• Snickeridetaljer som gör helheten

    Detaljerna gör helheten. Och det är detaljerna som gör skillnaden mellan bra och utmärkt. Norrgavels möbler tillverkas med klassisk hantverksteknik, av rena naturmaterial. Passionen för det hållbara hantverket är en ständigt närvarande drivkraft – våra möbelsnickare svarvar, gerar, skjuvar, basar, fingerskarvar, slitsar och förfinar varje snickeridetalj till perfektion. Allt för att skapa fulländade mästerverk som håller i generationer.

    Norrgavels sätt att göra möbler på är sprunget ur en övertygelse om att eftersträva det allra bästa. Fulländad känsla och hållbarhet! Möblerna tål verkligen att skärskådas och ibland kan exempelvis undersidan på ett Norrgavel-bord få den snickerikunnige att brista ut i lovsång. Ta en närmare titt och upptäck detaljerna som gör helheten. Njut av ett passionerat hantverk som verkligen håller – både över tid och ur ett miljöperspektiv.

    Har du noterat att Norrgavels möbler, så långt vi finner det försvarbart, tillverkas utan metallbeslag? Det är nämligen förklaringen till att man knappast ser några platta paket hos oss. Väljer man limning istället för metallbeslag, behåller man materialkvaliteten i träet och det är bara träet som finns i produkten – istället för den industriella och massproducerade känsla som metallbeslag ger. Avsaknaden av metallbeslag innebär också att du som kund inte behöver göra hela eller delar av monteringsarbetet själv. Hos Norrgavel vill vi att en stol ska vara just en stol. Alltså EN produkt. Med metallbeslag uppnås inte harmoni, utan möbeln får flera olika ämnen som är sammansatta. Massivt trä som är limmat inger en helt annan känsla och det är precis den känslan som vi värderar så högt. Dessutom får man en väldigt stark sammansättning med lim och trä – en ojämförligt hög kvalitet. Möbler som håller länge och som är gjorda för att kunna renoveras vid behov.

    20210128_NORRGAVEL_PK-stol__4267

    BESKRIVNING SNICKERIDETALJER

    Vi har tagit fram en display-tavla med snickeridetaljer från våra olika möbler (finns för närvarande att se i Stockholmsbutiken). Här kan du på ett pedagogiskt och enkelt sätt se och lära dig mer om de hantverksmässiga snickarkonstruktioner som vi är så stolta över. Display-tavlan är tänkt som ett verktyg för att kunna ge en mer komplett och tydlig bild av den fantastiska kvalitet som du får när du investerar i en Norrgavel-möbel. Varje snickeridetalj beskrivs lite kort i texten nedan (varje detalj har ett nummer).


    1. Dolt tappad stomme med synligt ändträ, rak

    En möbeldetalj med ett väl beskrivande namn. Ett vanligt hörn och två träytor som sitter ihop med dold tappning och limning. Mycket god hållfasthet, med stor limyta tack vare tappning. Tappningen fungerar som en armering. Stommen har ett kantigt och rakt avslut.
    Möbel: Kubik, Badrumsskåp, Massiv, Kub

    2. Dolt tappad stomme med synligt ändträ, rundad

    Samma princip som nr 1, fast som sista moment görs ett rundat avslut. Rundningen är maskinfräst. Nirvan fick argumentera för att ha synligt ändträ, då det inte är kutym att man framhäver ändträet som vacker dekor i klassiskt möbelsnickeri. Denna lösning kräver dock större precision. Kan inte bli mer massivt trä än så här – en detalj som verkligen kan visas upp med stolthet. Det vanliga hade varit att skivan täcker hela möbeln, men i möbelserien Våg är det alltså sidan som går ända upp och avslutas med det synliga ändträet.
    Möbel: Våg

    3. Sockerlådssinkad stomme

    Gamla sockerlådor gjordes på motsvarande sätt. Sinkning ger en hög hållbarhet tack vare en större limyta, men fungerar även som en utsmyckning. Med detta tillvägagångssätt för sammanfogning är det möjligt att jobba i väldigt tunna dimensioner. Det är dessutom en materialsnål sammansättning.
    Möbel: Bokylla (hörn), Kubik (lådans hörn)

    4. Fräst handtag ur massivt ämne

    På möbeln Våg återfinns detta unika möbelhandtag. Lådförstyckena limmas ihop med ämnen av olika tjocklek. Handtagets utbuktande del är gjort av ett tjockare ämne. I torkningsprocessen får träet olika nyans beroende på dimensionerna på råmaterialet som torkas. Detta gör att man inte kan garantera exakt samma nyans när de torkar. Ibland kan en ovanligt stor färgskiftning ses mellan ämnena, då fräsningen gör att färgskiftningarna inte blir så förutsägbara. Därför accepteras en något större färgskiftning på Våg-möblerna jämfört med övriga Norrgavel-möbler. På låg låda kan två ämnen ses sammanfogade, medan hög låda består av tre ämnen sammansatta av limfogar. Formen på handtagen fräses med en femaxlig CNC-fräs.
    Möbel: Våg

    5. Dolt tappad låda med synligt ändträ, glidspår

    Lådkonstruktion – samma princip som nr 1, fast med lådbotten och glidlistspår. Lådförstycket täcker vanligtvis hela fronten på lådan, så denna lösning med synligt ändträ är ovanlig. Dekor i fronten på detta vis kräver att fogen är extremt tät. Lådan stoppar i glidlisten. De dolda tapparna sitter vinkelrätt.

    6. Sockerlådssinkad låda

    Lådkonstruktion – fräst i sinkmaskin. En väldigt hållbar konstruktion som dessutom är dekorativ.
    Möbel: Kubik

    3. SOCKERLÅDSSINKAD STOMME

    4. FRÄST HANDTAG UR MASSIVT ÄMNE


    7. Halvförtäckt sinkad låda med glidspår

    Halvförtäckt sinkning med laxstjärt. En vacker och väldigt arbetskrävande konstruktion som ger extraordinär hållbarhet. Maskinsinkad, spåren är frästa i en sinkmaskin. En sådan låda går i princip aldrig sönder.
    Möbel: Litet bord med låda

    8. Gradad limfog

    Gradning är en fogning med ett spår i det ena arbetsstycket. Den gradade limfogen används på möbler där man har en fri limfog, exempelvis på Bord med utdrag, brett matbord och Soffbord trä. Bordsskivor kan röra sig upp till 15 mm på bredden under året, beroende på luftfuktighet och temperaturväxlingar. Därför krävs en lösning med en gradregel som träet kan röra sig utefter, då den gradade limfogen tillåter att träet krymper och sväller utan att spricka.
    Möbel: Brett matbord, Bord med utdrag

    9. Limfog

    Till många möbler av massivt trä behövs bredare ytor än som kan erhållas ur en enda planka. Limfog är skivor som består av ett antal lameller (trästavar). I korthet betyder limfog att man limmar ihop smalare ämnen för att minska spänningarna i träet. Lamellerna med samma träriktning hyvlas och limmas samman och blir ett tåligt och flexibelt trämaterial som passar till mycket, t ex. bordsskivor, hyllplan och skåpsidor. Limfogskivor kan tillverkas i många olika utföranden, träslag och storlekar. Notera att Norrgavels limfogar är av extremt hög kvalitet och kan inte jämföras med en bänkskiva som köps på ett byggvaruhus.
    Möbel: I stort sett samtliga Norrgavel-möbler

    10. 3-skiktsfog

    3-skiktsfog är ett alternativ till att grada. Används till skivor där man inte vill ha allmogekänsla (ingen list på baksidan). 3-skiktsfog är lite likt en plywood, men gjord av massivt trä. Tack vare tunna dimensioner på vardera skikt får man fram en mycket stark konstruktion – en formstabil lösning utan gradlist. Fogens tre skikt kan vara limmade antingen parallellt eller vinkelrätt.
    Möbel: Kubik (lucka), Massiv (panellucka)

    11. En skjuvad sarg

    Jämför gärna möbeldetaljen med en propeller. Denna sarg är skjuvad för att kunna ansluta, utan nivåskillnad till stolens bak- och framben, trots att de har olika lutning. Ämnet är framtaget i ett helt massivt stycke och har fasta tappar i samma stycke. Som ett resultat av skjuvningen är sargen tunnare i ena änden jämfört med den andra sidan.
    Möbel: Stol
    Ett högklassigt finsnickeri – sidosargarna är propellerformade och sitsen är konkavt limmad som en whiskytunna. Stolen putsas för hand.

    12. Svarvat benstag, komprimerade ändar

    Formen på benstagen är svarvad och ändarna är komprimerade, vilket betyder att man trycker ihop träet en aning. Notera spåren i de komprimerade ändarna. Dessa ser till att limmet fördelas jämnt över hela tappen, som sedan sväller för maximalt fäste. En konstruktion som ger lång hållbarhet.
    Möbel: Norrgavels pinnmöbler

    13. RAMVERK MED MASSIV FYLLNING

    21. SLITSAT HÖRN, TAPPFÖRSTÄRKT



    13. Ramverk med massiv fyllning

    Istället för att göra en hel träskiva med limfog, så kan man göra ett ramverk. På så vis kan fyllningen röra sig fram och tillbaka över säsong och beroende på rådande luftfuktighet. Luckans fyllning riskerar inte att spricka, då den kan röra sig fritt i ramverkets fals. Fyllningen är gjord i massivt trä (med limfog), vilket är oerhört exklusivt. Monteringen av Massiv måste ske efter ytbehandling. Fyllningen ytbehandlas för sig och ramverket för sig. Annars skulle det synas omålat trä under vintern då fyllningen är som smalast. Fyllningen fixeras med en spiklist i ramen. Vi använder samma konstruktion för vitrinluckornas glasfyllning. Därför är konstruktionen byggd efter tjockleken på en glasskiva.
    Möbel: Massiv

    14. Ramverk med halvat raster

    De tvärgående ämnena har hälften så tjock dimension som de längsgående. De tjocka ämnena har urfrästa spår på ovansidan där de tunnare listerna passar perfekt och limmas samman. Samma konstruktion som i båtdurk på båtar.

    15. Ramverk med tappade spjälor

    Stående ramverk. Trots spjälornas smäckra dimension krävs det två tappar i varje ände för att spjälorna inte ska riskera att vrida sig.
    Möbel: Multi (hylla)

    16. Centrumtapp, dold

    Vanligaste sammansättningen och en standardlösning inom klassiskt möbelsnickeri. Detta är en enklare lösning än att ha en fast tapp. Ger en stark sammansättning tack vare stor limyta. Komprimerade och räfflade tappar gör att limmet trycks ut och längs med räfflorna – vilket ger en generös limyta och gör så att tapparna sväller. För att uppnå optimal passform krävs mycket hög precision.
    Möbel: Finns i många Norrgavel-möbler – ex. Massiv, Soffbord 100, Våg, Kubik, Badrumsskåp, Litet bord med låda, Kub, Tidningsrullbord etc.

    17. Centrumtapp, synlig

    För uppnå en dekorativ effekt kan man låta centrumtappen vara genomgående och därmed synlig. Konstruktionsmässigt hade det fungerat lika bra att använda dold centrumtapp på Stol. Synlig centrumtapp måste kapas för hand och efterputsas, vilket medför ett extra arbetsmoment.
    Möbel: Stol

    18. Gerat hörn, slitsat och tappförstärkt

    Väldigt speciell konstruktion. Det funkar inte med en traditionell slitsning eftersom konsolens sidor är fasade, därför krävs det en gerad (vinklad) slitsning. För ytterligare hållbarhet är den dessutom tappförstärkt.
    Möbel: Konsol Rundad

    22. SLITSAD STÅNDARE

    24. KONTRAFRÄSNING, SARG BEN



    19. Svarvad sits ur massivt ämne

    Namnet beskriver vad denna snickeridetalj är – en sits där man har svarvat ut böjningen/formen från tjock, plan, massiv limfog.

    20. Limfog böjd med vinklade fogytor

    För att åstadkomma en böjd limfog likt “principen whisky-tunna” fräses båda anläggningsytorna med en liten grad i varje enskild lamell. För att limningen ska fungera krävs här en speciell torkmall.
    Möbel: Stol

    21. Slitsat hörn, tappförstärkt

    Konsoler ska tåla hög belastning, därför har vi valt att göra ett slitsat hörn – vilket ger en väldigt stor limyta. För att säkra konstruktionen ytterligare, så sitter det även en sprint (rund centrumtapp) rakt igenom bägge trästyckena som extra förstärkning.
    Möbel: Konsoler (samtliga), Påshylla (dock ej tappförstärkning)

    22. Slitsad ståndare

    Detta är en konstruktion som är riktigt stark, vilket krävs för den belastning som Påshyllan ska kunna tåla. Denna lösning med slitsad ståndare är mycket starkare än om den hade varit centrumtappad framifrån. En konstruktion som är hållbar och samtidigt fungerar som en dekorativ detalj.
    Möbel: Påshylla

    23. Tapp fast genomgående, kilad

    Klassisk sammansättning som var vanligt förekommande förr i tiden när man inte hade tillgång till lim. Tappen som sitter ihop med konsolen har sågade spår. Efter fastlimning i ståndaren, knackas kilar in bakifrån. Tappen expanderar inuti.
    Möbel: Kapphylla

    24. Kontrafräsning, sarg ben

    Kontrafräsning betyder att man har en positiv och en negativ form. Kontrafräsning görs för att det runda benet ska passa. Den mycket speciella Norrgavel-konstruktionen, där vi har limmat ihop bordsskiva med sarg, är möjligt då det är samma träriktning. Träskivan kan röra sig längs med utdragsreglarna.
    Möbel: Brett matbord

    25. Kontrafräsning, ben/rundstav/fyllning

    Snickeridetalj som är kontrafräst runt benet, men även kontrafräst i översta ramverksbrädan (vilket de flesta nog inte tänker på).
    Möbel: Sängram


    26. KONTRAFRÄSNING, SARG BEN

    28. SKIKTLIMMAD BÖJ



    26. Kontrafräsning, sarg ben

    Snickeridetalj som är kontrafräst mot bakbenet. Det kräver stor exakthet i produktionen när man har en kontrafräsning, eftersom man putsar ämnet efter att det är bearbetat. Man får inte putsa bort för mycket för då passar inte kontrafräsningen. Det som blir kontrafräst är alltid det mötande ämnet.
    Möbel: Easy Chair, Soffbord 100, Våg (underrede)

    27. Fräst böj ur massivt ämne

    Ryggbricka bestående av två ämnen som sammanfogas med limfog. Formen fräses konkav och konvex på respektive sidor. Yttersta ändarna på denna ryggbrickan blir ömtåliga, vilket är anledningen till att dessa skyddas av bakbenen (i exemplet Högsäte).
    Möbel: Högsäte (ryggbricka)

    28. Skiktlimmad böj

    Trä som skiktlimmas blir verkligen starkt och formstabilt och tillåter att man arbetar i tunna dimensioner. Träet får sin böjda form via limning i en hona och hane-form som spänns ihop. Vi har använt skiktlimning i denna ryggbricka med fritt exponerade ändar för att undvika kort fiberriktning i massivt trä (jämför med detalj nr 27).
    Möbel: Stol och Stol BAS (ryggbricka)

    29. Basad böj

    Vid basning ångar man träet för att få det böjligt. Därpå spänns det ner i metallform där det får torka under cirka en vecka. Efter torkningen bearbetar man sedan formen. Det är bara vissa träslag som kan basas med lyckat resultat. Bok (idealiskt – det träslag som rör sig mest av alla träslag) och ask fungerar bra, medan ek är svårt att basa och björk lämpar sig inte alls för basning. Utmaningen med basat trä är att det inte är formstabilt. De böjda formerna kan alltid variera en aning från fall till fall – det är något som man aldrig kan styra exakt.
    Möbel: Länstol

    31. Lös sammansättning med sprint

    Detta är en unik Norrgavel-lösning. Ett snedstag som verkar som en konsol, fixerad med en lös sprint. Inspirationen är hämtad från den bärande konstruktionen i en lada. Inom finsnickeri gör man egentligen inte så här. Syftet är att kunna leverera Kapphylla i ett platt paket utan att behöva använda vare sig lim eller metallbeslag. Men konstruktionen kräver oerhört mycket precision.
    Möbel: Kapphylla

    32. Svarvad fot med höjdjustering

    Väldigt beskrivande namn på denna snickeridetalj som är svarvad i en särskild form. Har beslag som är höj- och sänkbara för att skåpet eller byrån ska stå plant.
    Möbel: Ben Svarvat (till Massiv och Opal)