• Zlamp – vacker och miljövänlig belysning

    Det var genom ett privat lampköp av Norrgavels grundare Nirvan Richter som samarbetet med svenska Zlamp startade. Zlamp har sedan starten 1992 haft fokus på miljö, kvalitet & ljus. Alla lampskärmar tillverkas hantverksmässigt i Zlamps egen verkstad i skånska Anderslöv. I småländska Vetlanda svarvas de flesta av Zlamps trädetaljer. I småländska Gnosjö tillverkas alla laserskurna detaljer och sedan lackeras de i grannbyn Hillestorp.

    Allt trä som används till lampstativ har vuxit i Sverige, vilket minimerar behovet av frakter och på så vis skonar miljön. Ytbehandling av träet sker genom vaxning eller vaxbetslösning, där lösningsmedlet huvudsakligen består av helt vanligt vatten. Till skärmarna används polypropylenplast, en miljövänlig produkt som vid förbränning blir vatten och koldioxid, papper utan färgtillsatser och vattenbaserat lim. Metallerna som Zlamp valt att använda till sina lampkollektioner är stål, brons, mässing och gjutjärn. Vid lackering av metallstativen är det pulverlackning som gäller – en torr lackeringsmetod, där inga lösningsmedel används.

    Samtliga lampor från Zlamp ger maximalt ljus utan att blända. De tar hänsyn till ljuskällans egenskaper och utformar armaturer som styr ljuset rätt. Till största del är lamporna från Zlamp bestyckade med LED – det mest miljövänliga alternativet som finns på marknaden. Vacker och hållbar belysning på svenska!