Olika livsenergi

olika-livsenergi-2

Nirvan Richter, 17 januari 2014

från Malmös grafittivägg i morse..

Årets mörkaste månad har verkligen just varit det här nere i Skåne, och våt, och blåsig… Många flyr mörkret – hundra tusentals svenskar drar till Thailand… ett enkelt sätt att fylla på ny energi; sol och värme får oss att leva upp igen. Denna tid på året fylls media av råd&tips om ur man kommer i form; etablera sunda rutiner i minst 14 dagar, ja ni känner igen det – folkhälsan är viktig, absolut… men Livet blir nästan ett enda stort projekt. Var är balansen, tilliten och lugnet?

Idéer om ”den grå vardagen” och ”ekorrhjulet” har slagit rot i vår kultur, men det är förstås – som allt annat – bara idéer; oförmåga att separera utsidan från insidan – jag upplever det som alltmer hysteriskt hur nutidsmänniskan fyller på energi bara från utsidan…
Visst känns det magiskt då solen tittar fram efter alla mörka dagar – inte minst just därför, men mörkret är också magiskt. Det insåg jag sent i livet och det har varit en befrielse; mörkret inbjuder till att gå inåt – vinterhalvåret gör det rentav lättare att hitta djupet i meditation; gå in i ett mörkt rum, utan uppkoppling, utan vänner & familj, utan droger… och stanna dag efter dag* till dess energin börjar vända och komma av sig själv, inifrån… (många ekologiska utmaningar skulle lösas på köpet).

Det finns något vackert i att leva med årstiderna – att bejaka livstempot som saktar ned, sova lite mer, ta det lugnare… men behålla vitaliteten, vänta in tills saker sker av sig själv…
I morse vaknade jag strax före sju i en underbart vacker energi; redan innan yogan, som jag för övrigt inte kommit mig för sedan i måndags; det fick mig att reflektera över olika livsenergi… häftiga var och en på sitt sätt:

          » Professionell, operativ, effektiv, framåtriktad, älskad i arbetslivet
          » Fysisk, mål- och resultatinriktad, prestationsberoende, ironman
          » Maniskt speadad, genial, kanske konstnärlig, sublimerad
          » Djurisk, råkåt, direktutlevande, njutningslysten
          » Kärleksfylld, totalblissad, over flowing
          » Lugn, enkel, fokuserad, utan riktning, här&nu

*) Som en metafor, även om detta är en teknik för yogis så är det inget man startar med.


Reflektioner från läsarna


Greta skriver: 20 januari 2014 kl. 11:58
“Det finns något vackert i att leva med årstiderna – att bejaka livstempot som saktar ned, sova lite mer, ta det lugnare… men behålla vitaliteten, vänta in tills saker sker av sig själv…” Dina ord så vackra & tänkvärda. Själv njuter jag just nu av den doftande snön.