många av Norrgavels möbler har generiska namn, men vad är detta? Mer än en stol, men Fåtölj är alldeles för stoppat… så vi tog engelskan till hjälp och det blev Easy Chair.

    "I sin klassiskt arkaiska form passar detta lilla smycke också fristående eller tillsammans med de flesta andra möbler."

    "Googla The Thebes Stool och se varifrån inspirationen till Easy Fotpall kommer – som tonåring fick jag ett vykort av mina föräldrar från Victoria and Albert Museum i London och har alltsedan haft den i mitt sinne. Tusentals år… snacka tidlös! Mått och form kommer från Easy Chair som ju är en fåtölj att "sitta" i, dock skönt att också kunna lägga upp ett par trötta ben."

    Nirvan Richter, formgivare

    Välj ytbehandling och möbelklädsel för att få fram ett personligt uttryck på din Easy Chair.

    Erbjudande för alla Norrgavelvänner

    Paketpris! Easy Chair Duo & Paketpris! Easy Chair & Easy Fotpall

    Visste du att?

    » Arbetsnamnet för Easy Chair var länge "Zazen" – vilket betyder sittande meditation.

    » Easy Chair tillverkas i rena och behagliga naturmaterial – massiv ek, sadelgjord i linne och dyna fylld med sjöfågelfjädrar. Sittdynan är dessutom uppbyggd av gummitagel, ullfilt och har ett överdrag av bomullsdomestik.

    » Träramverket i massiv ek ytbehandlas med olja eller pigmenterad olja (vitolja, brunolja). Ytbehandlingen brunolja skänker träet ett djupt och karismatiskt uttryck – ett miljövänligt alternativ till mörka, tropiska träslag.

    » Easy Chair kan fås med klädsel i vegetabiliskt garvat nötskinn från Tärnsjö garveri, kromfritt garvat nötskinn från danska Sørensen eller avslappnad och exklusiv möbeltextil i 100% linne – "Linne Flandern" eller tvättbara "Linne italiensk oblekt".

    » Det har framförts önskemål om armstöd på Easy Chair, men formgivaren Nirvan Richter anser att det får bli en annan fåtölj. Utmärkande för Easy Chair är ju just öppenheten mot rummet och den förtas om man stänger sittrymden med armstöd i sidled.

    » Det finns en matchande fotpall till Easy Chair – Easy Fotpall.

    » År 2019 utökades Easy-familjen med Easy Dagbädd.

    » Easy Chair är en av de mest populära möblerna i Norrgavels sortiment och ligger på en stabil topp-3-placering.

    » Samtliga Norrgavel-möbler skissas för hand än idag. Företagets grundare och formgivare Nirvan Richter gör nämligen både möbelskisser och skisser på hur butiksinredningar ska se ut för hand. Skisserna gör han i vackra anteckningsböcker som till vardags förvaras i ett kassaskåp. En gedigen möbelhistoria ligger där i form av närmare 40 fulltecknade skissböcker, med möbelformgivning som sträcker sig över tre decennier.

    » Skissböckerna som Nirvan Richter använder, inhandlas i en noggrant utvald pappershandel i Gamla Stan i Stockholm (Studio Barbara Bunke). Handgjorda skissböcker med omslag klätt med Norrgavels möbeltextil.